Loading…

Helposti palloilemaan!

Tule yksin tai kaverin kanssa - me takaamme, että peliseuraa löytyy!
Pikaopas palloiluun

Lentisvuorojen tasot, mikä mikä?

Ohjelmastamme löytyy tarkennusten kera peräti neljän tasoisia lentopallovuoroja. Lentis on tason kannalta herkkä peli. Tarkoitus on kuvata, millaista peliä milläkin vuorolla pelataan ja millaisia vaatimuksia pelaajille / pelaajien asenteelle esitetään. 

Sijoittuminen, torjuminen, varmistaminen – kaikki sitä tärkeämpiä mitä kovempaa pelataan.

Tällä sivulla on aluksi yleiskuvaus vuoroista ja sen jälkeen karkea ”vaatimusmäärittely”, eli mitä milläkin tasolla tulisi vähintään osata. Kun sanotaan esimerkiksi, että tulisi tietää pelipaikat, tämä voi herättää kysymyksiä, tyyliin “ai mitkä pelipaikat” ja “mistä saan tietoa niistä”. Sitä varten on nyt tarjolla nimenomaan Höntsyn vuoroilla pelattavaa lentistä käsittelevät oppaat!

Lentisuraansa aloittelevalle tai perus-vuoroilla pelaavalle suosittelen alla olevista linkeistä ensimmäistä. Opas on lyhyempi ja siinä jätetään vähemmälle asiat, jotka tulevat eteen vasta harrastuksen edetessä. Jos taas pelailet semi-vuoroilla tai esim. mietit siirtymistä alemmasta ylempään semiin, tsekkaa pidempi versio oppaasta.

Höntsylentiksen perusteita, lyhyt oppimäärä

Höntsylentiksen perusteita, hieman pidempi oppimäärä.

Pro-vuoro käyttää omaa Hobbydeed-ryhmää

Pro-tason lentopalloon ilmoittautuminen tapahtuu omassa Hobbydeed-ryhmässään nimeltä “Höntsy Oy pro-lentikset”. Jos siis haluat osallistua pro-vuorolle, laita liittymispyyntö ko. ryhmään. Raati johon kuuluu tällä hetkellä kuusi henkilöä Ilkka mukaan lukien käsittelee pyynnöt ja pyrkii määrittelemään järkevästi ja tasapuolisesti riman, joka pitää ylittää että mukaan pääsee. Pro-vuoroille ei hyväksytä ketään “sokkona”, eli uusi pelaaja: käy ensin muilla vuoroilla näyttäytymässä.

Yleiskuvaus tasoista:

Perusvuorolla pelataan rennolla asenteella hyvää lentistä. Vuorot ovat avoimia aivan kaikille, myös niille, jotka eivät ole aiemmin lentistä pelanneet – ja aloittelijoita pyritään myös erityisesti auttamaan. Mukaan voivat mieluusti tulla myös oikein hyvätkin pelaajat, sillä tavoitteena on saada peli rullaamaan ja pallo elämään kunnolla. Näillä vuoroilla kovemmat pelaajat jättävät kuitenkin pommisyötöt ja kovimmat iskut kotiin ja keskittyvät enemmän puolustamiseen ja passipeliin. Perusvuoro on sopivin vähemmän pelanneille ja muille, jotka eivät halua että vuorolla tulee kovia iskuja kohti, tms. Jos olet vasta aloittamassa lentopallouraasi niin kannattaa aloittaa se näiltä vuoroilta. 

Semi-vuorot vastaavat keskimääräistä lentisvuoron tasoa, joka on varsin hyvä. Semi-vuorot on syksyllä 2018 jaettu ylempiin ja alempiin semi-vuoroihin. Erona on paitsi havaittu / toivottu pelin taso, myös pelaajien karsinta, vaikka oletusarvo onkin, että suuri osa pelureista on molemmilla tasoilla samoja.

