AX-sählyliiga 2016-17

AX-sählyliiga 2016-17 on pelattu. Mestariksi selviytyi Caverion. Onneksi olkoon, ja kiitos kaikille kuluneesta kaudesta! 

Finaalipäivä Vuoreksen palloilusalissa 1.3.2017 alkoi Caverionin ja Kojan välierällä. Avauserä paineltiin menemään hyvinkin tiukoissa merkeissä. Caverion oli kuitenkin saanut jalkeille selvästi isomman pelaajaringin, ja pelin edetessä tuoreemmat jalat alkoivat näkyä kentällä. Jälkikäteen voi ehkä nähdä jonkinlaista käännekohtaa jo ensimmäisen erän loppuminuuteissa, kun Caverion sai tahallisesta päällä pelaamisesta jäähyn, mutta Koja ei ylivoimalla saanut aikaan mitään – sen sijaan Caverion rokotti alivoiman viime sekunneilla maalin. Toisessa erässä Caverion karkasi jo neljän maalin karkumatkalle Kojan onnistuttua vain kilauttamaan pari kertaa ylärimaa. Loppunumerot Caverionille 11-5 (4-3, 3-0, 4-2). 

Mestari: Caverion.

Toisessa välierässä kohtasivat hallitseva mestari ja runkosarjan voittaja Are ja liigatulokas Document House. Housen latautuminen peliin oli selvästi ollut erittäin onnistunutta, siinä missä Are oli jotenkin unisesti liikkeellä. Erää ei ollut pelattu kuin reilut puolet, kun House oli jo karannut 0-4-johtoon ja tasoitussääntöjen mukaisesti Are sai ylimääräisen pelaajan kehiin. Ylivoiman turvin Are saikin täräytettyä kaksi maalia, ja toiseen erään lähdettiin tilanteesta 2-4 ja jälleen 5 vs 5 -pelillä. Tähän väliin videotallenteella pari maalia välieristä:

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”Nl3iI9BRDnw”]

Avauserässä House oli tehnyt yhden maalinsa rankkarista kenttäpelaajan torjuttua pallon maalivahdin alueelta. Toisen erän ainoa maali nähtiin sekin rankkarista, joka syntyi House pelaajan yritettyä pelata palloa noin 2,4 metrin korkeudesta aivan oman maalin edustalla. Koko ottelun kantavana teemana oli Aren pelaajien toisilleen toistama ”nyt vähän järkeä siihen tekemiseen”, ja kolmannessa erässä tämä kantoikin hedelmää jo sen verran, että pari minuuttia ennen loppua mustapaidat tasoittivat 5-5:een. Näissä numeroissa pelattiin varsinainen peliaika loppuun ja siirryttiin jatkoajalle.

Jatkoaikaa ei tällä kertaa tarvinnut pelata kovin pitkään. Ratkaisu syntyi, kun Are pääsi suorittamaan sisäänlyöntiä hyökkäysalueen vasemmasta kulmauksesta. Kulmalyönnistä yritettiin pienellä riskillä syöttöä suoraan maalin edustalle, ja tällä kertaa riski kostautui. Pallo osui matkalla Housen pelaajan jalkaan, ja vierestä toinen punapaita pääsi syöttämään House-hyökkääjän puhtaaseen läpiajoon hetkeksi nukahtaneiden Are-pakkien taakse. Komea maali läpiajosta ja pudotuspelien suurin yllätyspaukku oli valmis, kun jatkoaikaa oli pelattu 1.54.

Hopeaa: Document House.

Kun otetaan vielä huomioon, että Are iski kaksi ensimmäistä maaliaan tasoitussääntöjen myötä tulleen ylivoiman turvin, voidaan todeta, että finaalipaikka meni aivan oikeaan osoitteeseen, lukemin 5-6 (2-4, 1-0, 2-1, 0-1). Finaalissa sovittiinkin, ettei tasoitussääntöjä sovelleta, ja näin varmasti tehdään tulevaisuudessakin mitalipelien suhteen.

Pahasti pettynyt Are joutui heti viiden minuutin tauon jälkeen uuden haasteen eteen, kun se kohtasi puolikkaaksi lyhennetyssä pronssiottelussa Kojan. Koja oli ehtinyt käsitellä pettymyksensä ja väsymyksensä paremmin, ja tämä näkyi kentällä. Koja iski joka erään yhden maalin. Are onnistui maalinteossa vain kerran, kun välittömästi Kojan pallonmenetyksen jälkeen Are-hyökkääjä pääsi yllättämään polviaan oikoneen Koja-maalivahdin. Pronssipokaali viimevuotiseen tapaan Kojalle, tällä kertaa lukemin 1-3 (0-1, 1-1, 0-1).

Pronssia: Koja.

Finaalissa kohtasivat siis Caverion ja Document House. Peli oli pitkään äärimmäisen tiukkaa ja tarkkaa, sillä vielä kahden erän jälkeenkin oltiin tilanteessa 3-2, keltapaitojen kuitenkin ollessa pelitapahtumissa hienoisesti niskan päällä. Pelin edetessä Caverionin laajempi materiaali ja pidempi lepotauko alkoi hieman näkyä.

