Näin hankit sisäpelikengät
Sisäpelikengät ovat Höntsyn sisäpeleissä pakolliset ja niillä on yksi pakollinen ominaisuus. Sen lisäksi kengät ovat ylivoimaisesti tärkein varuste tässä harrastuksessa. Seuraavassa joitakin vinkkejä kenkien hankintaan.
Ensin se pakollinen vaatimus: kenkien pohjat eivät saa vahingoittaa lattiaa tai jättää siihen jälkiä. Jälkien tai naarmujen kunnostaminen lattiasta pois on aikaaviepää ja kallista, ja Höntsy joutuu siitä mitä todennäköisimmin korvausvastuuseen. Niinpä et pääse pelaamaan, jos kenkäsi eivät täytä tätä vaatimusta.
Mikä kelpaa: Melkein mikä tahansa ”läskipohjainen”, siis vaaleapohjainen kenkä kuten varsinainen sisäpelitossu, tennari, koripallotossu, jne. Jos kengän pohja ei ole vaalea, siinä on oltava teksti ”non-marking” tai vastaava, kuten monissa sisäpelikengissä on.
Ei kelpaa: Lenkkarit. Muut tummapohjaiset kengät, joita ei erikseen ole merkattu sisäpeliin sopiviksi. Ulkokengät eivät kelpaa, eli vaikka kenkäsi olisivat sisäpelitossut, mutta olet kävellyt niillä ulkona, et saa tulla niillä pelaamaan. Jos siis aiot ottaa esim. vaaleapohjaiset tennarit sisäpelikäyttöön, on ne pestävä huolellisesti, etteivät ne naarmuta lattiaa.
Miten sitten hankitaan hyvät kengät?
En suosittele kenellekään muita kuin oikeasti sisäpelikäyttöön tarkoitettuja kenkiä. Tietysti voit käyttää muita tossuja kokeilukerralla tai muuten satunnaisesti, mutta jos alat pelaamaan vähänkään säännöllisemmin, hanki sisäpelitossut. Jalkasi kiittävät sinua siitä.
Seuraavat neuvot koskevat ”tavallisten” sisäpelikenkien eli sählyssä, lentopallossa, koriksessa, jne. käytettävien tossujen valintaa. Tällaisilla kengillä voi pelata myös salijalkapalloa eli futsalia, mutta futsalia varten myydään erikseen omia tossujaan. Niissä on hyvin ohut pohja, jotta kengän saa helpommin ujutettua pallon alle. Tästä johtuen futsal-kengissä ei voi olla (eikä ole) ihmeempiä vaimennuksia. Tätä lukuun ottamatta suurin osa neuvoistamme pätee myös futsal-kenkiä hankittaessa. Jos haet kenkiä useampaan lajiin, osta ”tavalliset” sisäpelikengät, sillä futsal-kengät rasittavat jalkaa enemmän eikä niitä kannata käyttää kuin kyseisessä lajissa.
Seuraavassa joitakin asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota kenkiä ostettaessa:
Hyvät kengät hankitaan riittävän usein. Tämä tietysti riippuu siitä, miten usein niitä käytetään, mutta kengän kaikki ominaisuudet heikkenevät lopulta iän myötä. Ensin kenkä paranee, kun se ajetaan sisään, mutta jossain vaiheessa tukirakenteet alkavat väsyä ja vaimennukset pettää. Kun sisältä tulee muovi vastaan, pitää viimeistään lähteä uudestaan ostoksille. Vinkki: mieluummin aikaisemmin, niin että voit siirtyä uusiin kenkiin joustavasti vuorottelemalla niiden käyttöä vanhojen kanssa.
Pohja. Ihan totta, varmistu siitä että pohja ei jätä jälkiä lattiaan. Lisäksi kokeile pohjan kitkaominaisuuksia myymälän lattiaa vasten. Pohjan tulisi olla pitävä.
Koko. Pyri valitsemaan niin pienet kengät kuin mahdollista. Älä käsitä väärin: et tietenkään halua liian pieniä kenkiä. Olet kuitenkin aikuinen, joten et tarvitse kasvunvaraa. Kengän on oltava napakka, muuten se hölskyy juostessa ja kääntyillessä, jolloin kengän hyvät ominaisuudet ja jalkasi kärsii – ja saattaa hiertyä.
Lesti on tärkeä, ts. kengän on oltava tehty sinun jalkaasi varten. Joillakin on suhteellisesti ottaen kapeampi, joillain leveämpi jalka, ja myös kengissä on eroja tämän asian suhteen. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että kengän koon pitää olla sopiva sekä pituus- että leveyssuunnassa. Jos varpaiden edessä on tyhjää, mutta sivuilta kiristää, älä osta kyseistä mallia.
