Tässä hieman käytännön tietoa ja vinkkejä, joiden avulla Höntsyvuoro sujuu sutjakasti: lippujen tarkistus, vuoron kulku ja ”mitä tarvitset mukaan” -tietopaketti.
Aloitamme loogisesti siitä, mitä pitää miettiä jo kotona: paikan varaaminen, paikan päälle löytäminen ja mukaan otettavat varusteet.
Suosittelemme aina paikan varaamista etukäteen varaaheti-järjestelmästä. Tällä tavoin varmistat oman paikkasi ja samalla myös vuoron toteutumisen. Peleissä on maksimin lisäksi useimmiten myös minimipelaajamäärä, ja jos se ei ole täynnä kaksi tuntia ennen vuoron alkua, peli peruuntuu. Peruuntumistapauksessa ilmoittautuneille lähtee sähköposti ja tekstiviesti. Myös ilman varausta peliin saa tulla – omalla riskillä toki, eli silloin on mahdollista, että vuoro on täynnä etkä mahdu mukaan.
Jos olet menossa johonkin paikkaan ensimmäistä kertaa, kannattaa tsekata kyseisen paikan tiedot täältä nettisivulta liikuntapaikat-kohdasta. Usein esim. sisäänkäynti on iltaisin muualta kuin koulun pääovesta.
Välttämättömiä mukaan otettavia ovat mukavat liikuntavaatteet. Sisällä pelattaessa sinulla on oltava sisäpeliin soveltuvat kengät ja jäähöntsyssä luistimet ja maila – varustekiekossa kaikki varusteet. Muita kuin jäällä tapahtuvia ulkopelejä voi kaikkia pelata tavallisilla lenkkareilla, mutta toki monilla on futiksessa nappikset tai pesäpallossa piikkarit.
Sisäpeleissä homma voi oikeastaan mennä pieleen ainoastaan kenkien osalta. Sisäpelissä kenkien on oltava jälkiä lattiaan jättämättömät, eli joko vaaleapohjaiset tai sisäpeliin tarkoitetuilla pohjilla varustetut. (Mikäli kengät on myyty urheiluliikkeestä nimikkeellä ”sisäpelikenkä” niin ne varmasti soveltuvat.) Pohjat eivät saa olla hiekkaiset. Oletko hankkimassa kenkiä? Katso hieman osto-ohjeita täältä. Vaatteiden suhteen on aivan oma valintasi, pelaatko mieluummin shortseissa vai pitkissä housuissa, jne. – pääasia että itse viihdyt niissä.
Lisäksi tarvitset mukaan Höntsylipun tai muun maksuvälineen, jos et ole käyttämässä ilmaista kokeilukertaa.
Myös nämä kannattaa ehkä ottaa mukaan: Juomapullo ja hikipyyhe, johon voi kuivata käsiään / kasvojaan pelin aikana. Sopiva kassi jossa tavarat voi ottaa kentän laidalle, tai pienempi pussi, jossa arvoesineet voi tuoda kentän laidalle. Älä jätä arvoesineitä pukukoppiin vuoron ajaksi! Vaihtovaatteita, pyyhe ja shampoo ym. jos ajattelit käydä vuoron jälkeen suihkussa.
Säbämaila kannattaa ottaa mukaan, jos sellaisen omistaa, mutta myös lainamailoja löytyy. Sama koskee pesäpallovarusteita: käytä omia jos on, mutta lainavarusteiden käyttö kuuluu hintaan. Jos harkitset mailan hankintaa, lue tämä: Oma sählymaila – miksi ja millainen?
Ilmoittautuminen / maksaminen
Paikalle on hyvä tulla ajoissa. Hirveän aikaisin ei kuitenkaan kannata tulla, koska yleensä vetäjäkään ei ole paikalla älyttömästi etukäteen. Varsinkin talvisaikaan kannattaa ottaa huomioon, että liikuntapaikan ovet saatetaan avata vasta meidän vuoroamme varten. Sama 15 min on voimassa myös illan viimeisen vuoron jälkeen, eli useimmiten koululle tms. pääsee sisään 15 min ennen illan ekaa vuoroa ja sieltä on poistuttava 15 min kuluessa viimeisen vuoron jälkeen.
Kun tulet paikalle, ilmoittaudu vuoron vetäjälle (jolla yleensä on Höntsyn punavalkoiset vaatteet päällään). Hän myy / tarkistaa liput. Ilmaista ensimmäistä kertaa käyttäessäsi riittää kun kerrot nimesi. Oli lippusi mikä tahansa, ilmoita nimesi jos olet varannut paikan vuorolle. Paikan päältä voit ostaa lippuja käteisellä, liikunta- yms. seteleillä ja yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (myös Electron ja Maestro). Eri lipuista saat tietoa hinnastosta ja kaupasta (löytyy ylävalikon kautta).