Käännekohta tuli kolmannen erän alkupuolella. Ensin Document House teki illan ja mahdollisesti koko liigakauden komeimman maalin, jossa erittäin kovilla pysty- ja poikittaissyötöillä pelattiin pallo oikealle laidalle, ja sieltä one-timerilla kauniisti ylänurkkaan. Klap-klap-peliä kauneimmillaan! Tasoitusta myös tuuleteltiin sen ansaitsemalla tavalla, mutta kun Caverion kuittasi itsensä välittömästi, vain noin 10-15 sekunnin kuluttua, uudelleen johtoon, oli Housen pettymys käsin kosketeltavaa. Tämän jälkeen House takoi vähän väkinäisesti päätään seinään, ja Caverion pääsi kaunistelemaan tehokkaasti loppulukemiksi 7-3 (1-1, 2-1, 4-1).

Näin siis mestariksi nousi viime vuonna pronssiottelussa Kojalle taipunut Caverion, ja hopeaa nappasi liigatulokas, runkosarjassa vasta viidenneksi sijoittunut Document House. Koja uusi viime vuoden pronssinsa ja viime vuonna mestaruuteen vastustamattomasti, pelkkiä voittoja keräten porskuttanut Are joutui nyt tyytymään neljänteen sijaan. Viidenneksi sijoittui AX ja kuudenneksi Tampereen Vesi.

Kiitokset kaudesta kaikille!

Tämmöisiä pantiin finaalipäivänä jakoon.

Puolivälierissä sovittiin peliajaksi 3 x 15 minuuttia, kun aikaa oli vähän tavallista runsaammin käytettävissä. Keskiviikon ottelussa Kojan ja Tampereen Veden välillä mentiin tasaisissa merkeissä noin puolikas erä, sen jälkeen ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Koja meni menojaan. Tasoitussääntöjen myötä Vesi pääsi päätöserässä kaunistelemaan lukemia, mutta kovin mairitteleviksi niitä ei siltikään saatu (12-5).

Torstaina vuorossa oli ennakkoon äärimmäisen tasainen taisto AX:n ja Document Housen välillä. Pitkään näytti siltä, että AX:n pyssyssä on ruuti aivan liian märkää, sillä House pyöri parin-kolmen maalin johdossa. Kun AX sitten osui, kuittasi House yleensä lähes välittömästi. Puolivälierien ehkä komein maali nähtiin avauserässä, kun hienon syöttökuvion päätteeksi Housen hyökkääjä ohjasi pallon etutolpalta yläkulmaan.

AX löysi todellisen kirivaihteen vasta muutama minuutti ennen loppua ja nousi kahdella pikamaalilla maalin päähän. Tässä tilanteessa House sai kuitenkin painettua pelin kirin kannalta aivan väärään päähän, jossa kirivaihteelle tuli kova isku jäähyn muodossa, kun punapaita työnnettiin pari kertaa selästä laidan yli. Tämä jäähy oli mustapaidoille vaikea sulatettava, ja olivat kaikki kovasti sitä mieltä, että kyseessä oli sukeltaminen. Jos näin oli, niin määrätään nyt jälkikäteen sukeltajalle pari unetonta yötä rangaistukseksi. Alivoimasta huolimatta AX sai vielä pari tekopaikan tynkää, mutta kaivattu tasoitusmaali jäi haaveeksi ja katkera tappio oli tosiasia.

Välieräparit siis Are – Document house ja Caverion – Koja, ensi keskiviikkona jatketaan. Tässä vielä muutama tilanne puolivälieristä:

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”QpZn8MDt0Vc”]

Pudotuspelit pelataan muuten samoilla säännöillä (myös tasoitussäännöt ovat voimassa) kuin runkosarjakin, mutta peliajasta viimeiset kaksi minuuttia pelataan tehokasta peliaikaa, eivätkä pelit tietenkään voi päättyä tasan. Kauden tärkeimpien pelien lähestyessä muistutetaan, että matseissahan on mahdollista käyttää yksi 30 sekunnin aikalisä per joukkue. Toivotaan myös, että pudotuspelit sujuvat siisteissä merkeissä.

Playoff-otteluiden (kaikki paitsi pronssiottelu) kesto ja ratkaisutapa: Peliaika normaali 3 x 12 minuuttia, josta viimeiset 2 min tehokasta peliaikaa. Mikäli peli on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pidetään 1 min mittainen tauko jonka jälkeen pelataan jatkoaikaa, kunnes toinen joukkue tekee maalin (sudden death).

Puolivälierissä, mikäli jatkoaika on yhä käynnissä klo 17.55, siirrytään rangaistuslaukauskilpailuun, joka ratkaistaan mahdollisimman nopeasti eli ensimmäinen pari, jossa toisen joukkueen ampuja onnistuu ja toisen ei, ratkaisee ottelun. Rankkarikisassa sama kenttäpelaaja ei saa vetää uudestaan ennen kuin kaikki kenttäpelaajat ovat laukoneet kerran.

(Saliaikaa varattu 17.00-18.00. Mikäli klo 17.55 näyttää siltä, ettei seuraavia kentän käyttäjiä ole tulossa, voidaan jatkoaikaa edelleen jatkaa. Rankkarikisaan turvaudutaan siis vain, jos on pakko saada peli nopeasti päätökseen salivarauksen puitteissa).

Puolivälierä: Ke 22.2. Pirkkahalli

17.00 Koja – Tampereen Vesi 12-5 (4-1, 4-0, 4-4)

Puolivälierä: To 23.2. Pirkkahalli

17.00 AX – Document House 6-7 (1-3, 3-3, 2-1)

Näistä siis voittajat välieriin, hävinneillä sarja päättyy tähän.

Loput pudotuspelit pelataan Vuoreksen palloiluhallissa keskiviikkona 1.3. :

Välierien ja finaalin säännöt ovat samat kuin puolivälierissä. Tuomarin harkinnassa on siirtyminen jatkoajalta rankkareihin aikataulusyistä (ei tehdä näin jos ei ole pakko).

