Loading…

Helposti palloilemaan!

Tule yksin tai kaverin kanssa - me takaamme, että peliseuraa löytyy!
Pikaopas palloiluun

Lentisvuorojen tasot, mikä mikä?

Ohjelmastamme löytyy peräti neljän tasoisia lentopallovuoroja. Lentis on tason kannalta herkkä peli. Tarkoitus on kuvata, millaista peliä milläkin vuorolla pelataan ja millaisia vaatimuksia pelaajille / pelaajien asenteelle esitetään. Pelien sujuvuuden kannalta on tärkeää, että tasojen välillä on selkeät erot. 

Sijoittuminen, torjuminen, varmistaminen – kaikki sitä tärkeämpiä mitä kovempaa pelataan.

Tasojaottelu ja silloin tällöin tapahtuva selkeä pelaajien karsiminen joltakin tasolta pois voi tuntua nillittämiseltä. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että juuri tällä tavalla saadaan Höntsy-lentopallo elinvoimaiseksi. Tasovaatimuksista lipsuminen aiheuttaa helposti ketjureaktion: jos semi alempi -vuoro alkaa tasoltaan muistuttaa liikaa perus-vuoroa, hakeutuvat paremmat pelurit ymmärrettävästi semi ylempi -vuoroille, vaikkei se nyt varsinaisesti se oma taso olisikaan. Tämä taas pian aiheuttaa rutinaa semi ylempi -vuorojen tason uuvahtamisesta (ja sellaisten pelurien hakeutumista pro-vuorolle, jotka eivät sinne kuulu). Tästä syystä toivomme, että jokainen lukee tasokuvaukset ja miettii kriittisesti omalla kohdallaan, mikä taso itselle parhaiten sopii. Vinkkejä valintaan voi myös kysellä vetäjiltä (ja kuten sanottu, välillä niitä tarjotaan ihan kysymättäkin).

Tällä sivulla on aluksi yleiskuvaus vuoroista ja sen jälkeen karkea ”vaatimusmäärittely”, eli mitä milläkin tasolla tulisi vähintään osata. Kun sanotaan esimerkiksi, että tulisi tietää pelipaikat, tämä voi herättää kysymyksiä, tyyliin “ai mitkä pelipaikat” ja “mistä saan tietoa niistä”. Sitä varten on nyt tarjolla nimenomaan Höntsyn vuoroilla pelattavaa lentistä käsittelevät oppaat!

Lentisuraansa aloittelevalle tai perus-vuoroilla pelaavalle suosittelen alla olevista linkeistä ensimmäistä. Opas on lyhyempi ja siinä jätetään vähemmälle asiat, jotka tulevat eteen vasta harrastuksen edetessä. Jos taas tavoittelet sitä että voisit siirtyä alemmasta semistä ylempään, pitäisi tsekata ja omaksua pidempi versio oppaasta.

Höntsylentiksen perusteita, lyhyt oppimäärä

Höntsylentiksen perusteita, hieman pidempi oppimäärä.

Pro-vuoro käyttää omaa Hobbydeed-ryhmää

Pro-tason lentopalloon ilmoittautuminen tapahtuu omassa Hobbydeed-ryhmässään nimeltä “Höntsy Oy pro-lentikset”. Jos siis haluat osallistua pro-vuorolle, laita liittymispyyntö ko. ryhmään. Raati johon kuuluu tällä hetkellä kuusi henkilöä Ilkka mukaan lukien käsittelee pyynnöt ja pyrkii määrittelemään järkevästi ja tasapuolisesti riman, joka pitää ylittää että mukaan pääsee. Pro-vuoroille ei hyväksytä ketään “sokkona”, eli uusi pelaaja: käy ensin muilla vuoroilla näyttäytymässä.

Tasokuvaukset ja “vaatimukset” eri tasoille

Kullakin tasolla peli on kaikin puolin alempaa tasoa vaativampaa ja nopeampaa. Mikäli pitää kuitenkin nostaa joitakin asioita ylitse muiden, niin niitä on kaksi: aktiivisuus ja suoritusvarmuus. Puutteet näissä asioissa ovat niitä, jotka ärsyttävät vieruskaveria kaikkein eniten. Ero siinä, kannattaako käydä alemmalla vai ylemmällä vuorolla, ei välttämättä näy parhaassa passissasi, vaan huonoimmassa… Ts. mitä ylempi taso, sitä vähemmän pelaajalle tulee helppoja virheitä.

