Oma sählymaila – miksi ja millainen?

viellhemplavattarratMaila on kenkien jälkeen toiseksi tärkein varuste sählyssä / salibandyssä. Höntsy on hankkinut asiakkaidensa käyttöön parikymmentä varsin laadukasta, eripituista ja muutenkin erilaista mailaa, joten pakollista mailan ostaminen ei ole. Jos alat harrastaa lajia säännöllisemmin, se on kuitenkin suositeltavaa.

Mailan hankinnassa on vähemmän absoluuttisia totuuksia kuin sisäpelikenkien kohdalla. Pidempään pelanneilla on jokaisella omat mieltymyksensä mailan suhteen, ja moni lienee eri mieltä alla olevien ohjenuorienkin kanssa. Koitan seuraavassa kuitenkin antaa hiukan osviittaa siitä, mihin eri asioihin mailaa ostaessa voi kiinnittää huomiota.

Mailan osalta sählykin voi olla välineurheilua. Usein unohtuu, että ylivoimaisesti tärkein syy omistaa oma maila on se, että peliväline pysyy kerrasta toiseen samana. Oli maila huono tai hyvä, sopiva tai epäsopiva, ajan myötä totut pelaamaan sillä – ja juuri sillä. Vaikka lainamaila olisi hienompi ja kalliimpi kuin omasi, joudut silti ”kalibroimaan” syötöt, laukaukset ja pallon käsittelyn joka kerta uudestaan.

Toisella sijalla hyvissä syissä hankkia oma maila tulee se, että sen saa huolella käyristää juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Vasta kolmannella sijalla tulee itse ostos, eli se että saat hankkia sellaisen mailan kuin tahdot. Seuraavassa mailan ostajan muistilistaa:

Kätisyys

Tällä tarkoitetaan siis, onko maila left vai right eli pelaatko oikea vai vasen käsi alhaalla. Jos olet tästä asiasta epävarma, aika ei ole vielä kypsä oman mailan ostamiseen.

Pituus

Aikuisille tarkoitettujen mailojen varsien pituudet vaihtelevat noin välillä 90-103 cm, yleisin pituus lienee nykyään noin metri. Mailat ovat jatkuvasti pidentyneet, ja nykyään ilmoitetaan usein myös kokonaispituus (lavan kanssa) esim. 101/113 cm.

Usein annetaan nyrkkisääntöjä siitä, missä suhteessa mailan pituuden tulisi olla pelaajan pituuteen nähden. Unohda ne! Ne ovat junioreita varten. Aikuinen päättää itse, minkä pituisella mailalla pelaa. Oikea tapa pituuden valitsemiseen on tarkkailla omaa pelityyliään ja ostaa sen pituinen joka toimii. Jos olet epävarma mutta hinku mailaostoksille on kova, 95-senttinen tai 100-senttinen varsi on hyvä kompromissi.

Paino

Tämä on tärkeä ominaisuus, jossa mailat ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Paino vaikuttaa myös hintaan, eli halvan ja kalliin mailan selkein ero saattaa olla paino. Lyhyesti sanottuna keveys on valttia. Mailaa on sitä helpompi käsitellä, mitä kevyempi se on.

Yksi tapa vertailla tätä asiaa – jos et ota digitaalivaakaa ostoksille mukaan (asia, johon allekirjoittanut on syyllistynyt) – on ottaa aivan mailan tupesta kiinni yhdellä kädellä ja koittaa liikutella mailaa suoraksi ojennetulla kädellä. Tällä tavalla huomaat kyllä eron painavan ja kevyen mailan välillä. Eroa voi olla myös ”painoprofiilissa” eli painon jakautumisessa. Kokeile ja kikkaile hieman, mailan pitäisi tuntua hyvältä ja luontevalta.

pltmuovitpll
Välineurheilijan unelma: saa ostaa kerralla kauhean kasan mailoja.

Varren jäykkyys ja muut ominaisuudet

Mailavalmistajat ja salibandyihmiset pitävät usein mailan varren jäykkyyttä hyvin tärkeänä ominaisuutena mailassa. Omasta mielestäni keveys on tärkeämpi, mutta tämä onkin vähemmän lämäreitä ampuvan sählynpelaajan näkökulma.

Tiivistetystihän asia on niin, että jos olet voimakas ja sinulla on hyvä laukaustekniikka, jäykkä maila tuottaa parhaan ja tarkimman tuloksen. Vähemmän voimaa laukaukseen saavalla pelaajalla puolestaan löysempi varsi toimii ”jousipyssynä”, joka lisää laukauksen voimaa. Varren jäykkyys ilmoitetaan millimetreissä (”miten paljon varsi taipuu”), mitä pienempi luku, sitä jäykempi varsi. 25 mm varsi on hyvin jäykkä, 37 mm taas on jo hyvin joustava. (Tästä luvusta on maininta jo joidenkin mallien nimessä tyyliin ”3.2” tai ”27”). Huomaa kuitenkin, että löysemmät varret ovat yleensä painavampia.

