Vuoron kulku – mitä mukaan

Non marking - ne marque pas
Non marking – ne marque pas

Tässä hieman käytännön tietoa ja vinkkejä, joiden avulla Höntsyvuoro sujuu sutjakasti: lippujen tarkistus, vuoron kulku ja ”mitä tarvitset mukaan” -tietopaketti.

Aloitamme loogisesti siitä, mitä pitää miettiä jo kotona: Välttämättömiä mukaan otettavia ovat mukavat liikuntavaatteet. Sisällä pelattaessa sinulla on oltava sisäpeliin soveltuvat kengät ja jäähöntsyssä luistimet ja maila. Sisäpeleissä homma voi oikeastaan mennä pieleen ainoastaan kenkien osalta. Sisäpelissä kenkien on oltava jälkiä lattiaan jättämättömät, eli joko vaaleapohjaiset tai sisäpeliin tarkoitetuilla pohjilla varustetut. (Mikäli kengät on myyty urheiluliikkeestä nimikkeellä ”sisäpelikenkä” niin ne varmasti soveltuvat.) Pohjat eivät saa olla hiekkaiset. Oletko hankkimassa kenkiä? Katso hieman osto-ohjeita täältä. Vaatteiden suhteen on aivan oma valintasi, pelaatko mieluummin shortseissa vai pitkissä housuissa, jne. – pääasia että itse viihdyt niissä.

Lisäksi tarvitset mukaan Höntsylipun tai muun maksuvälineen, jos et ole käyttämässä ilmaista kokeilukertaa.

Myös nämä kannattaa ehkä ottaa mukaan: Juomapullo ja hikipyyhe, johon voi kuivata käsiään / kasvojaan pelin aikana. Sopiva kassi jossa tavarat voi ottaa kentän laidalle, tai pienempi pussi, jossa arvoesineet voi tuoda kentän laidalle. Älä jätä arvoesineitä pukukoppiin vuoron ajaksi! Vaihtovaatteita, pyyhe ja shampoo ym. jos ajattelit käydä vuoron jälkeen suihkussa.

Sählymailaa et sählyssä / salibandyssä välttämättä tarvitse, sillä Höntsyllä on edustava valikoima laadukkaita eripituisia, erikätisiä ja muutenkin erilaisia mailoja kaikkien pelaajien tarpeisiin. Tietysti oma maila on kaikille sähläreille rakas, joten jos sinulla on sellainen, ota se ihmeessä mukaan! Jos harkitset mailan hankintaa, lue tämä: Oma sählymaila – miksi ja millainen?

Ilmoittautuminen / maksaminen

Paikalle on hyvä tulla ajoissa. Hirveän aikaisin ei kuitenkaan kannata tulla, koska yleensä vetäjäkään ei ole paikalla ihan älyttömästi etukäteen. Varsinkin talvisaikaan kannattaa ottaa huomioon, että liikuntapaikan ovet saatetaan avata vasta meidän vuoroamme varten (yleensä silloin sisään pääsee 15 min ennen aloitusta).

Kun tulet paikalle, ilmoittaudu vuoron vetäjälle (jolla yleensä on Höntsyn punavalkoiset vaatteet päällään). Hän myy / tarkistaa liput. Ilmaista ensimmäistä kertaa käyttäessäsi riittää kun kerrot nimesi. Oli lippusi mikä tahansa, ilmoita nimesi jos olet varannut paikan vuorolle. Paikan päältä voit ostaa lippuja käteisellä,  liikunta- yms. seteleillä ja yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (myös Electron ja Maestro). Eri lipuista saat tietoa ja ohjeita hinnastosta ja kaupasta.

Vuoron kulku

Vuoro alkaa kevyellä alkulämmittelyllä, jonka päätteeksi vetäjä tekee jaot. Huom. mikäli pelin aloitus vaatii valmisteluja (futismaalien siirto, lentisverkon virittely yms.), kannattaa tässä olla avustamassa, jotta pelit saadaan nopeasti käyntiin.

