Höntsyn lentopalloturnauksista

Höntsyn lentisturnausten historian aamuhämärä ulottuu vuoteen 2011. Viime vuosina sekä turnausten että osallistujien määrä on selvästi noussut ja järjestelyjä on pikku hiljaa kehitetty. Näihin liittyen tulee aina välillä tiedusteluita ihmisiltä, joille Höntsy tai sen turnaukset eivät ole tuttuja. Siksi kerromme tässä tämän hetken tilannetta: millaisia Höntsyn turnaukset ovat & vastauksia sekalaisiin kysymyksiin.

Yleistä

Kaikki Höntsyn lentopalloturnaukset noudattavat Höntsyn perusliikeideaa: mukaan ilmoittaudutaan yksilönä. Voit siis toki tulla kavereiden kanssa, mutta valmista joukkuetta sinulla ei tarvitse olla, vaan siitä puolesta huolehdimme me.

Kaikissa turnauksissa pyritään myös ottamaan huomioon heti alkupeleistä lähtien pelaajien taso tavalla tai toisella. Mahdollisuuksien mukaan pyritään siihen, että jokainen pääsisi pelaamaan omalla mielekkäällä tasollaan.

Turnauksissa kaikille pelaajille taataan paljon pelejä menestyksestä riippumatta. Pelit eivät siis pääty yhtäkkiä puolivälierätappioon, kun kroppa alkaa vasta lämmetä. Kun sanon ”paljon pelejä” niin tarkoitan vähintään noin 8 normaalin lentopalloerän verran peliä per nuppi päivän aikana. Pelejä tulee myös eri pelaajille kutakuinkin yhtä paljon.

Turnaukset pelataan (erien pituutta lukuun ottamatta) normaaleilla lentopallon säännöillä, verkon ollessa suurin piirtein miesten verkon korkeudella (rennommissa sarjoissa voi joskus olla alempana).

Kaikki turnaukset ovat sekaturnauksia joihin otetaan (ja tulee) yhtä lailla miehiä ja naisia. Sukupuolijakauma otetaan toki yhtenä muttei ratkaisevan tärkeänä asiana huomioon, kun tehdään lohkojakoja tai kootaan joukkueita. Sääntöjen kannalta mies- ja naispelaajilla ei ole mitään eroa. Ei siis ole mitään hyökkäys- tai torjuntakieltoja tms. Sellaiset säännöt ovat meillä tarpeettomia, oletettavasti siksi, että eritasoiset sarjat ja hyvä yleinen pelihenki poistavat niiden tarpeen.

Meillä ei myöskään ole rajoituksia esim. sarjapelaajien suhteen. Edellytys toki on, että kaikki kertovat omasta tasostaan rehellisesti, jotta se voidaan ottaa esim. joukkueita muodostettaessa huomioon.

Höntsyssä pelataan tällä hetkellä kahdenlaisia turnauksia: taulukko- ja joukkueturnauksia. Kaikki vuoden taulukkoturnauksemme muodostavat lisäksi kokonaiskisan (Vuoden Iskuri – ja Vuoden Peippaaja -kilpailut).

Taulukkoturnaus: lyhyet pelit, vaihtuvat jaot

Taulukkoturnauksessa noin 12 pelaajaa muodostaa yhden lohkon. Lohko pelaa keskenään ennalta sovitun määrän pelejä (esim. 11 erää, kaikki 11 pisteeseen, tarvittaessa 2 p erolla). Jaot, eli kuka pelaa ketäkin vastaan, katsotaan aina ennen erää taulukosta. Taulukot on pyritty laatimaan niin, että jokainen on tasapuolisesti jokaisen muun kanssa yhtä monta kertaa samalla puolella. Taulukot on Höntsylle laatinut matemaatikko Lehtisen Antti. (Esimerkiksi 12 pelurin taulukossa on 11 erän kohdalla tilanne, jossa jokainen on ollut kaikkien muiden 11 pelaajan kanssa 5 kertaa samalla ja 6 kertaa eri puolella.)

Kun yksi lyhyt erä on pelattu, merkitään taulukkoon pisteet: Normaalisti voittajille 2, hävinneille 0. Kuitenkin jos hävinneet ovat saaneet alle puolet jaossa olleista pisteistä (esim. 11-5 tai tylympi tappio), silloin voittajille 3 ja hävinneille 0. Toisaalta jos peli on päättynyt 2 p erolla, saavat voittajat 2 ja hävinneet 1 pisteen.

Näin jatketaan kunnes sovittu määrä pelejä on pelattu, tämän jälkeen lasketaan kunkin henkilön pisteet yhteen – jokainen on siis saanut jokaisesta erästä 0-3 pistettä. Alkulohkomenestyksen perusteella siirrytään puolivälissä turnausta finaalilohkoihin, joissa sitten pelataan samanlainen setti iltapäivällä – ja sen perusteella jaetaan pokaalit.

Taulukkoturnaukseen ilmoittautuessa on mahdollista esittää sarjatoive (kilpa/semi/harraste). Toiveita ei aina voida sellaisenaan toteuttaa – kaikki sarjat eivät välttämättä toteudu, ja pelaajia joudutaan siirtämään, jotta saadaan sopiva määrä väkeä joka lohkoon. Siirroissa otetaan huomioon toiveiden lisäksi se, mitä pelaajasta muuten tiedämme sekä aiempi menestys turnauksissa.

