Lentisvuorojen tasokuvaukset

Ohjelmastamme löytyy monen tasoisia lentopallovuoroja. Lentis on tason kannalta herkkä peli. Tällä sivulla kuvataan, mitä vaatimuksia pelaajille ja pelille eri tasoilla asetetaan.

Tasojaottelua tarkistetaan aina välillä – Tasoissa palataan vanhaan neliportaiseen systeemiin syyskauden -24 alussa. 

Uudistuksess ”uusvanhat” tasot vastaavat kaudella 2023-24 käytössä olleita numeroita suurin piirtein perus = 1-2, semi alempi = 3-4, semi ylempi = 5-6, pro = 7+. 

Tasojaottelu ja silloin tällöin tapahtuva selkeä pelaajien karsiminen joltakin tasolta pois voivat tuntua nillittämiseltä. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että juuri tällä tavalla saadaan Höntsy-lentopallo elinvoimaiseksi. Tasovaatimuksista lipsuminen aiheuttaa ketjureaktion, jossa pelaajat pyrkivät ”omaa” tasoaan kovempaan peliin, kun se ”oma” taso ei enää olekaan ”oman” tasoinen, ja sitten se seuraavakaan taso ei pian ole sen tasoinen kuin piti.  Tästä syystä toivomme, että jokainen lukee tasokuvaukset ja miettii kriittisesti omalla kohdallaan, mikä taso itselle parhaiten sopii. 

Perustaso

Aloittelijaystävällinen vuoro, jonne voit tulla, vaikka et olisi koskaan aiemmin pelannut lentopalloa.  Mikäli lentopallo on sinulle uusi harrastus, aloita täältä. Luonnollisesti useimmat tämänkin vuoron kävijät ovat pelanneet aiemminkin, joten yleensä syntyy hyvää peliä, ja kokeneemmat voivat hieman paikata vähemmän pelanneiden virheitä. Vuorolla on mahdollista esimerkiksi syöttää lähempää, jos takarajan takaa syöttäminen tuntuu hankalalta. Sääntöjen osalta pääpaino on pelin jatkumisessa, jolloin esim. jokaista verkkovirhettä ei välttämättä oteta pois.

Semi alempi

Hyvää nosto-passi-hyökkäys-rytmillä rullaavaa peliä. Osaat jo vähintään kohtalaisesti perustaidot ja onnistumisprosentti niissä on hyvä. Tiedät pelipaikat, yrität useimmiten pelata niiden mukaan ja tiedät, milloin kenttään pudonnut pallo oli ”sinun” pallosi.  Myös liikkuminen kentällä on ainakin kohtalaista, eli ehdit omaan palloon, vaikka siihen olisikin hieman matkaa. Pyrit ennakoimaan peliä ja luomaan liikkuvaa puolustusta yhdessä muiden kanssa. Uskallat myös mennä pallolle nopeassakin tilanteessa ja tarvittaessa käyttää ääntä.

Perustaitoja ovat ruutuun syöttäminen, tavallisen syötön tai toimituksen nosto hihalla, passin antaminen hyvästä nostosta ainakin eteen & ylöspäin. Tunnet lentopallon säännöt etkä kovin usein riko niitä, erityisesti osaat pysytellä irti verkosta ja myös jalat pysyvät omalla kenttäpuoliskolla.

Kääntäen: jos et ehdi nostamaan syöttöjä / nostot nousevat usein mihin sattuu; jos passisi karkaavat usein vastapuolelle / oma pelaaja ei useinkaan pääse niistä lyömään; jos sinun tontillasi putoilee palloja lattiaan, kun et ymmärrä tai ehdi mennä niihin; jos olet usein verkossa tai keskiviivan yli – silloin on hyvä pysytellä perustason vuoroilla.

Yleensä on myös alemman tasoisille peleille eduksi, jos mukana on kokeneempia ja parempia pelaajia, sillä lentopallo on nautittavaa, kun saadaan pallo pysymään ilmassa. PAlemmilla tasoilla kaikkien on kuitenkin syytä huomata, että yhteinen tavoite on saada pallo pysymään ilmassa – jos esimerkiksi syöttösi ei nouse, voit muutaman pisteen jälkeen helpottaa sitä. Kovat lyöjät voivat myös hieman hillitä lyöntejään.

Semi ylempi

Hyvän rutiinitason peliä, jossa jo isketään kovaa ja myös torjutaan.  Perustaitojen tulisi olla varmalla pohjalla ja pelipaikkojen hallussa. Näillä vuoroilla enimmäkseen hyökätään iskulyönneillä ja useimmiten hypätään torjumaan, joten hyökkäämisen ja torjumisen tulisi olla sinulle jo tuttuja etkä todellakaan sekoile verkolla niin, että hypystä alas tulevien pelaajien nilkat ovat vaarassa. Vuorolla jokainen saa myös lyödä niin kovaa kuin haluaa ja pystyy, joten jos pelkäät palloa tai sitä, ettet saa itseäsi suojattua iskulta, ei kannata tälle tasolle tulla. Passarina sinun tulisi jo pystyä joskus antamaan passi muuallekin kuin juuri eteesi laitaan. Helppojen pallojen ei pitäisi tällä tasolla enää putoilla ”raakana” kenttään.

