Lentisvuorojen tasokuvaukset

Ohjelmastamme löytyy neljän tasoisia lentopallovuoroja. Lentis on tason kannalta herkkä peli. Tarkoitus on kuvata, millaista peliä milläkin vuorolla pelataan ja millaisia vaatimuksia pelaajille / pelaajien asenteelle esitetään. Pelien sujuvuuden kannalta on tärkeää, että tasojen välillä on selkeät erot. 

Tätä tasojaottelua tarkistetaan aina välillä, viimeksi näin on tehty marraskuussa 2021 kun siirryttiin kolmitasoisesta (perus-semi-pro) jaosta takaisin aiemminkin käytössä olleeseen nelitasoiseen (perus – semi alempi – semi ylempi – pro). Tämän taustalla oli semi-vuorojen tasohaitarin merkittävä laajentuminen; halusimme tarjota sopivan vuoron toisaalta niille, jotka ovat pyrkimässä perus-vuorolta ylöspäin ja toisaalta myös selvästi kovatasoisempaa peliä haluaville.

Sijoittuminen, torjuminen, varmistaminen – kaikki sitä tärkeämpiä mitä kovempaa pelataan.

Tasojaottelu ja silloin tällöin tapahtuva selkeä pelaajien karsiminen joltakin tasolta pois voivat tuntua nillittämiseltä. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että juuri tällä tavalla saadaan Höntsy-lentopallo elinvoimaiseksi. Tasovaatimuksista lipsuminen aiheuttaa ketjureaktion, jossa pelaajat pyrkivät ”omaa” tasoaan kovempaan peliin, kun se ”oma” taso ei enää olekaan ”oman” tasoinen. Tästä syystä toivomme, että jokainen lukee tasokuvaukset ja miettii kriittisesti omalla kohdallaan, mikä taso itselle parhaiten sopii. Vinkkejä valintaan voi myös kysellä vetäjiltä vaikkapa pelien päätteeksi (ja välillä niitä saa kysymättäkin) – voit myös kysyä arviota sinulle sopivasta tasosta Ilkalta ilkka.virjo@hontsy.fi .

Tällä sivulla on aluksi yleiskuvaus vuoroista ja sen jälkeen karkea ”vaatimusmäärittely”, eli mitä milläkin tasolla tulisi vähintään osata. Kun sanotaan esimerkiksi, että tulisi tietää pelipaikat, tämä voi herättää kysymyksiä, tyyliin ”ai mitkä pelipaikat” ja ”mistä saan tietoa niistä”. Sitä varten on tarjolla nimenomaan Höntsyn vuoroilla pelattavaa lentistä käsittelevät oppaat!

Lentisuraansa aloittelevalle suosittelen alla olevista linkeistä ensimmäistä. Opas on lyhyempi ja siinä jätetään vähemmälle asiat, jotka tulevat eteen vasta harrastuksen edetessä. Semi-vuoroilla pelatessa pitäisi sitten tutustua ja omaksua pidempäänkin versioon, ja siinä olevat asiat täytyisi olla hyvin hallussa siirryttäessä alemmasta ylempään semi-peliin.

Höntsylentiksen oppaat:

Höntsylentiksen perusteita, lyhyt oppimäärä

Höntsylentiksen perusteita, hieman pidempi oppimäärä.

Pro-vuorolle pääsevät vain erikseen hyväksytyt pelaajat

Pro-tason lentopalloon ilmoittautuminen onnistuu vain pelaajilta, jotka on erikseen hyväksytty mukaan. Nykyisessä varausjärjestelmässä tämä tarkoittaa sitä, että heille ilmestyy sinne ylävalikkoon oma ”laji” nimeltä pro-lentikset. Jos haluat osallistua pro-vuorolle, laita liittymispyyntö Ilkalle ilkka.virjo@hontsy.fi . 

Raati, johon kuuluu tällä hetkellä kuusi henkilöä Ilkka mukaan lukien, käsittelee pyynnöt ja pyrkii määrittelemään järkevästi ja tasapuolisesti riman, joka pitää ylittää että mukaan pääsee. Pro-vuoroille ei pääsääntöisesti hyväksytä ketään ”sokkona”, eli uusi pelaaja: käy ensin muilla vuoroilla näyttäytymässä. Hakiessasi mukaan pro-ryhmään, voit mielellään myös kertoa, millä vuoroilla olet viime aikoina käynyt (tai minkä verran ja missä olet aiemmin pelannut), niin on helpompi yhdistää nimi pelaajaan. Poikkeuksiakin voidaan toki tehdä, jos esim. olet pelannut aiemmin korkealla sarjatasolla tai olet jotain muuta kautta meille tuttu.