Alemmille semi-vuoroille ovat tervetulleita kaikki pelaajat, joilla on perustekniikat ja pelipaikat vähintäänkin auttavasti hallussa ja jotka osaavat pysytellä omalla puolella verkkoa ja liikkua riittävästi että hyvää peliä saadaan. Jos perustekniikoissa / pelipaikoissa / liikkumisessa on selkeitä puutteita tai jos pelkäät kovia iskuja, kannattaa pysyä perus-vuoroilla.

Ylemmille semi-vuoroille toivomme itsekritiikkiä ja saatamme sanoa joillekin pelureille, että sinun kannattaa pysytellä korkeintaan alemmilla semi-vuoroilla. Perusasioiden varsin hyvän osaamisen lisäksi toivomme aktiivista pelitapaa ja liikettä & torjuntaan ja iskupeliinkin osallistumista.

Pro -vuoro on tarkoitettu suht koville pelimiehille ja -naisille. Rima pyritään pitämään kohtalaisen korkealla, ks. alempana tarkempi kuvaus. Näillä vuoroilla mennään vuoron alkajaisiksi tavallista pidempi pallollinen alkulämmittely ja lyöntirullaus, johon kaikki osallistuvat (jos tämä ei kiinnosta, ei vuoro ole sinua varten). Tässä esimerkkipala siitä, miltä tämän vuoron olis tarkoitus näyttää:

Tarkempi ”vaatimusmäärittely”, mitä eri tasoilla tulisi hallita

Huom. ”vaatimus” on tietenkin suhteellinen asia. Keneltäkään ei vaadita virheetöntä peliä. Tason noustessa helppoja virheitä tehdään vähemmän. Tässä on pyritty kuvaamaan sitä, mitä pitäisi ainakin ”enimmäkseen” osata. Vaatimustaso tietenkin tason myötä kasvaa, eli ylempänä pitää paikat ja suoritukset osata ja tsempata paremmin.

Perusvuorot: Ei erityisiä vaatimuksia, eli voit tulla mukaan vaikka lentopallo olisi sinulle aivan uusi asia. Peli on näilläkin vuoroilla sen verran hyvää, että jos aloitat aivan nollasta, voi eka kerta olla aika rankka kokemus, mutta muutaman käyntikerran jälkeen homma alkaa selkiämään. Näillä vuoroilla perusasioissa myös neuvotaan ja voi kysyä neuvoa vetäjältä tai vieruskaverilta. Myös sääntöjen osalta voidaan joustaa, esim. jos syöttäminen on jollekulle hankalaa, hän voi syöttää lähempää, eikä virheistä panna aina peliä poikki, jos saadaan siten pallo jatkumaan.

Alempi semi: Sinun tulisi osata ainakin helpon syötön nosto / perusmallinen hihalyönti ylöspäin ja passi helposta pallosta eteen-ylöspäin. Osaat syöttää enimmäkseen ”ruutuun” eli verkon yli vastustajan rajojen sisäpuolelle. Osaat pysytellä omalla kenttäpuoliskolla etkä tee jatkuvasti verkkovirheitä. Passarina ollessasi muistat mennä kakkospalloon (tai pyydät apua) ja ainakin hyvästä nostosta saat ihan lyötävän passin aikaan. Tiedät pelipaikat ja ainakin enimmäkseen muistat yrittää pelata suurin piirtein niiden mukaan. Liikkuminen kentällä tulisi myös olla kohtalaisella tasolla, eli ainakin korkeaan palloon ehdit vaikka se olisi tulossa parin metrin päähän.

Ylempi semi: Edellisen lisäksi: hallitset pelipaikat kohtuullisen hyvin ja pyrit pelaamaan niiden mukaan. Pyrit olemaan aktiivinen ja liikkumaan ennakoivasti tilanteisiin, mm. varmistat hyökkäyksiä ja haet peippejä. Osaat antaa suht hyvän passin eteesi laitaan ja kelvollisen myös johonkin muualle. Osaat myös iskulyönnin ja hyppäät torjuntaan kun edestäsi lyödään, eli kovat pelaajat eivät saa aivan tyhjältä verkolta paukuttaa.