Pronssiottelun peliaika on 3 x 6 min juoksevaa aikaa, ja mikäli se on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, siirrytään suoraan rangaistuslaukauskilpailuun, jossa on ensin kolme laukojaa ja sen jälkeen edetään pareittain. Tässäkään rankkarikisassa pelaaja ei saa ampua toista kertaa, ennen kuin joukkueen kaikki pelaajat ovat ampuneet kerran.

Ke 1.3. aikataulu (alustava, joustaa tarvittaessa jatkoaikojen ym. mukaan):

18.30 kaukalon pystytys ja lämmittely

18.40 Välierä Caverion-Koja

19.25 Välierä Are- Document house

20.15 Pronssiottelu 3 x 6 min.

20.40 Finaali.

Runkosarjan lopullinen sarjataulukko:

PelitVoitoptTasanTappiotPisteetTehdytPäästetytEro
1Are10721165630+26
2Caverion10712156848+20
3Koja10703146548+17
4AX1031674654-8
5Document house1031675168-17
6Tampereen vesi1001912967-38

  • Käytössä on tasoitussääntö. Mikäli syntyy neljän maalin ero, saa tappiolla oleva joukkue ottaa yhden pelaajan lisää kentälle. Kuuden maalin eron synnyttyä joutuu johdossa oleva joukkue lisäksi ottamaan yhden pelaajan pois. Muutokset palautuvat neljän / kahden maalin erotilanteessa.

Ohjelmaa ja tuloksia:

ti 1.11. Pirkkahalli:

17.30 AX – Tampereen Vesi 9-2 (2-1, 4-0, 3-1)

18.20 Koja – Caverion 10-5 (1-0, 4-2, 5-3)

19.10 Document House – AX 7-4 (4-2, 0-1, 3-1)

20.00  Are – Koja 3-0 (0-0, 3-0, 0-0)

 

ma 7.11. Pirkkahalli

17.30 Caverion – Are 6-6 (2-1, 3-3, 1-2)

18.20 Document House – Koja 1-9 (0-3, 0-2, 1-4)

19.10 AX – Are 2-8 (0-1, 1-3, 1-4)

20.00 Tampereen Vesi – Document House 4-4 (1-2, 2-2, 1-0)

 

to 17.11. Vuoreksen palloiluhalli

18.00 Tampereen Vesi – Koja 3-7 (0-3, 0-3, 3-1)

18.55 AX – Caverion 3-6 (0-3, 2-2, 1-1)

19.40 Are – Tampereen Vesi 7-3 (3-0, 3-0, 1-3)

20.35 Caverion – Document House 5-3 (2-2, 2-0, 1-1)

 

ti 29.11. Pirkkahalli (huom. 60 min / ottelu)

19.00 Are – Document House 10-5 (5-1, 1-2, 4-2)

20.00 Koja – AX 9-7 (1-3, 4-0, 4-4)

21.00 Caverion – Tampereen Vesi 12-2 (2-0, 4-1, 5-1)

 

8.12. Pirkkahalli

16.30 Koja – Tampereen Vesi 7-5 (1-2, 4-2, 2-1)

17.15 AX – Document House 8-5 (2-0, 4-1, 2-4)

 

Ke 11.1. Pirkkahalli

16.30 Tampereen Vesi – Caverion 1-5 (1-2, 0-1, 0-2)

17.15 Document House – Are 5-3 (0-2, 0-1, 5-0)

 

Ke 18.1. Pirkkahalli

16.30 Caverion – Koja 11-7 (4-2, 2-2, 4-3)

17.15 Tampereen Vesi – Are 3-5 (2-0, 0-2, 1-3)

 

To 19.1. Pirkkahalli

16.30 Are – AX 4-4 (2-1, 1-2, 1-1)

17.15 Koja – Document House 9-6 (2-1, 3-2, 4-3)

 

Ma 23.1. Pirkkahalli (huom. peliajaksi sovittiin 4 x 10 min)

21.00 Document House – Caverion 8-12 (0-3, 3-4, 1-3, 4-2)

 

Ke 1.2. Pirkkahalli

16.30 Are – Koja 5-2 (1-1, 4-0, 0-1)

17.15 Caverion – AX 6-3 (3-0, 2-1, 1-2)

 

To 2.2. Pirkkahalli

16.30 Tampereen Vesi – AX 2-4 (2-0, 0-0, 0-2, 0-2) (sovittiin peliajaksi 4×10 min kun jälkimmäinen peli jäi luovutuksen vuoksi pelaamatta).

17.15 Are – Caverion 5-0 luov.

 

Ke 8.2. Pirkkahalli:

16.30 Document House – Tampereen Vesi

17.15 AX – Koja

Ja näin pelattiin:

Ensimmäiset pelit pelattiin Pirkkahallissa tiistaina 1.11. Avausottelussa AX kohtasi liigatulokkaan Tampereen Veden, ja alkuun ottelusta näytti tulevan tasainen. AX sai kuitenkin pelistä toisessa erässä tukevan otteen liukkaammin liikkuvan jalkansa ansiosta, ja loppua kohti päästiin huolella testaamaan uutuutena sarjaan otettuja tasoitussääntöjä. Päivän erikoisuus oli Veden saama jäähy, jonka seurauksena AX pelasi ”ylivoimaa” neljällä viittä vastaan ja teki maalin. Lopputulos AX:lle 9-2.

