Grand Slam 2013 pistelasku

Vuodelle 2013 Grand Slamin pistelasku uudistuu. Tänä vuonna on erityisen kannattavaa osallistua myös vähemmän suosittujen lajien turnauksiin. Yösäbässä eli GS:n viimeisessä turnauksessa on jaossa tuplapisteet, jotta loppuratkaisu olisi mahdollisimman jännittävä. Lisäksi pelaajat valitsevat joka turnauksessa keskuudestaan MVP:n ja Paras Höntsyhenki -pokaalin voittajan.

Näin se menee:

Turnauksen voittaja saa 50 pistettä, kakkonen 45 ja kolmonen 40 pistettä. Siitä alaspäin kukin saa aina yhden pisteen vähemmän kuin edellinen. (Luonnollisesti tasasijoituksiin päätyneet saavat saman määrän pisteitä). Jokainen osallistuja saa vähintään yhden pisteen, jos osallistujia hyvin paljon niin voidaan jakaa tasapisteitä. 

Yösäbässä kaikki pisteet (myös alla mainitut lisäpisteet) tuplataan. Näin ollen voittaja saa 100, kakkonen 90, kolmonen 80 ja siitä alaspäin kahden pisteen välein (tai jos erittäin runsaasti osallistujia voi osa olla yhden pisteen välein).

Yösäbän maalivahtikilpailu pisteytetään erikseen, molarilla on mahdollisuudet samoihin pisteisiin kuin kenttäpelaajalla. Voittajalle 100 ja viimeiselle 2 pistettä, muille pisteet tasaisesti siltä väliltä. Molari voi saada lisäpisteitä naisena tai pelaajien valitsemana pokaalin pokkaajana mutta ei enää erikseen harraste- tai rentosarjan voitosta.

Turnauksessa parhaiten sijoittunut nainen saa 15 lisäpistettä. (Vaikka voittaisi turnauksen, nämä tulevat silti siihen päälle). 

Mahdollisten alempien finaalisarjojen (harraste- ja rentosarja) voittajat kuittaavat 5 lisäpistettä.

Turnauksissa pelaajat valitsevat keskuudestaan kaksi arvonimipelaajaa: Turnauksen arvokkaimman pelaajan ja Paras Höntsyhenki –pokaalin voittajan. Valinta tapahtuu äänestyksellä järjestäjien nimeämistä vaihtoehdoista, joita on yleensä (mutta ei välttämättä) kolme. Vaihtoehdot nimetään alkulohkojen perusteella ja äänestys on avoinna viimeiseen pelitaukoon (ennen kilpasarjan finaalin viimeistä pelipätkää) asti. Arvokkain pelaaja ja Paras Höntsyhenki –pelaaja kuittaavat molemmat 15 pistettä.

Jokaisessa turnauksessa järjestetään tutka- tai taitokisa, jonka voittaja pokkaa pokaalin. Taitokisasta ei tänä vuonna kuitenkaan saa Grand Slam –pisteitä.

Miksi näin? No siksi, että:

Yleisellä sijoituksista jaettavalla pistesäännöllä halutaan kannustaa kaikkia osallistumaan myös vähemmän suosittuihin lajeihin. Ei ole osallistujan eikä voittajan vika, mikäli jossain turnauksessa on vähän pelaajia. Jokainen turnaus (paitsi viimeinen) on nyt pisteiden valossa yhtä arvokas – loppupään sijoitusten kannalta jopa palkitaan siitä, että pelaajia on vähemmän. Mikäli pelaajia on esim. vain 20, saa viimeinenkin vielä n. 20 pistettä pelkällä osallistumisella! Kannattaa siis kiertää kaikki turnaukset.

Viimeisen turnauksen tuplapisteillä halutaan lisätä loppuratkaisun jännittävyyttä, eli että useammalla olisi ainakin teoreettiset mahdollisuudet voittoon vielä ennen viimeistä kisaa.

Alempien sarjojen voittajien lisäpisteet on säädetty sillä ajatuksella, että niillä kompensoidaan mahdollista alkusarjassa käynyttä huonoa tuuria jakojen suhteen. Taulukkopeli ei ole aukottoman tasapuolista, ja siksi harrastesarjan voitto on useinkin vaikeampi saavuttaa kuin kilpasarjan viimeinen sija.

Taitokisat ovat kivoja, mutta tänä vuonna niistä ei saa kokonaiskilpailun pisteitä. Tämä päätettiin viime vuoden kilpailun fiiliksen perusteella – loppumetreillä tuntui, että olisi ollut epäreilua jos kisa olisi ratkennut muiden kuin selkeästi pelaamalla tulleiden ansioiden perusteella.

Tänä vuonna jaettavat lisäpisteet (arvokkain pelaaja, paras höntsyhenki) tulevat erityisluonteestaan huolimatta selkeästi peliesitysten perusteella. Niitä arvostetaan viimevuotista enemmän, koska taustalla on koko pelaajayhteisön äänestys eikä pelkästään järjestäjien raadin valinta.