Footbalance-pohjalliset Höntsyn rasitustestiin
Höntsyn henkilökunta on ottanut yksilölliset Footbalance-pohjalliset testattavakseen. Sisäänajon jälkeen pohjalliset joutuvat todelliseen rasitustestiin, sillä käyttäjille tulee aktiivista liikuntaa noin 15-20 tuntia viikossa.
Jalkineiden kustomointi kuulostaa aktiivihöntsärin korviin varsin hyvältä idealta, sillä kengät ovat palloilijan ylivoimaisesti tärkein urheiluväline, ja erilaiset jalkavaivat valitettavan yleisiä. Esim. Höntsyn pojista Ilkalla on taipumusta penikkatautiin (säärten alueelle tulevaan kiputilaan) ja Tonilla taas polvivaivoihin. Varmasti myös asiakkaistamme moni painii erilaisten jalkaongelmien kanssa. Niinpä otamme nyt testiin markkinoiden ainoat tavallisen kuluttajan kukkarolle sopivat yksilölliset pohjalliset.
Footbalance-pohjalliset valmistetaan yksilöllisesti tukemaan ja vahvistamaan käyttäjänsä jalkaa ja korjaamaan mahdollisia virheasentoja. Tuote yhdistää massatuotannon edut yksilöllisyyteen: pohjallinen muotoillaan kaupassa valmiista aihiosta varsin nopeasti yksilöllisesti käyttäjän jalkaan sopivaksi. Tällä tavoin parin saa nopeasti mukaansa ja myös hinta pysyy muihin yksilöllisiin pohjallisiin verrattuna kohtuullisena (ohjehinta 49,90 euroa /pari tai 89,90 / kaksi paria). Testiparit Höntsyn käyttöön on tarjonnut Footbalance System Oy.
Erilaiset pienet virheasennot jaloissa ovat varsin yleisiä. Footbalancen mukaan useimmat niistä pystytään korjaamaan heidän tuotteellaan. Pohjallisen käytön väitetään myös laittavan jalan lihakset töihin terveemmällä tavalla, jolloin jalka vahvistuu ja oikea asento löytyy ajan myötä yhä paremmin myös omin voimin. Tämä voi aiheuttaa lihaskipua pohjallisten käytön alkuvaiheessa, minkä vuoksi niille suositetaan varovaista sisäänajoa. Testiraportteja Höntsyn käytössä olevista pohjallisista voikin odottaa vasta noin 6-8 viikon kuluttua. Tuolloin pääsette kuulemaan sekä hyvät että huonot kokemuksemme.
Pohjallisemme tehtiin viime perjantaina ja tapasimme samalla Footbalancen Olli Lehtosen, joka kertoili meille tuotteesta ja sen ominaisuuksista. Testin kannalta sopivasti Lehtonen oli kuitenkin kiinni palaverissa kun varsinainen muotoilu tehtiin, joten sen suoritti Intersportin myyjä. Näin pohjallisemme muotoiltiin samantasoisella tietotaidolla kuin tavallisenkin asiakkaan vastaavat. Myyjien koulutushan on varmasti oleellinen osa pohjallisten myyntiä, sillä aihio pitää saada muotoiltua kerralla hyväksi.
Pohjallisten tekoa edelsi lyhyt jalka-analyysi (ks. kuvat), jossa tutkailtiin säärten ja nilkan asentoa ja sitä, mitkä osat jalkapohjasta ottavat eniten vartalon painoa vastaan. Tulokset olivat varsin järkeenkäypiä – analyysi on helppotajuinen ja asiakas pysyy hyvin kärryillä sitä tehtäessä. Analyysin ajaksi pohjalliset pantiin tarkoitusta varten tehtyyn uuniin kuumenemaan. Varsinainen muotoilu tapahtuu siten, että kuuma pohjallinen asetetaan tarvittavien apupalikoiden kanssa tarkoitusta varten tehdylle tyynylle. Asiakas asettelee jalkansa sen päälle myyjän ohjeiden mukaan ja laskee painon jalan varaan luvan saatuaan.
Lopputulos on laadukkaan oloinen ja myötäilee mukavasti jalkapohjaa. Pohjallista suositellaan käytettäväksi myös arkikengissä – urheilupohjallinenkin sopii ihan mukavasti omiin talvikenkiini. Eri tarkoituksiin on olemassa eri malleja, esim. futsal-kenkään olisi todennäköisesti pakko ottaa tarjolla olevista ohuin malli. Mikäli jalassa on iso virheasento, on tarjolla erityispaksu pohjallinen jolla saadaan tehtyä isompia korjauksia.
Lähimmän parin kuukauden aikana siis selviää, kuinka hyvin tuote hellii jalkaa, kun sillä höntsätään 15-20 tuntia viikossa ja mahdollisesti vielä kävellään arkikengällä vähän päälle. Palataan asiaan silloin.