Toisessa ottelussa molemmilla porukoilla oli maalivahdin lisäksi kymmenkunta pelaajaa, ja vauhti kaukalossa nousi selvästi. Avauserä väännettiin erittäin tiukasti, mutta vain Koja onnistui maalinteossa, vaikka Caverion pääsi sitä yrittämään myös rankkarista. Pelitapahtumat jatkuivat varsin tasaisina, mutta Koja oli tekopaikoissa tehokkaampi ja karkasi lopulta 10-5-voittoon.

Toinen liigatulokas Document House sai paikalle verraten ison joukkueen. Tämä yhdistettynä AX:n pienempään porukkaan ja jo alla olleeseen yhteen otteluun käänsivät asetelmia hienoisesti Housen suuntaan, ja sinnikkäästä pyristelystä huolimatta punapaidat myös ottelun nimiinsä veivät. Tästä ottelusta myös päivän videoklippi:

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”kyfj22LA87Q”]

Illan päätösottelussa hallitseva mestari Are sai vastaansa Kojan. Kojalla oli yksi ottelu alla, mutta koska heillä kuitenkin oli enemmän pelaajia, se ei aivan yhtä selvästi näkynyt kuin AX:llä edeltävässä matsissa. Ottelu oli todella tarkkaa, tasaista ja vauhdikasta vääntämistä, jossa maalivahdit pääsivät loistamaan. Erityisesti Kojan molarin nolla ensimmäisessä erässä on kova suoritus, siksi paljon paikkoja Are sai rakennettua.

Toisessa erässä Kojan keskittyminen ehkä hieman herpaantui – tai jotain muuta tapahtui, joka tapauksessa Are sai siihen momentumin päälle ja suht lyhyessä ajassa nähtiin koko ottelun ainoat kolme maalia. Näiden turvin Are matsin vei, vaikka Koja urheasti loppuun asti yrittikin.

Toiset ottelut mätettiin menemään Pirkkahallissa maanantaina 7.11. Tuplaottelut olivat tähän päivään siunaantuneet Document Houselle ja hallitsevalle mestarilel Arelle. Avausmatsissa Caverionin ja Aren välillä nähtiin tiukkaa ja tasaista vääntöä. Pitkään näytti siltä, että mestari olisi taipumassa tappioon asti. Kolmannessa erässä kesken loppukirin virittelyn nimittäin Caverion sai ylivoimatilaisuuden Aren pelattua ihan reippaan hetken kuudella pelaajalla. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ja välittömästi sen jälkeen Are iski kaivatun tasoituksen. Lopputuloksena kuitenkin tasuri 6-6 ja siten kauden ensimmäinen pistemenetys Arelle.

Document Housen ja Kojan ottelu ei kovin paljon jättänyt jälkipolville kerrottavaa. Liigatulokas Document Housen pojista osalla on totuttelemista siihen, että säännöt eivät ole samat kuin jääkiekossa tai firmavuoron puna-armeijasählyssä… Päivän erikoisuutena voidaan pitää sitä, että punaisten molemmille vastustajille tuomittiin rankkari, eikä kummastakaan tehty maalia – iso sulka hattuun ilmeisesti ensi kertaa  elämässään maalissa olleelle Housen molarille.

Ottelu ei ollut aivan niin yksipuolinen kuin numeroista voisi päätellä. Koja kuitenkin etenkin hyökkäyspäässä liikutti palloa tehokkaammin ja varmemmin, ja viimeistely oli luokkaa parempaa kuin vastustajalla. Näin syntyivät tämän talven tähän asti tylyimmät loppunumerot 1-9.

Kolmannessa matsissa AX haastoi Aren, ja lähti tähän haastajan osaansa kunnianhimoisesti. Pelisuunnitelma oli selvästi etukäteen laadittu ja sitä myös pääosin aika kurinalaisesti noudatettiin. AX pysyikin erinomaisesti hallitsevan mestarin kyydissä noin puoliväliin ottelua asti. Toisen erän lopulla ja päätöserässä sekä usko että jaksaminen alkoivat horjua ja Are pääsi lopulta iskemään taululle pelitapahtumiin nähden aika rumat 2-8-lukemat.

Illan toinen trilleri nähtiin viimeisessä ottelussa, johon avauspäivänä murskatappion kärsinyt Tampereen Vesi tuli kasvojaan pesemään. Samat aikeet oli  myös illan ekassa matsissa turpiinsa saaneella Document Housella, ja nähtiinkin erittäin tasainen ja kuuma taisto, josta maalitilanteita ei todellakaan puuttunut. Molemmilla joukkueilla oli tukku mahdollisuuksia ratkaista ottelu itselleen, mutta hyvistäkin paikoista vedot viuhuivat ohi tai pysähtyivät hyvin pelanneiden maalivahtien torjuntoihin. Document House meni ottelussa neljä kertaa johtoon, ja yhtä monta kertaa Vesi onnistui väkisin survomaan tasoituksen – lukemat varsin oikeutetusti 4-4.

Toisen pelipäivän jälkeen pelattuna on 2-3 ottelua per joukkue. Kärjessä porskuttava Are on päästänyt vähiten maaleja, toisena oleva Koja puolestaan tehnyt niitä eniten – vaikka jäikin juuri Area vastaan kokonaan ilman maaleja. Kaikki joukkueet ovat avanneet pistetilinsä, vain Caverionilla ja Vedellä on vielä voittosarake korkkaamatta.