Pro-vuorot:

Ensinnäkin, jos et ole aiemmin käynyt Höntsyn lentiksessä, sinun tulee käydä ensin muilla vuoroilla. Siellä saat käsityksen pelin tasosta, ja toisaalta me saamme käsityksen sinun tasostasi. Jos haluat mahdollisimman nopeasti pro-vuorolle, kannattaa mainita tästä vetäjälle, niin hän voi välittää tietoa eteenpäin raadille joka hyväksyy jäsenpyynnöt pro-lentiksen ryhmään.

Tarkoitus on, että peli on tasokkaampaa kuin muilla Höntsyn lentisvuoroilla. Ajatus on myös, että jokaisen pelaajan pitäisi pystyä paitsi jotenkin roikkumaan mukana, myös tuomaan itse peliin jotain. Silti kyse on edelleen Höntsystä eikä kunnianhimoisesta kilpaurheilusta. Minimitaso voidaan määrittää seuraavasti:

– Aktiivinen pelitapa: pyrkii ennakoimaan tilanteita ja liikkumaan myös ilman palloa (ennakointi, varmistaminen, torjuntaan hyppääminen yms.) Pyrkii auttamaan kaveria silloinkin, kun kaveri on tehnyt virheen.

Keskittyminen peliin: Tämä on se vuoro, jossa keskitytään pelaamiseen ja tsempataan täysillä. Älä tule pro-vuorolle läpsyttelemään tai huulta heittämään.

– Urheilullisuus: Liikkuu kentällä ja kunnioittaa vuoron luonnetta tsemppaamalla & yrittämällä joka pallossa, kannustamalla kaveria sekä osallistumalla alkulämmittelyyn.

Suoritusvarmuus: Ei tee helppoja virheitä, eli saa lähes aina helpon kaaripallon nostettua eikä lyö hyvästä passista jatkuvasti puoliväliin verkkoa tai takaseinään. Osaa reagoida omiin virheisiinsä tekemällä samassa paikassa seuraavalla kerralla erilaisen / varmemman ratkaisun.

– Pyrkii pelaamaan oman pelipaikan mukaisesti ja tietää mitkä eri pelipaikkojen tehtävät yleensä ovat. Ei pelkästään odota omaa etukenttävuoroa vaan osallistuu aktiivisesti ja liikkuvasti myös puolustuspeliin.

– Ei pelkää palloa, vaan ainakin yrittää nostaa myös kovia iskulyöntejä.

Hallitsee perussuoritukset riittävällä varmuudella: nosto, sormilyönti, hihalyönti, iskulyönti, syöttö, torjuntaan hyppääminen. Tärkeämpää kuin tekniikoiden huippuhyvä taso on kuitenkin suoritusvarmuus, eli pääsääntöisesti ei tee virheitä helpoissa palloissa.

Hallitsee lentopallon säännöt eikä jatkuvasti riko niitä esim. astumalla naapurin puolelle tai tekemällä verkkovirheitä.

– Osaa myös hyökätä. Kaikkien ei toki tarvitse olla huippuhakkureita, mutta pro-vuoron pelaajalla on hyvään passiin muutakin tarjota kuin pelkkä pallon toimittaminen verkon yli.

Hyvähenkinen ja kannustava pelaaminen on myös pro-vuorolla höntsäämisen A ja O.

Huomautamme, että mitään pituus- tai pomppuvaatimuksia tässä ei esitetä. Lisäksi tietenkin kaikki pelaajat tekevät kaikissa yllä mainituissa kohdissa silloin tällöin virheitä – vuoroille ei haeta virheettömiä pelaajia. Puhtaan teknisen osaamisen ohella erittäin tärkeä on myös oma aktiivisuus: pyrkimys pelata aktiivisesti ja hyvin, tarvittaessa toisilta apua kysyen ja kehittyen.

Mikäli sinua ei nyt hyväksytä pro-lentiksen ilmoittautumisryhmään, ei tuomio ole elinkautinen vaan tietenkin kehittyminen otetaan huomioon ja voit laittaa uuden pyynnön esim. puolen vuoden kuluttua.

Vastaa