Tasokuvaukset ja ”vaatimukset” eri tasoille

Kullakin tasolla peli on kaikin puolin alempaa tasoa vaativampaa ja nopeampaa. Kaksi asiaa on ylitse muiden: aktiivisuus ja suoritusvarmuus. Puutteet näissä asioissa ovat niitä, jotka ärsyttävät vieruskaveria kaikkein eniten. Oikea tasovalinta ei välttämättä näy parhaassa suorituksessasi, vaan huonoimmassa… Ts. mitä ylempi taso, sitä vähemmän pelaajalle tulee helppoja virheitä.

Perusvuorolla

pelataan rennolla asenteella hyvää lentistä. Vuorot ovat avoimia aivan kaikille, myös niille, jotka eivät ole koskaan aiemmin lentistä pelanneet – ja aloittelijoita pyritään myös erityisesti auttamaan. Mukaan voivat mieluusti tulla myös oikein hyvätkin pelaajat, sillä tavoitteena on saada peli rullaamaan ja pallo elämään kunnolla. Näillä vuoroilla kovemmat pelaajat jättävät kuitenkin pommisyötöt ja kovimmat iskut kotiin ja keskittyvät enemmän puolustamiseen ja passipeliin. Perusvuoro on sopivin vähemmän pelanneille, syystä tai toisesta hitaasti liikkuville ja niille, jotka eivät halua että vuorolla tulee kovia iskuja kohti. Jos olet vasta aloittamassa lentopallouraasi, niin kannattaa aloittaa se näiltä vuoroilta. 

Pelaajille ei esitetä vaatimuksia, eli voit tulla mukaan vaikka lentopallo olisi sinulle aivan uusi asia. Peli on näilläkin vuoroilla useimmiten sen verran hyvää, että jos aloitat aivan nollasta, voi eka kerta olla aika rankka kokemus, mutta muutaman käyntikerran jälkeen homma alkaa selkiämään. Näillä vuoroilla perusasioissa neuvotaan ja voi kysyä neuvoa vetäjältä tai vieruskaverilta. Myös sääntöjen osalta voidaan joustaa. Esimerkiksi jos syöttäminen on hankalaa, saa syöttää lähempää. Samoin pelin jatkuminen on ensisijainen tavoite, ja voidaan jättää esim. pikku kosketusvirheet / verkkovirheet huomiotta jotta saadaan pallo pysymään pelissä.

Alemmilla semi-vuoroilla

pelissä on jo sujuva nosto-passi-isku-virtaus, ja muutkin kuin ihan helpot verkon yli toimitukset saadaan haettua useimmiten vielä peliin. Pelaajat liikkuvat pääsääntöisesti pelipaikkojen vaatimusten mukaisesti ja ennakoivat ainakin jossain määrin tilannetta jo silloin, kun pallo on vielä toisella puolella verkkoa.

Sinun tulisi osata ainakin helpon syötön nosto / perusmallinen hihalyönti ylöspäin ja passi helposta pallosta eteen-ylöspäin. Osaat syöttää enimmäkseen ”ruutuun” eli verkon yli vastustajan rajojen sisäpuolelle. Osaat pysytellä omalla kenttäpuoliskolla etkä tee jatkuvasti verkkovirheitä. Passarina ollessasi muistat mennä kakkospalloon (tai pyytää apua) ja ainakin hyvästä nostosta saat lyötävän passin aikaan. Tiedät pelipaikat ja ainakin enimmäkseen muistat pelata niiden mukaan. Liikkuminen kentällä tulisi myös olla kohtalaisella tasolla, eli ainakin korkeaan ”omaan” palloon ehdit, vaikka siihen olisi matkaakin. Samoin pelirohkeutta tulisi löytyä, eli uskallusta mennä pallon alle ja pelata sitä omaa palloa nopeassakin tilanteessa, tarvittaessa ääntä käyttäen.