Kolmannen pelipäivän matsit miteltiin upeassa Vuoreksen palloiluhallissa. Sarjan häntäpäähän juuttunut Tampereen Vesi oli liki mahdottoman tehtävän edessä, sillä sarjaohjelma oli arponut sille ottelut sarjan kärkijoukkueita Area ja Kojaa vastaan. Varsinkin otteluiden alussa tuli vähän kylmää kyytiä, mutta loppua kohti erinomainen maalivahtipeli ja sarjan tasoitussäännöt pelastivat Veden murskatappioilta – molemmissa otteluissa vastustaja vei ottelun täsmälleen samoin lukemin 7-3, Veden napatessa viimeisen erän hyvällä pelillä nimiinsä 3-1.

AX on tähän mennessä kerännyt otteluistaan vasta yhden voiton. Pelissä on nähtävissä kuitenkin jopa niin vahvaa kehittymistä, että yleisössä on alettu epäillä, että joukkue reenaa salaa yhdessä. Palaset pelitavassa ovat alkaneet loksahdella kohdalleen, mutta maltti pitää vielä saada mukaan. Toisen pelipäivän ottelussa Caverionia vastaan peli oli erittäin tasaista liki 30 minuutin ajan. Tämä ei kuitenkaan auttanut, sillä ensimmäiset kuusi minuuttia kotijoukkue oli unessa ja kirjaimellisesti tarjoili Caverionille paikat karata ottelussa johtoon. Caverion hyödynsi nämä virheet erittäin tehokkaasti ja vei alkuminuutit 0-3. Tasaisesta väännöstä huolimatta lopputulos 3-6.

Tiukin ottelu nähtiin taas viimeisessä pelissä Caverionin ja Document Housen välillä. Kolmen matsin ajan hyvin paikallaan pysyneet kaualon laidat ryskyivät ja niitä saatiin olla jatkuvasti asettelemassa takaisin paikoilleen, kun kaksi fyysistä joukkuetta otti mittaa toisistaan. Pieniltä ylilyönneiltäkään ei vältytty. Caverion hankki johdon toisessa erässä. Lopussa Document House tuli vielä maalin päähän, mutta ennen kaikkein kovinta kiriä vastustaja onnistui tuon maalin kuittaamaan. Paikkoja punakoneelta ei puuttunut, mutta loppuminuuteilla ei palloa enää saatu maaliin millään. Näin Caverion kuittasi tästä pelipäivästä tuplavoiton ja nousi sarjan kolmanneksi

Runkosarjan ensimmäinen kierros saatiin päätökseen tiistaina 29.11. Pirkkahallissa, jossa kaikilla joukkueilla oli yksi ottelu. Parissa ekassa pelissä käytettiin mahdollisuutta pidempään peliaikaan. Päivän teemana oli, että kärkikolmikko kohtasi sarjan toisen puolikkaan. Jokaisessa ottelussa kärkikolmikon edustaja piti lopulta pintansa, ja näin eka kierroksen jälkeen on sarjassa selvästi kahden kerroksen väkeä. Are, Koja ja Caverion ovat kukin tehneet noin seitsemän maalia per ottelu, ja keskinäinen järjestys näkyykin sitten päästettyjen maalien sarakkeessa.

Avausottelussa Are vei eka erässä Document Housea miten tahtoi. Loppua kohti peli tasoittui selvästi, osittain johtuen Aren selvästi pienemmästä pelaajaringistä. Täyttä hyötyä ei House kuitenkaan tuoreemmista jaloistaan irti saanut, vaan loppulukemat kirjattiin Arelle 10-5.

Kärkikolmikosta Koja joutui selvästi tiukimmille ottelussaan AX:ää vastaan, ja oli ensimmäisen erän jälkeen 1-3-tappiolla. Koja ei tuntunut pääsevän kunnolla tekopaikoille varsin organisoidun puolustuksen läpi. Tämä onnistui kuitenkin pariin kertaan onnettarenkin avustuksella (Kojan kuparisen rikkonut maali kimposi yläkulmaan AX-pakin jalasta, ja parissa muussakin maalissa pallo tuli ratkaisijan lapaan melkoisella flipperillä, mm. alla olevan videon maalissa), ja kun Koja pääsi peliin toisessa erässä mukaan, romahti AX:n tekeminen hetkeksi kokonaan.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”F6lFBB8zoQA”]

Koja näyttikin jo menevän menojaan oltuaan peräti 7-3-johdossa. Neljän maalin johtoasemassa AX sai ylimääräisen pelaajan. Aluksi tämäkään ei näyttänyt auttavan ja joukkue vaikutti lamaantuneelta. Lopulta AX kuitenkin sai ylivoiman turvin iskettyä kaksi kavennusmaalia. Kun peliä sitten jatkettiin viidellä viittä vastaan, näytti tästä tulevan ensimmäinen ottelu, jossa tasoitussäännöt vaikuttaisivat ottelun voittajaankin – AX nimittäin iski heti perään pikatahtiin kahdella maalilla itsensä tasoihin 7-7:ään, kun vain noin minuutti peliaikaa oli jäljellä. Koja ei kuitenkaan tasapeliin tyytynyt, vaan kuittasi tylyn tehokkaasti voittomaalin ja varmemmaksi vakuudeksi vielä viime hetkillä toisenkin osuman.

Caverionin veto mennyt yli laidan.
Caverionin veto mennyt yli laidan.