Yleensä turnaus toteutuu jompanakumpana näistä vaihtoehdoista: 1) kaksi eritasoista sarjaa, joissa on molemmissa kaksi tai useampia alkulohkoja. Sarjojen välillä tapahtuu puolivälissä pientä liikettä, mutta suurin osa porukasta päätyy oman sarjan ylempään tai alempaan finaalilohkoon. Jos turnaukseen saadaan kokoon vain kolme lohkoa, on vaihtoehtona 2) kilpa-, semi- ja harrastealkulohkot, joista sitten eri määrä pelaajia päätyy kolmentasoisiin finaalilohkoihin.

Taulukkoturnauksessa erityisen hyvää on, että se parhaimmillaan korjaa itseään. Jos joku onkin joutunut itselle väärän tasoiseen alkusarjaan, hän todennäköisesti pullahtaa sieltä oikeamman tasoiseen finaaliin.

Joukkueturnaus: samalla porukalla koko päivä

Toinen turnausformaattimme on vuonna 2018 startattu ja saman tien suurta suosiota saanut joukkueturnaus. Ilmoittautujat esittävät sarjatoiveen, ja toiveiden & pelaajista meillä olevan tiedon perusteella muodostamme sarjoja (tähän mennessä korkeintaan kaksi, teoriassa useampiakin), joiden sisällä joukkueet kamppailevat kultamitaleista. Vaikka tähänkin turnaukseen siis ilmoittaudutaan yksilönä, selviytyy voittajaksi joukkue.

Turnaukseen otetaan vain kuudella jaollinen määrä pelaajia, eli jokaiseen joukkueeseen tulee tasan kuusi pelaajaa. Yleisimmin sarjassa on ollut neljä tai viisi joukkuetta – tähänastinen ennätys tehtiin vuoden 2020 ekassa turnauksessa, jossa oli kaksi sarjaa ja molemmissa kuusi joukkuetta.

Joukkueturnauksen jujuna on, että muodostamme etukäteen mahdollisimman tasaiset joukkueet. Tässä auttaa se, että yleensä valtaosa osallistujista on meille ennestään tuttuja. Joukkueita ei siis muodosteta arpomalla – vaikka satunnaisuuteenkin tietysti pyritään, esim. ei samoja porukoita kuin edellisessä turnauksessa – vaan mahdollisimman tasaisiin tiimeihin pyrkimällä. Pyrimme myös esimerkiksi jakamaan kovia iskijöitä ja passarityyppejä tasaisesti joukkueiden välillä.

Et siis saa etukäteen valita, kenen kanssa pelaat samassa joukkueessa (vaikka toiveita tästäkin toki saa esittää). Pitkän päivän aikana joukkueilla on mahdollisuus kasvaa ja luoda oma henkensä. Useimmiten kultamitalit vie se porukka, jolla näyttää olevan yhdessä hauskinta.

Mihin sarjaan?

Yleensä Höntsyn turnauksissa on siis ylempi ja alempi sarja. Ylempi sarja on yleensä nimeltään kilpasarja ja se on verraten kovatasoinen. Alemman sarjan nimi on vaihtelevasti ollut semi- tai harrastesarja viitaten siihen, mikä on useimpien osallistujien toiveena ollut. Joskus turnauksessa on myös ollut kilpa- ja harrastesarja sekä näiden väliin sijoittuva semi-lohko, ja mikäli tiedossa on jo etukäteen että väkeä tulee tosi paljon, saattaa joskus myös kolme kokonaista sarjaa toteutua.

Mikäli sinä olet tulossa ensi kertaa Höntsyn turnaukseen, eikä toimintamme ole sinulle viikoittaisilta vuoroilta tuttua, saattaa olla hankala haarukoida, mihin sarjaan kannattaa ilmoittautua. Ensinnäkin on tärkeää, että avoimesti kerrot minkä tasoinen pelaaja olet. Kuinka pitkään olet pelannut, miten usein pelaat ja millä tasolla. Kerro mieluummin liikaa kuin liian vähän, jotta sinut voidaan sijoittaa järkevästi – tämä on erityisen tärkeää joukkueturnauksissa, joissa koko päivä sitten pelataan samalla joukkueella. Lentistaustasta kertomiselle löytyy paikka ilmoittautumislomakkeella. Joukkueturnauksissa myös pelaajien pituutta kysytään, sillä on tärkeää ettei joku joukkue ole systemaattisesti lyhyempi tai pidempi kuin muut.

Yleensä turnauksissa kilpasarja on varsin kovatasoinen. Siellä lyödään kovaa ja odotetaan, että kaikki osallistuvat torjuntaan, varmistamiseen, jne. Usein pelipaikkoja myös vaihdellaan. Alemman sarjan taso vaihtelee enemmän – välillä sielläkin on peli aika kovaa, välillä taas rennomman puoleista.

Olen koonnut tähän alle videoklippejä aiemmista turnauksista, myös niiden perusteella jokainen voi haarukoida itselleen sopivaa sarjaa – mikä klipeistä näyttäisi parhaiten ”oman tasoiselta”?

Tervetuloa Höntsyn turnaukseen!

Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteys Ilkka Virjo / ilkka.virjo@hontsy.fi / 040 5803727