Perusvuorolla

pelataan rennolla asenteella hyvää lentistä. Vuorot ovat avoimia aivan kaikille, myös niille, jotka eivät ole aiemmin lentistä pelanneet – ja aloittelijoita pyritään myös erityisesti auttamaan. Mukaan voivat mieluusti tulla myös oikein hyvätkin pelaajat, sillä tavoitteena on saada peli rullaamaan ja pallo elämään kunnolla. Näillä vuoroilla kovemmat pelaajat jättävät kuitenkin pommisyötöt ja kovimmat iskut kotiin ja keskittyvät enemmän puolustamiseen ja passipeliin. Perusvuoro on sopivin vähemmän pelanneille, syystä tai toisesta hitaasti liikkuville ja niille, jotka eivät halua että vuorolla tulee kovia iskuja kohti. Jos olet vasta aloittamassa lentopallouraasi, niin kannattaa aloittaa se näiltä vuoroilta. 

Pelaajille ei esitetä vaatimuksia, eli voit tulla mukaan vaikka lentopallo olisi sinulle aivan uusi asia. Peli on näilläkin vuoroilla sen verran hyvää, että jos aloitat aivan nollasta, voi eka kerta olla aika rankka kokemus, mutta muutaman käyntikerran jälkeen homma alkaa selkiämään. Näillä vuoroilla perusasioissa neuvotaan ja voi kysyä neuvoa vetäjältä tai vieruskaverilta. Myös sääntöjen osalta voidaan joustaa. Esimerkiksi jos syöttäminen on hankalaa, saa syöttää lähempää. Samoin pelin jatkuminen on ensisijainen tavoite, ja voidaan jättää esim. pikku kosketusvirheet / verkkovirheet huomiotta jotta saadaan pallo pysymään pelissä.

Alemmilla semi-vuoroilla

pelissä on jo sujuva nosto-passi-isku-virtaus, ja muutkin kuin ihan helpot verkon yli toimitukset saadaan haettua useimmiten vielä peliin. Pelaajat liikkuvat pelipaikkojen vaatimusten mukaisesti ja ennakoivat ainakin jossain määrin tilannetta jo silloin, kun pallo on vielä toisella puolella verkkoa.

Sinun tulisi osata ainakin helpon syötön nosto / perusmallinen hihalyönti ylöspäin ja passi helposta pallosta eteen-ylöspäin. (Tämä on yksi selkeä “vaatimus”, eli jos enemmistö passeista lähtee vähän minne sattuu, kannattaa niitä harjoitella perus-vuorolla). Osaat syöttää enimmäkseen ”ruutuun” eli verkon yli vastustajan rajojen sisäpuolelle. Osaat pysytellä omalla kenttäpuoliskolla etkä tee jatkuvasti verkkovirheitä. Passarina ollessasi muistat mennä kakkospalloon (tai pyytää apua) ja ainakin hyvästä nostosta saat lyötävän passin aikaan. Tiedät pelipaikat ja ainakin enimmäkseen muistat pelata suurin piirtein niiden mukaan,. Liikkuminen kentällä tulisi myös olla kohtalaisella tasolla, eli ainakin korkeaan “omaan” palloon ehdit, vaikka siihen olisi matkaakin.

Ylemmillä semi-vuoroilla

peli on vauhdikasta. Takakentän pelurit sijoittuvat torjunnan mukaan ja useimmiten kovatkin iskulyönnit saadaan vielä nostettua takaisin peliin.  Perusasioiden varsin hyvän osaamisen lisäksi pelaajalta toivotaan erityisesti aktiivista pelitapaa ja liikettä sekä torjuntaan ja iskupeliin osallistumista. Pelaajat uskaltavat jättää pallon pelaamatta, mikäli se ei ole “oma”, eli näillä vuoroilla uskaltaa luottaa siihen, että vieruskaveri hoitaa hommansa.

Sinun tulisi hallita pelipaikat ja pelata niiden mukaan, myös esim. hyökkäyksen varmistamisessa ja vapaana verkkopelaajana ollessa. Pyrit olemaan aktiivinen ja liikkumaan ennakoivasti tilanteisiin, mm. varmistat hyökkäyksiä ja haet peippejä. Osaat antaa enimmäkseen suht hyvän passin eteesi laitaan ja kelvollisen myös johonkin muualle. Osaat myös iskulyönnin ja hyppäät torjuntaan kun edestäsi lyödään, eli kovat pelaajat eivät saa aivan tyhjältä verkolta paukuttaa.