Avauskierroksen viimeinen ottelu Caverionin ja Tampereen Veden välillä muodostui aika yksipuoliseksi näytökseksi. Caverionilla oli ottelussa tasan viisi kenttäpelaajaa, ja olisi kuvitellut useamman vaihtopelaajan voimin uurastaneen Veden pääsevän peliin sitä paremmin mukaan, mitä pidempään nuo viisi olivat ilman vaihtoa uurastaneet. Lopputulos oli yllättäen suorastaan päinvastainen, eli Caverionin peli tuntui paranevan sitä mukaa, kun porukka väsyi ja jalka hidastui. Rumien 12-2-loppulukemien taustalla on osittain se, ettei Vesi halunnut ottaa sääntöjen sallimaa 6-4-ylivoimaa kuuden maalin erotilanteessa, vaan tyytyi pelaamaan kuudella viittä vastaan. Joka tapauksessa Caverionin viisikolle kuuluu melkoinen hatunnosto tästä suorituksesta. Tähän loppuun vielä yksi Caverionin nätti maali:

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”etQRTbxAd1w”]

Toinen runkosarjakierros ehdittiin vielä aloittaa ennen joulutaukoa Pirkkahallissa 8.12. Ensimmäisessä ottelussa kohtasivat taulukon yläpäästä Koja ja häntäpäähän juuttunut Tampereen Vesi. Vastoin sarjataulukon luomia odotuksia ottelusta tuli melkoinen trilleri. Kojan porukka taisi jännittää järjestämäänsä ottelun videointia… Useamman kerran Vesi pääsi iskemään kesken Kojan pyörityksen, kun yksinäinen Veden hyökkääjä oli unohtunut vartioimatta Kojan päätyyn.

Toisessa erässä Koja näytti hetken aikaa jo karkaavan, mutta näin ei käynyt, vaan kolmannen erän alkuun Vesi pääsi iskemään 5-5-tasoituksen. Pallo meni maliin pelaajan jalasta, mutta kyseessä ei ollut tarkoituksellinen ohjaus tai potku, ja niinpä maali hyväksyttiin, ja jättiyllätys muhi vielä viisi minuuttia ennen otteluajan täyttymistä. (Tähän väliin mielenkiintoinen yksityiskohta nykysäännöistä jalkasyötön sallimisen jälkeen: Mikäli pelaaja potkaisee pallon vastustajan kautta maaliin, maali hylätään. Kuitenkin jos tarkoituksellinen jalkasyöttö kimpoaa vastustajasta maaliin, maali tulee hyväksyä.)

Viime minuuteilla yllätys kuitenkin kuivui kokoon ja Koja otti omansa tehden loppuun pari aika nättiä one-timer-maalia. Näin loppulukemat 7-5 ja Koja saa kelailla videoita joulutauon ajan sarjataulukon kärjessä, toki yhden ottelun Area enemmän pelanneena.

Päivän toisen ottelun piti olla sarjataulukon perusteella hyvin tasainen, mutta pitkään näytti siltä, että se on kaikkea muuta. AX puolusti kurinalaisesti, maalivahti torjui hyvin ja hyökkäyspäässä joukkue pelasi parin erän ajan lähes tehokkainta peliään tähän mennessä. Moni maali syntyi maltilla melkoisen yhdistelmän päätteeksi niin, ettei Document Housen hyvin pelanneella maalivahdilla ollut mitään mahdollisuuksia.

Tasoitussääntöjen myötä päästiin tilanteessa 6-0 noin toisen erän puolivälissä siihen, että Housella oli kentällä kuusi ja AX:llä neljä pelaajaa. Vähän aikaa AX hallitsi peliä vielä näinkin, mutta hieman ennen erän loppua House pääsi viimein iskemään kuparisensa rikki kahden miehen ylivoiman turvin.

Maalista aivan uutta uskoa ja virtaa saanut House alkoi kolmannessa erässä vimmatun taistelun ja nousi kolmisen minuuttia ennen loppua 7-5-tilanteeseen, jossa peliä jatkettiin taas 5-5-miehistöin. Tämä on nähty nyt jo kerran aiemminkin: takaa tulevalla joukkueella on tässä vaiheessa kova flow päällä, ja johtoasemassa pelaavan tilanne on hankala, vaikka miesylivoima onkin jo poistunut. Raivoisasta yrityksestä huolimatta House ei päässyt ylärimaa lähemmäksi lisäkavennusta, ja niinpä ottelun päätteeksi nähtiin koko liigan ensimmäinen tyhjään maaliin tehty 8-5-osuma. Näin AX nousi liigassa neljänneksi.

Vuosi 2017 päästiin aloittamaan torstaina 11.1. Pirkkahallissa. Ensimmäisessä pelissä Tampereen Vesi haastoi Caverionin, ja saikin pidettyä ottelun pitkään hyvin tasaisena. Loppulukemat 1-5 syntyivät noin viisi minuuttia ennen loppua, ja kun Vesi niiden myötä pääsi pelaamaan ylivoimaa, joutui Caverionin molari venymään loppuminuuteilla useita kertoja melkoisiin torjuntoihin. Ensimmäisessä erässä syntynyt kavennus 1-2:een  jäi kuitenkin Veden ainoaksi maaliksi.

Päivän toinen ottelu Document Housen ja Aren välillä muodostui lopulta melkoiseksi trilleriksi. House pyöritti kahta täyttä kentällistä siinä missä Arella oli vain yksi vaihtopelaaja. Are painoi itsensä väkisin avauserässä 0-2-johtoon, ja rankaisi vielä toisessa vastustajan karmaisevasta harhasyötöstä 0-3:een.