Vuoron aikana vaihdetaan vastustajia tai jakoja ainakin kerran. Vetäjä huutaa esim. ”pelataan paras kolmesta ja sitten juomatauko”, ja hetken päästä pannaan jaot uusiksi. Erityisesti salibandyssä saattaa olla kahdella kentällä useampi joukkue, jolloin joukkueiden kokoonpano voidaan pitää samana, mutta vastustaja vaihtuu. Höntsyssä jaot määräävät pitkälti sen, miten kivalta peli tuntuu. Kun niitä välillä vaihdetaan, ei mahdollisista huonoista jaoista tarvitse kärsiä koko vuoroa.

Vuoron lopussa vetäjä kertoo, että aika on loppu. Korjataan yhdessä varusteet pois – muista palauttaa peliliivit ja lainamailat. Katso, ettet unohda kentälle tai pukuhuoneeseen mitään ja että jätät ne siistiin kuntoon.

2
Mailaa et välttämättä tarvitse: Höntsyllä on hyviä lainamailoja tarjolla

Jos tulet myöhässä

Mikäli saavut vuoron jo alettua, tarkista ensin tilanne vetäjältä. Jos (ja yleensä kun) vuorolle vielä mahtuu, voit siirtyä vaihtamaan vaatteita. Huomaa, että vaikka olisit varannut paikan, se on saattanut mennä – paikat menevät uusjakoon 5 min ennen vuoron alkua, jos ei varaajaa näy ja tulijoita on. Kun sitten olet pelivalmiina, odota sopivassa paikassa, että vetäjä ehtii tulla tarkistamaan lippusi / myymään sinulle lipun ja kertomaan mihin joukkueeseen voit liittyä. (Usein voidaan ottaa sinut myös suoraan peliin ja myydä lippu pelien päätteeksi).

Muutama asia jaoista ja pelistä

Höntsyssä vaihdetaan jakoja joka tapauksessa vuoron aikana vähintään kerran, ja vetäjä pyrkii aina tekemään tasaiset jaot. Jos jaot ovat epätasaiset, vaihdetaan niitä aikaisemmin ja/tai useammin.

Varsinkin sählyssä ja salibandyssä on vaihtopelaajia. Pääsääntönä on, että vuoron maksimi on ”vaihtoparit” eli kaksi kentällistä siten, että jokainen vaihtaa aina saman pelaajan kanssa. Tämä on siitä reilu systeemi, että jos toinen venyttää vaihtojaan, pystyt myös venyttämään omaa peliaikaasi (niin, että se kohdistuu suoraan vaihtopariin).

Kannattaa silti sanoa ääneen, jos haluat että vaihdetaan useammin. Tämä pätee myös muulloin kuin vaihtoparisysteemissä, eli jos joku näyttää laiminlyövän vaihdossa käymistä, niin sano tästä ko. henkilölle ja/tai vetäjälle. Muista, että vaihdossa käydään, jotta kaikki saisivat tasapuolisesti peliaikaa. Muut eivät välttämättä ole huonompikuntoisia kuin sinä, kun pelaavat lyhyempää vaihtoa… Kun pistät kunnon juoksuvaihteen päälle, tekee vaihtoonkin nopeammin mieli.

Vuorot on tarkoitettu kaikille, ja tasoerot pelaajien välillä saattavat olla suuretkin. Yleensä tämä ei haittaa, kunhan joukkueet ovat tasavahvat. Pelaajien tasoerot asettavat kuitenkin vaatimuksia höntsyhengestä etenkin taitavammille pelaajille. Anna kaikille mahdollisuus pelata aktiivisesti – syötä vähän heikommillekin joukkuetovereille, anna aloittelijalle tilaa pitää palloa, tai esim. lentopallossa älä tapa jokaista palloa saman tien, vaikka pystyisit. Huolehditaan yhdessä siitä, että kaikilla on kivaa!