Pro-vuoro

on tarkoitettu suht koville pelimiehille ja -naisille. Rima pyritään pitämään kohtalaisen korkealla. Näillä vuoroilla mennään vuoron alkajaisiksi tavallista pidempi pallollinen alkulämmittely ja lyöntirullaus, johon kaikki osallistuvat (jos tämä ei kiinnosta, ei vuoro ole sinua varten). Tässä esimerkkipala siitä, miltä tämän vuoron olisi suurin piirtein tarkoitus näyttää:

Tarkempi pro-vuoron “vaatimusmäärittely”:

Ensinnäkin: ketään ei oteta mukaan “sokkona”. Jos et ole aiemmin käynyt Höntsyn lentiksessä, sinun tulee käydä ensin muilla vuoroilla. Siellä saat käsityksen pelin tasosta, ja toisaalta me saamme käsityksen sinun tasostasi. Jos haluat mahdollisimman nopeasti pro-vuorolle, kannattaa mainita tästä vetäjälle, niin hän voi välittää tietoa eteenpäin raadille joka hyväksyy jäsenpyynnöt pro-lentiksen ryhmään.

Tarkoitus on, että pro-vuoron peli on tasokkaampaa kuin muilla Höntsyn lentisvuoroilla. Ylemmän semi-vuoron pelin on tarkoitus olla jo varsin vauhdikasta ja tasokasta, ja pro-vuoron ideana on siis olla vielä siitä “kovennettu” versio. Periaatteena on, että pelkkä mukana roikkuminen ei riitä, vaan jokaisen pitäisi pystyä myös tuomaan itse peliin jotain. Silti kyse on edelleen Höntsystä eikä kunnianhimoisesta kilpaurheilusta. Minimitaso voidaan määrittää seuraavasti:

– Aktiivinen pelitapa: pyrkii ennakoimaan tilanteita ja liikkumaan myös ilman palloa (ennakointi, varmistaminen, torjuntaan hyppääminen yms.) Pyrkii auttamaan kaveria silloinkin, kun kaveri on tehnyt virheen ja myös ennakoimaan todennäköisimpiä virheitä.

Keskittyminen peliin: Tämä on se vuoro, jossa keskitytään pelaamiseen ja tsempataan täysillä. Älä tule pro-vuorolle läpsyttelemään, kikkailemaan puolihuolimattaomasti tai lähinnä huulta heittämään.

– Urheilullisuus: Liikkuu kentällä ja kunnioittaa vuoron luonnetta tsemppaamalla & yrittämällä jokaisessa pallossa, kannustamalla kaveria sekä osallistumalla alkulämmittelyyn.

Suoritusvarmuus: Ei tee (juurikaan) helppoja virheitä, eli saa lähes aina helpon kaaripallon nostettua, passit ovat pääsääntöisesti lyötäviä / hyviä, eikä lyö hyvästä passista jatkuvasti puoliväliin verkkoa tai takaseinään. Osaa reagoida omiin virheisiinsä tekemällä samassa tilanteessa seuraavalla kerralla erilaisen / varmemman ratkaisun.

– Pyrkii pelaamaan oman pelipaikan mukaisesti ja tietää mitkä eri pelipaikkojen tehtävät yleensä ovat. Ei pelkästään odota omaa etukenttävuoroa vaan osallistuu aktiivisesti ja liikkuvasti myös puolustuspeliin. (Hyvä nostopeli on se, joka luo parhaat pallorallit).

– Ei pelkää palloa, vaan ainakin yrittää nostaa myös kovia iskulyöntejä.

Hallitsee perussuoritukset riittävällä varmuudella: nosto, sormilyönti, hihalyönti, iskulyönti, syöttö, torjuntaan hyppääminen. Tärkeämpää kuin tekniikoiden huippuhyvä taso on kuitenkin suoritusvarmuus, eli pääsääntöisesti ei tee virheitä helpoissa palloissa.

Hallitsee lentopallon säännöt eikä jatkuvasti riko niitä esim. astumalla naapurin puolelle tai tekemällä verkkovirheitä. Myöntää tekemänsä virheet, esim. jos on ollut verkossa tai koskenut torjunnassa palloon.

– Osaa myös hyökätä. Kaikkien ei toki tarvitse olla huippuhakkureita, mutta pro-vuorolla jokaisella pelaajalla tulisi olla potentiaalia myös päättää pallo.

Hyvähenkinen ja kannustava pelaaminen on myös pro-vuorolla höntsäämisen A ja O.

Huomautamme, että mitään pituus- tai pomppuvaatimuksia tässä ei esitetä. Lisäksi tietenkin kaikki pelaajat tekevät kaikissa yllä mainituissa kohdissa silloin tällöin virheitä – vuoroille ei haeta virheettömiä pelaajia. Puhtaan teknisen osaamisen ohella erittäin tärkeää on oma aktiivisuus: pyrkimys pelata aktiivisesti ja hyvin, tarvittaessa toisilta apua kysyen ja kehittyen.

Mikäli sinua ei nyt hyväksytä pro-lentiksen ilmoittautumisryhmään, ei tuomio ole elinkautinen vaan tietenkin kehittyminen otetaan huomioon ja voit laittaa uuden pyynnön esim. puolen vuoden kuluttua.

Vastaa