Viimeisessä erässä alkoi Aren kone vihdoin piiputtaa, ja kun House sai kuparisensa rikki noin neljän minuutin pelin jälkeen, sai se yhtäkkiä myös pelinsä kulkemaan aivan eri tavalla. Maalin myötä Housen tuoreempi jalka alkoi vahvasti näkyä kentällä. Silti oli ehkä jopa hieman yllättävää, miten totaalisesti ottelu kääntyi. Vielä kolmannen erän puolivälissä House oli se joukkue, jolla oli kiire, mutta vain muutamaa minuuttia myöhemmin jäljellä olevia minuutteja kyselivätkin Aren pojat, kun House oli siirtynyt viidellä pikamaalilla 5-3-johtoon. Aren kovasti puhaltavasta kuusikosta ei ollut enää lopussa pelin kääntäjäksi ja näin kova päänahka vuoden avauspelistä Document Houselle.

Päivän pelien kuriositeettina mainittakoon, että molemmissa nähtiin tuloksettomat ylivoimapelit.

Runkosarja alkaa lähestyä loppuaan. Samalla joukkueiden peli kehittyy ja ottelut tasoittuvat. Erityisesti terävimmän kärjen takana joukkueiden peli on kehittynyt suorastaan häkellyttävästi. Osittain kyse on siitä, että riviin on värvätty uusia pelaajia. Enemmän kuitenkin siitä, että joukkueet ovat selvästi ruvenneet pelaamaan jonkin systeemin mukaan jota pyritään suht kurinalaisesti toteuttamaan.

Joku saattaisi jopa luulla, että näitä liigapelejä varten on reenattu!

Pirkkahallissa 18.-19.1. pelattiin neljä ottelua. Tuomaroinnin ohessa narulle tarttui kolme maalia:

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”XSXfFUAqWpM”]

Ensin kohtasivat vanhastaan tasaiset kilpakumppanit Caverion ja Koja. Peli oli tuttuun tapaan erittäin tasaista. Ratkaisevaksi tekijäksi nousi tällä kertaa Caverionin parempi viimeistely – Koja paukutti juuri ratkaisevan määrän hienoja one-timereita ohi ja yli vastustajan maalin, siinä missä keltapaidat saivat paikoistaan vedot kohti maalia. Viimeistely ei toki huonoa ollut kummallakaan, kun pelissä nähtiin peräti 18 maalia…

Are-AX, AX:n Tero katsoo mihin pääsisi syötön antamaan.

Hallitseva mestari Are sai vastaansa Tampereen Veden. Are on tämän vuoden peleissä joutunut antamaan vastustajille hieman tasoitusta pelaajamäärässä, eli vastustajat ovat päässeet vyöryttämään laajemmalla ringillä. Tästä huolimatta taulukon viimeiseksi vain yhdellä tasapelipisteellä juuttunut Vesi antoi ottelussa melkoisen myrskyvaroituksen. Vesi vei eka erän puhtaasti 2-0 ja johti ottelua vielä päätöserän alussa. Lopussa mestarin kokemus ratkaisi ja Are pääsi iskemään tarvittavat maalit. Vesi on kuitenkin parantanut koko liigan ajan peliään joka ottelussa, eikä sen vastustajalle tule pudotuspeleissä varmastikaan helppoa iltapuhdetta.

Toinen peliään jatkuvasti kehittänyt joukkue on AX, joka torstain ekassa matsissa kohtasi nyt hieman laajemmalla porukalla liikkeellä olleen Aren. AX suorastaan hallitsi peliä, ja viimeisenä lukkona hääri ensimmäistä sarjaotteluaan pelannut maalivahti. Täysi pistepotti jäi lopulta noin minuutin päähän, kun Are pääsi iskemään tasoitusmaalin melkoisen myllytyksen päätteeksi, valtavan miesruuhkan takaa.

Koja – Document House, House hyökkää.

Viikon viimeisessä pelissä edellisiltana tappion kärsinyt Koja lähti hakemaan balsamia haavoihin Document Housen punakonetta vastaan. Pelistä tuli luonteeltaan varsin fyysinen ja rikkonainen. Matsissa edettiin hyvin tasaisissa merkeissä toisen erän loppupuolelle asti. Tuolloin Koja sai viivästyneenä joululahjana Houselta vapauttavan syötön maalin eteen, eikä mustapaitojen tähtihyökkääjä epäröinyt laittaa paikasta palloa verkkoon. Tuntui, että tämä takaisku vähän vei ilmat Housen pallosta, ja Koja pääsi toisen erän lopussa ja kolmannen alussa kasvattamaan johtonsa tavoittamattomiin.

Maanantaina 23.1. Pirkkahallissa pelattiin vain yksi ottelu, kun Document House kohtasi Caverionin. Saliaikaa oli käytettävissä tavallista enemmän, ja peliajaksi sovittiinkin epäkonventionaalinen 4 x 10 minuuttia. Caverion hallitsi ottelua kohtalaisen suvereenisti alusta loppuun, erityisesti paremmasta viimeistelystään johtuen. House loi kyllä tekopaikkoja ja laukoi paljon suoraan syötöstä, mutta vedot paukkuivat usein ohi.

Päästyään tasoitussääntöjen myötä ylivoimalle House aina osoitti vaarallisuutensa. Ottelun kuriositeetti onkin, että House teki kaikki kahdeksan osumaansa pelatessaan miesylivoimalla. 5-5-pelissä Caverion siis piti nollat ja oli siten yllättävänkin ylivoimainen.