Kääntäen: jos et ehdi nostamaan syöttöjä / nostot nousevat usein mihin sattuu; jos passisi karkaavat usein vastapuolelle / oma pelaaja ei useinkaan pääse niistä lyömään; jos sinun tontillasi putoilee palloja lattiaan kun et ymmärrä tai ehdi mennä niihin; jos olet usein verkossa tai keskiviivan yli – silloin on hyvä pysytellä perus-vuoroilla.

Ylemmillä semi-vuoroilla

peli on vauhdikasta. Takakentän pelurit sijoittuvat torjunnan mukaan ja useimmiten kovatkin iskulyönnit saadaan vielä nostettua takaisin peliin.  Perusasioiden varsin hyvän (ja ihan erityisesti varman) osaamisen lisäksi pelaajalta toivotaan erityisesti aktiivista pelitapaa ja liikettä sekä torjuntaan ja iskupeliin osallistumista. Pelaajat uskaltavat jättää pallon pelaamatta, mikäli se ei ole ”oma”, eli näillä vuoroilla uskaltaa luottaa siihen, että vieruskaveri hoitaa hommansa.

Sinun tulisi hallita pelipaikat ja muistaa myös esimerkiksi hyökkäyksen varmistaminen ja vapaan verkkopelaajan rooli. Pyrit olemaan aktiivinen ja liikkumaan ennakoivasti tilanteisiin, mm. varmistat hyökkäyksiä ja haet peippejä. Osaat antaa enimmäkseen suht hyvän passin eteesi laitaan ja kelvollisen myös johonkin muualle. Osaat myös iskulyönnin ja hyppäät torjuntaan kun edestäsi lyödään, eli kovat pelaajat eivät saa aivan tyhjältä verkolta paukuttaa.

Pro-vuoroilla

peli on semi ylemmän kuvauksen mukaista, mutta rima on nostettu hieman korkeammalle vähän joka suhteessa. Tasaisuus ja virheiden vähyys on yksi kriteeri, toinen on se, että pelaajan tulisi pystyä tuomaan oma selkeä panoksensa peliin (eikä vain roikkua mukana). Alempana on kuvattu tätä vielä hieman tarkemmin. Mikäli sinusta tuntuu, että pärjäät hyvin semi ylempi -vuoroilla eikä sinulle tule kovin paljon huonoja jaksoja tai helppoja virheitä, niin voit hakea mukaan ja raati arvioi, missä mennään.

Pro-vuoroille on silloin tällöin avoinna ekstrapaikkoja myös muille kuin erikseen pro-ryhmään hyväksytyille. Nämä paikat on tarkoitettu kohtalaisen varmoille semi-pelaajille, mieluiten semi ylemmän tasoisille.

Tässä pikku näytepallo siitä, miltä pelin pro-vuorolla suurin piirtein tulisi näyttää:

 

Pro-vuoroista tarkemmin

Ensinnäkin: ketään ei oteta mukaan ”sokkona”. Jos et ole aiemmin käynyt Höntsyn lentiksessä, sinun tulee käydä ensin muilla vuoroilla. Siellä saat käsityksen pelin tasosta, ja toisaalta me saamme käsityksen sinun tasostasi. Jos haluat mahdollisimman nopeasti pro-vuorolle, kannattaa mainita tästä vetäjälle, niin hän voi välittää tietoa eteenpäin raadille joka hyväksyy jäsenpyynnöt pro-lentiksen ryhmään.

Tarkoitus on, että pro-vuoron peli on tasokkaampaa kuin muilla Höntsyn lentisvuoroilla. Periaatteena on, että ihan pelkästään mukana roikkuminen ei riitä, vaan jokaisen pitäisi pystyä myös tuomaan itse peliin jotain. Silti kyse on edelleen Höntsystä eikä kunnianhimoisesta kilpaurheilusta: keskinäinen tsemppaaminen ja hyvä höntsyhenki ovat oleellisen tärkeitä.