Vuoron kulku
Useimmiten alussa on hetki aikaa omatoimiseen pallotteluun – jos haluat tehdä kunnon alkulämmittelyn, kannattaa se tehdä itse ennen vuoroa, sillä olemme huomanneet että yleensä porukka haluaa käyttää koko ajan pelaamiseen. Mikäli pelin aloitus vaatii valmisteluja (futismaalien siirto, lentisverkon virittely yms.), kannattaa tässä olla avustamassa, jotta pelit saadaan nopeasti käyntiin.
Vuoron aikana vaihdetaan vastustajia tai jakoja yleensä ainakin kerran. Vetäjä huutaa esim. ”pelataan paras kolmesta ja sitten juomatauko”, ja hetken päästä pannaan jaot uusiksi. Höntsyssä jaot määräävät pitkälti sen, miten kivalta peli tuntuu. Kun niitä välillä vaihdetaan, ei mahdollisista huonoista jaoista tarvitse kärsiä koko vuoroa.
Vuoron lopussa vetäjä kertoo, että aika on loppu. Korjataan yhdessä varusteet pois – muista palauttaa peliliivit ja lainamailat. Katso, ettet unohda kentälle tai pukuhuoneeseen mitään ja että jätät ne siistiin kuntoon.
Jos tulet myöhässä
Mikäli saavut vuoron jo alettua, tarkista ensin tilanne vetäjältä. Jos vuorolle vielä mahtuu, voit siirtyä vaihtamaan vaatteita. Huomaa, että vaikka olisit varannut paikan, se on saattanut mennä – paikat menevät uusjakoon 5 min ennen vuoron alkua, jos ei varaajaa näy ja tulijoita tilalle on. Kun sitten olet pelivalmiina, odota sopivassa paikassa, että vetäjä ehtii tulla tarkistamaan lippusi / myymään sinulle lipun ja kertomaan mihin joukkueeseen voit liittyä. (Usein voidaan ottaa sinut myös suoraan peliin ja katsoa lippu pelien päätteeksi).
Muutama asia jaoista ja pelistä
Höntsyssä vetäjä pyrkii aina tekemään tasaiset jaot, ja pääsääntönä on, että niitä vaihdetaan vähintään kerran vuoron aikana. Poikkeuksena on lentis, jossa saatetaan pelata koko vuoro samoilla, mikäli peli on hyvätasoista ja etenee tasaisesti. Jos jaot ovat epätasaiset, vaihdetaan niitä aikaisemmin ja/tai useammin.
Lentopallossa on normaalisti korkeintaan yksi vaihtopelaaja per puoli. Intensiivisemmissä ”juoksupeleissä” kuten säbässä, koriksessa, futsalissa ja kiekossa vaihtopelaajia voi olla enemmän. Pääsääntönä näissä on, että vuoron maksimi on ”vaihtoparit” eli kaksi kentällistä siten, että jokainen vaihtaa aina saman pelaajan kanssa. Tämä on siitä reilu systeemi, että jos toinen venyttää vaihtojaan, pystyt myös venyttämään omaa peliaikaasi (niin, että se kohdistuu suoraan vaihtopariin). Ulkojalkapallossa vaihtopelaajia ei yleensä ole, koska kerralla kentällä on paljon porukkaa ja pelin luonteeseen kuuluu, että välillä otetaan löysemmin.
Kannattaa sanoa ääneen, jos haluat että vaihdetaan useammin. Tämä pätee myös muulloin kuin vaihtoparisysteemissä, eli jos joku näyttää laiminlyövän vaihdossa käymistä, niin sano tästä ääneen kaikille / ko. henkilölle ja/tai vetäjälle. Muista, että vaihdossa käydään, jotta kaikki saisivat tasapuolisesti peliaikaa. Muut eivät välttämättä ole huonompikuntoisia kuin sinä, kun pelaavat lyhyempää vaihtoa… Kun pistät kunnon juoksuvaihteen päälle, tekee vaihtoonkin nopeammin mieli.
Vuorot on tarkoitettu kaikille, ja tasoerot pelaajien välillä saattavat olla suuretkin. Yleensä tämä ei haittaa, kunhan joukkueet ovat tasavahvat. Pelaajien tasoerot asettavat kuitenkin vaatimuksia höntsyhengestä etenkin taitavammille pelaajille. Anna kaikille mahdollisuus pelata aktiivisesti – syötä vähän heikommillekin joukkuetovereille, anna aloittelijalle tilaa pitää palloa, tai esim. lentopallossa älä tapa jokaista palloa saman tien, vaikka pystyisit.
Lentopallo on tason osalta muita herkempi peli, ja siksi siihen on määritelty erilaisia tasoja vuoroille. Kannattaa lukea niiden kuvaukset ja pohtia kriittisesti, mille tasolle itse kuuluu – tähän voi kysyä myös vetäjältä mielipidettä. Jos olet vasta aloittamassa lentopalloilua, kannattaa se tehdä perus-vuoroilta.
Huolehditaan yhdessä siitä, että kaikilla on kivaa!