Pro-taso

Aktiivista, ennakoivaa ja urheilullista lentopalloa. Pääpaino on aktiivisessa pelissä, jossa ei tehdä helppoja virheitä ja kaikki osallistuvat puolustamiseen, iskupeliin ja torjuntaan. Varmistaminen ja vapaana verkkopelaajana toimiminen ovat sinulle tuttuja ja useimmiten muistat toimia niiden mukaan. Osallistut kaikkiin pelin osa-alueisiin etkä esim. keskity pelkästään hyökkäämiseen tai hienojen kuvioiden tekemiseen kaverin kanssa. Hyökkäyksen osalta osaat tunnistaa lyötävät passit – mikäli kova hyökkäys ei ole mahdollinen, et yritä väkisin (ja lyö palloa verkkoon tai takaseinään) vaan teet jotain muuta.

Puolustamisesi tulisi olla hyvällä tasolla, useimmiten ehdit hakemaan sinulle kuuluvat peipit / heitot ja vähintään yrität nostaa kovemmatkin iskulyönnit. Etukentällä hypätään torjuntaan, takakentällä sijoitutaan puolustukseen torjunnan mukaan ja useimmiten kovatkin lyönnit saadaan nostettua takaisin peliin. Pelin ennakointi ja lukeminen nousevat kovemmissa peleissä tärkeään asemaan, esim. luetaan vastapuolen passista, minne lyöjä todennäköisimmin lyö tai ylipäätään pystyy lyömään.

Höntsyssä pelataan sekavuoroja eikä mitään pituusrajoja haluta asettaa. On selvää, että kaikilla ei ole yhtäläisiä fyysisiä mahdollisuuksia osallistua verkkopeliin – tällä saralla voidaan vaatimuksista joustaa.

Kovempitasoinen lentopallo vaatii, että jokainen tekee oman hommansa ja luottaa siihen, että muut tekevät samoin. Et siis yleensä härki väliin, kun pallo on menossa vieruskaverille. Osaat passata kohtalaisen monipuolisesti, pystyt myös hyökkäämään ja osallistut torjuntaan. Olet vikkelä & hereillä ja ehdit tilanteisiin, pelaat nostot ym. huolella, polvista joustaen.

Pro-tasolle mukaan pääsee vain etukäteishyväksynnällä. Sen antaa raati, joka luonnollisesti pyrkii ehdottomaan tasapuolisuuteen.  Raati voi antaa pelioikeuden oma-aloitteisesti tai sitä voi hakea kirjoittamalla sähköpostia Ilkalle ilkka.virjo@hontsy.fi .

Jos sinulla on taustaa esim. sarjoissa pelaamisesta, voit kysellä asiaa jo ennen Höntsyssä pelaamista – muuten yleensä emme anna oikeuksia ”sokkona” vaan pitää ensin käydä näyttäytymässä.

Voit myös muuten pyytää raadilta arvion omasta tasostasi täällä, pyrimme kertomaan sinulle suurin piirtein missä olet menossa ja mahdollisesti vinkkejä tärkeimmistä kehityskohteista.

Yleistä

Kaikilla tasoilla on tärkeä muistaa rento, höntsyhenkinen asenne – tasosta riippumatta peliä tehdään yhdessä. Tee parhaasi pelataksesi vuoron luonteen mukaisesti ja ole kannustava muita kohtaan. Tämä pätee myös silloin, kun joku kanssapelaaja on mielestäsi eksynyt aivan väärän tasoiselle vuorolle – tästä voit avautua myöhemmin meille (s-postia Ilkalle), mutta vuoron muuttaminen mielenosoitukseksi vain pahentaa asiaa.

Tason valinnassa pelkkien teknisten taitojen lisäksi korostuvat aktiivinen pelitapa, suoritusvarmuus, liike ja motivaatio. Oikea taso ei määräydy parhaan suorituksesi mukaan, vaan enemmänkin huonoimman tai ainakin tyypillisimmän. On luonnollista pyrkiä lentisuralla eteenpäin, mutta myös kärsivällisyyttä kehittymisen suhteen kaivataan – mieti seuraavaa tasoa sitten, kun alat selvästi olla parhaimmistoa alemmalla. Tyypilliseltä harrastajalta esim. aloittelevasta pelaajasta semi alempi -tasolle pääseminen vaatii vähintään puoli vuotta aktiivista pelaamista, monilta enemmänkin.

Perustietoa Höntsylentopallosta

Höntsyssä pelataan ”pussia” yleensä keskipassarilla. Jos et tiedä, mitä nämä tarkoittavat, kannattaa ehdottomasti tutustua alla oleviin oppaisiin.

Pelin tason kannalta on tärkeää, että pelaajat oppivat, mitä milläkin pelipaikalla hommaan kuuluu. Alla linkit oppaisiin, joissa tätä esitellään – lyhyttä oppimäärää suosittelen aloitteleville pelaajille. Kun mietit siirtymistä semi alempi -tasolle, kannattaa tutustua pidempäänkin oppimäärään.

Höntsylentopallon perusteita – lyhyempi

Höntsylentopallon perusteita – pidempi versio