Pro-ryhmään pelaajat hyväksytään hakemuksesta. Jos olet aiemmin käynyt semi-vuoroilla ja pärjännyt siellä hyvin & haluat lisää haastetta, niin laita hakemus tulemaan. Raati pyrkii asettamaan vuorojen riman järkevästi ja tasapuolisesti. Pelaajia vertaillaan toisiinsa ja pyritään tasapuolisuuteen, huomioiden se että ihmisillä on erilaisia heikkouksia ja vahvuuksia. Joku ei ehkä lyö kovaa, mutta kompensoi sitä hyvällä liikkeellä ja nostopelillä tai erityisen laadukkailla passeilla – jne.  Arviointia tehdään ainakin seuraavien pointtien kautta:

– Aktiivinen pelitapa: pyrkii ennakoimaan tilanteita ja liikkumaan myös ilman palloa (ennakointi, varmistaminen, torjuntaan hyppääminen yms.) Pyrkii auttamaan kaveria silloinkin, kun kaveri on tehnyt virheen ja myös ennakoimaan todennäköisimpiä virheitä.

Keskittyminen peliin: Tämä on se vuoro, jossa keskitytään pelaamiseen ja tsempataan täysillä. Älä tule pro-vuorolle läpsyttelemään, kikkailemaan puolihuolimattomasti tai lähinnä huulta heittämään.

– Urheilullisuus: Liikkuu kentällä ja kunnioittaa vuoron luonnetta tsemppaamalla & yrittämällä jokaisessa pallossa, kannustamalla kaveria sekä osallistumalla alkulämmittelyyn.

Suoritusvarmuus: Ei tee (juurikaan) helppoja virheitä, eli saa lähes aina helpon kaaripallon nostettua, passit ovat pääsääntöisesti lyötäviä / hyviä, eikä lyö hyvästä passista jatkuvasti puoliväliin verkkoa tai takaseinään. Osaa reagoida omiin virheisiinsä tekemällä samassa tilanteessa seuraavalla kerralla erilaisen / varmemman ratkaisun.

– Pyrkii pelaamaan oman pelipaikan mukaisesti ja tietää mitkä eri pelipaikkojen tehtävät yleensä ovat. Ei pelkästään odota omaa etukenttävuoroa vaan osallistuu aktiivisesti ja liikkuvasti myös puolustuspeliin. (Hyvä nostopeli on se, joka luo parhaat pallorallit).

– Ei pelkää palloa, vaan ainakin yrittää nostaa myös kovia iskulyöntejä.

Hallitsee perussuoritukset riittävällä varmuudella: nosto, sormilyönti, hihalyönti, iskulyönti, syöttö, torjuntaan hyppääminen. Tärkeämpää kuin tekniikoiden huippuhyvä taso on kuitenkin suoritusvarmuus, eli pääsääntöisesti ei tee virheitä helpoissa palloissa.

Hallitsee lentopallon säännöt eikä jatkuvasti riko niitä esim. astumalla naapurin puolelle tai tekemällä verkkovirheitä. Myöntää tekemänsä virheet, esim. jos on ollut verkossa tai koskenut torjunnassa palloon.

– Osaa myös hyökätä. Kaikkien ei toki tarvitse olla huippuhakkureita, mutta pro-vuorolla jokaisella pelaajalla tulisi olla potentiaalia hyvästä passista myös päättää pallo.

Halu kehittyä ja oppia lisää. Lentopallossa ei ole täysin valmiita pelaajia. Pro-vuorolla pelaaja kestää jonkin verran asiallista, hyvähenkistä neuvomista / opastusta, erityisesti asioissa jotka kyseisellä tasolla ”tulisi” olla hallussa. Samalla muiden on tärkeä huomata, että pelkkä kritisointi, saati sitten huokailu tai silmien pyörittely, ei ole rakentavaa opastusta.

Hyvähenkinen ja kannustava pelaaminen on myös pro-vuorolla höntsäämisen A ja O.

Huomautamme, että mitään pituus- tai pomppuvaatimuksia tässä ei esitetä. Lisäksi tietenkin kaikki pelaajat tekevät kaikissa yllä mainituissa kohdissa silloin tällöin virheitä – vuoroille ei haeta virheettömiä pelaajia. Puhtaan teknisen osaamisen ohella erittäin tärkeää on oma aktiivisuus: pyrkimys pelata aktiivisesti ja hyvin, tarvittaessa toisilta apua kysyen ja kehittyen.

Mikäli sinua ei juuri nyt hyväksytä pro-lentiksen ilmoittautumisryhmään, ei tuomio ole elinkautinen vaan tietenkin kehittyminen otetaan huomioon ja voit laittaa uuden pyynnön esim. puolen vuoden kuluttua.