Vaimennus. Yleisesti ottaen kenkä on sitä armeliaampi jalalle, mitä parempi vaimennus siinä on. Tämä voi olla toteutettu eri tavoin, ja on vaikea antaa yleispätevää ohjetta. Jonkinlainen vaimennussysteemi (geeli tms.) kengässä olisi kuitenkin hyvä olla.
Profiili. Tarkoitan tällä kengän ”korkoa” tai korkeutta. Esimerkiksi aerobic-käyttöön myydään sisäurheilukenkiä, joiden pohjat kyllä soveltuvat sisäpeleihin mutta profiili ei. Sisäpeleissä paras on matala profiili, jossa jalka tulee lähelle lattiaa. Tämä vähentää nilkan nyrjähtämisen riskiä huomattavasti.
Kengän korkeus ei ole yhtä tärkeä ominaisuus. Sisäpeleihin myydään myös korkeavartisia kenkiä, joiden yläreuna tulee nilkan luun kohdalle. Jos tällaiset kengät ovat muuten hyvät, niin tästä ei ole haittaa. Älä kuitenkaan luule, että korkea varsi jollakin tavalla tukisi jalkaasi matalaa paremmin. Varsi ei ylety niin ylös, että se tosiasiassa tukisi nilkkaa. Nilkkatuki on paljon parempi ja usein myös halvempi ratkaisu.
Hinta. Riippuu tietysti kunkin lompakosta, kuinka tärkeä ominaisuus hinta on. Muutama nyrkkisääntö voidaan kuitenkin antaa. Ensinnäkin pilkkahintaan ei yleensä saa hyvää kenkää. Kenkä on sisäpeleissä tärkein varusteesi ja suosittelen, ettet osta huonosti istuvaa tai huonosti vaimennettua kenkää parin kympin säästön takia.
Toisaalta korkea hinta ei takaa onnistunutta hankintaa. Kengän on sovittava juuri sinulle, eikä korkea hinta takaa tätä (ellet sitten ole ökyrikas ja teetä muotoon valettua kenkää). Hyvät kengät on mahdollista saada ihan kohtuullisella hinnalla.
Yleensä kenkiä ei kannata ostaa normaalihinnalla. Normaalihinnassa on aina ilmaa ja siitä voi tinkiä ainakin vähän. Alennusaikaan voi tehdä todellisia löytöjä, kun kaupat hankkiutuvat edellisen vuoden malleista ja väreistä eroon. Usko pois, tämän vuoden mallit eivät ole niin paljon parempia että niistä kannattaisi maksaa tuplahinta, jos kenkä muuten tuntuu sopivalta.
Olet ehkä huomannut, etten ole puhunut mitään pronaatiosta ja supinaatiosta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki sisäpelitossut tehdään neutraalille askeleelle, varmaankin johtuen siitä että niillä tehdään rajuja askelluksia vähän joka suuntaan. Mikäli kuitenkin tiedät vanhastaan, millaiset lenkkarit sinulle sopivat, voit yrittää hakea vähän samankaltaista pohjaprofiilia sisäpelitossuista.
Lopuksi
Kenkien ostaminen on jossain määrin arpapeliä, sillä niiden sopivuudesta voi yleensä olla täysin vakuuttunut vasta kun on käyttänyt niitä yli kuukauden. Uusille kengille pitää antaa aikaa: hiertäminen yms. menevät yleensä ohi, kun kenkä muovautuu jalkaan sopivaksi. Ihannetilanteessa pääset sopimaan liikkeen kanssa koeajasta jonka aikana voit tulla vaihtamaan kengät toisiin. Usein tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole ja aika on lyhyt.
Bonuksena asia on niin, että sitten kun lopulta löydät täydelliset kengät ja olet kuluttanut ne loppuun, et saa uusia repliikillä ”haluan uudet tällaiset”. Yhtä mallia valmistetaan yleensä vain yhden kauden ajan, joten seuraavalla kerralla koko sirkus alkaa taas alusta. Lohtuna on se, että useimmat löytävät oman merkkinsä, jolla lesti ja muut ominaisuudet ovat paremmin kohdallaan kuin toisilla merkeillä.
Onnea kenkäostoksille! Älä ujostele pyytää apua kaupan henkilökunnalta. Ole kuitenkin tarkkana: harmittavan monessa kaupassa henkilökunta ei tiedä sisäpelikengistä mitään, tai yksinkertaisesti välitä siitä sopivatko ne sinulle, kunhan ostat. Kysele niin näet, perehdytäänkö asiaasi ja saatko asiantuntevan tuntuista opastusta.