Varren jäykkyydellä saattaa olla vaikutusta myös pallotuntumaan, eli siihen miten hyvin saat ”mentaalikosketuksen” lavassasi olevaan palloon. Tämä ei oikeastaan selviä kuin kokeilemalla, ja itse uskon että lavalla on asiaan suurempi vaikutus kuin varrella.

Markkinoille on viime aikoina tullut kaikenlaisia erikoisvarsia, jotka ovat yhdestä tai useammasta kohdasta käyriä tai niissä on ”ilmareikiä” tms. En ole itse moisia ihmeitä testannut, mutta kun olen kysellyt kokemuksia, eivät käyttäjät ole pitäneet näitä erityisen hyödyllisinä. Samoin on jo nähty mailoja, joissa lapa ja varsi ovat yhtä kappaletta – ainakin toistaiseksi hyvä sellainen maila on vielä näkemättä. Välinevalmistajien mielestä kaikki nämä ovat varmasti hyvin tärkeitä ominaisuuksia, sillä ne näkyvät selvästi mailan hintalapussa.

Ote

Nykyään melkein kaikissa mailoissa itse varsi on pyöreä, mutta eroja on kädensijan muotoilussa. Päävaihtoehdot ovat pyöreä ja ovaali varsi, onpa jollakin valmistajalla myös kahdeksankulmion muotoisia varsia. Itse pidän ovaalivarresta, koska sen avulla tuntee heti miten päin maila on kädessä. Toisten mielestä pyöreä on parempi. Tarinan opetus: kädensijoja on erilaisia, mieti mikä itsestäsi tuntuu parhaalta. Sama koskee kädensijan materiaalia – huomaa että sen tulisi olla pitävä ja kestävä myös hikisissä käsissä.

lavatlhiLapa

Lapojen väliset erot ovat yleisesti ottaen ehkä enemmän ulkonäöllisiä kuin todellisia: käyristämällä saat melkein lavasta kuin lavasta sellaisen kuin haluat (käyristämisestä löytyy video-oppitunti blogin alkuosan linkeistä). Lapojen tehdaskäyristykset ovat varsin outoja, eli sanoisin että mailaa kannattaa ostamisen jälkeen joka tapauksessa käsitellä ennen kuin sillä lähtee pelaamaan.

Lavassa kannattaa kiinnittää huomiota sen jäykkyyteen ja kestävyyteen. Aivan letkulla lavalla ei tee mitään. Toisaalta liian jäykkä voi tehdä kosketuksesta palloon vaikean. Katso, minkä kokoisia muovirimoja lavassa on. Esimerkiksi ns. kikkakupissa lavan päässä on usein hyvin pientä muovipiperrystä. Tällainen rakenne on herkkä hajoamaan, ja usko tai älä, pienikin särö lavassa aiheuttaa rämisevän äänen ja pilaa pelitapahtuman. Hyvä uutinen on se, että lavan voi kyllä vaihtaa jos se hajoaa, tai tulet siihen tulokseen että haluat jonkin muun valmistajan lavan. Uusi lapa voi kuitenkin maksaa yhtä paljon kuin tarjouksesta saamasi maila.

Hinta

Aivan kuten tossujenkin kohdalla, hinta ei ole täysin merkityksetön asia, mutta ei myöskään se merkityksellisin. Tärkeimmät syyt mailan ostamiseen ovat siis 1) saat pelata aina samalla tikulla ja 2) saat käyristää lavan mieleiseksesi. Kumpaankaan asiaan ei mailan hinnalla ole mitään vaikutusta. Jos olet ostamassa ensimmäistä omaa mailaa, etkä nimenomaan halua lähteä välineurheilemaan, suosittelen että ostat tarjouksesta edullisen mailan. Kun olet muokannut sen mieleiseksesi, totutellut siihen ja käyttänyt sitä aikasi, tiedät paljon paremmin, mitä ominaisuuksia oikeastaan mailassa arvostat. Siinä vaiheessa on mielekkäämpää lähteä sijoittamaan euroja mailaan vähän enemmänkin.

Tietystikään aivan pilkkahintaan et saa oikeasti kelvollista mailaa. Omasta mielestäni tärkein ominaisuus johon rahaa palaa on mailan keveys, johon kannattaa panostaa heti. Tarjouksesta voit saada erinomaisen ”entry level” -mailan noin 30 eurolla. Myös mailoihin pätee, että normaalihinnalla ei kannata ostaa. Alentamattomassa hinnassa on aina hurjasti ilmaa, ja alennuskaudella voit hyvin saada huippumailan (”edellisvuoden väreissä”) 70% alennuksella. Yli sadan euron mailan ostamisessa ei ole mitään järkeä, ellet kokemuksen tuomalla rintaäänellä tiedä tarvitsevasi juuri sitä mailaa juuri nyt.

Mailoista on niin paljon erilaisia mielipiteitä ja mieltymyksiä, ettei mitään yleispätevää ohjetta oikeastaan voi antaa. Siksi toistan vielä, että vasta kokemuksen myötä tiedät, millaisen mailan haluat. Ensimmäistä mailaa hankkivan on mielekästä ajatella ostosta väliaikaisena, ei vuosien sijoituksena. Osta maila, tee siitä itsesi näköinen, totuttele siihen – ja kun tiedät mitä haluat, mene uudestaan kaupoille.