Keskiviikon 1.2. avauspelissä Are – Koja panoksena oli paikka liigan kärjessä ainakin hetkeksi. Pelistä muodostui kuuma kamppailu, ja samalla nähtiin varmaankin sarjan tähän asti heikointa tuomaritoimintaa. Jälkikäteen on helppo nähdä, että olisi pitänyt puuttua ruman pelin ensioireisiin paljon rankemmalla kädellä, ja varmasti meni tilanteita paljon ohikin. Yhteisenä tavoitteena on kuitenkin varmaan saada kivat pelit aikaan, eikä sitä edesauta se, että protestoidaan entistä rumemmilla otteilla.

Tulostaulun puolella kamppailu ei lopulta kauhean kuumaksi muodostunut. Tasaisen avauserän jälkeen Are takoi toisessa erässä neljä maalia ja meni menojaan. Kolmannessa Koja sai miesylivoiman turvin iskettyä yhden lohdutusosuman ja loppunumerot näin 5-2.

Toinen ottelu Caverionin ja AX:n välillä olikin sitten varsin siistiä kamppailua. AX oli saanut jalkeille ison ryhmityksen joka pelasi varsin kurinalaisesti, mutta myös Caverionin peli on liigan aikana selvästi kehittynyt. Joukkueella ei usein ole kovin laajaa rinkiä, ja järkevästi keltapaidat ovatkin hieman vähentäneet karvauspeliään ja muuta ”koohottamista”, tilalle on tullut enemmän pallon liikuttamista ja jopa ranekorpimaisia viivelähtöjä (ko. sana jopa kuuluu alla olevalla videolla).

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”UktXnhxup_c”]

Avauserä ottelussa oli täysin Caverionin, AX ei tuossa erässä montaa kertaan päässyt laukomaan ainakaan hyviltä paikoilta, Caverionin pyörittäessä peliä. Tuloksena 3-0-johto keltapaidoille. Toisessa erässä AX:n puolustuspeliin tuli ryhtiä ja hyökkäyksiäkin alettiin nähdä, osin tässä avitti tietenkin Caverionin siirtyminen neljän maalin johtoon ja näin ylimääräinen kenttäpelaaja AX:lle. AX:n avausmaali oli ehkä koko illan komein, napakka 15 metrin syöttö kentän puolelta toiselle, ja siitä one-timerilla suoraan yläpussiin.

AX pääsi kolmannen erän puolivälissä kahden maalin päähän, ja oli vähällä päästä 5-5-pelissä lähemmäksikin, mutta tässä vaiheessa pelin hahmoksi nousi Caverionin maalivahti useilla hyvillä torjunnoillaan. Lopussa peli sitten ratkesi lopullisesti keltapaitojen komeaan 6-3-maaliin, jonka myötä Caverion palasi liigan kärkipaikalle, ja on nyt varmistanut suoran välieräpaikan.

Torstaina 2.2. runkosarjan voitto ratkesi jo ennen pelejä, kun Caverion ei saanut viimeiseen peliin riittävästi pelaajia kasaan ja joutui antamaan luovutusvoiton, asiasta onneksi fiksusti etukäteen niin tuomarille kuin vastustajallekin ilmoittaen. Näin Arelle luovutusvoitto 5-0 ja runkosarjan voitto 15 pisteellä. Caverionhan oli jo suoran jatkopaikan välieriin ennen peliä varmistanut, joten sikäli kyseessä oli kohtalaisen merkityksetön matsi, mikä tietysti on voinut vaikuttaa pelaajien paikalle saapumismotivaatioon.

Pelaamaankin päästiin, ja kun saliaikaa luovutuksen vuoksi vapautui, sovittiin Tampereen Veden ja AX:n välinen ottelu pelattavaksi 4 x 10 minuutin mittaisena. AX:n alku otteluun oli totuttuun tapaan hieman hermoileva, ja Vesi pääsi tekemään varsinkin ensimmäisen maalin aika helposti. Erätauolle lähdettiin Veden 2-0-johdossa, ja samoissa lukemissa jatkettiin vielä toisenkin erän jälkeen, vaikka AX olikin kilauttanut tolppaa kolmesti ja ylärimaa kerran, lisäksi Vede maalivahti oli esittänyt tukun loistavia torjuntoja.

Kolmannessa erässä tapparamainen jauhaminen alkoi viimein tuottaa tulosta. Ensin epäselvän tilanteen muodossa, josta kyseltiin, oliko se maali, eikä maalia tuomittu. Katsokaa itse oheiselta nauhalta ja tuomitkaa sitten! On muuten hidastuksestakin aika vaikea tilanne, koska aivan kuten live-tilanteessakin, pakin jalka on näkölinjalla. Mielestäni tulee tolpasta. Perusteluna se, että maalissa ei ole pystymallisia takarautoja ja pallon lentorata on sellainen, ettei se voi tulla yläriman takana olevasta, riman suuntaisesta raudasta… Eturessuthan näissä maaleissa pitäisi olla, niin olisi tuomarilla helpompaa.

Hetkeä myöhemmin syntyi sitten kavennus (sekin oheisella narulla), ja lopulta kolmen erän jälkeen oltiin päädytty tasalukemiin 2-2.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”p2D0rRpFzSI”]

Kolmannessa erässä AX:n kärsivällinen jauhaminen tuotti johtomaalin. Erän puolivälin jälkeen seurasi Veden todella ankara painostus, joka pakotti AX:n välillä aivan köysiin omaan päähänsä. Viimeistely ei kuitenkaan onnistunut, ja tässä kohtaa vuorostaan AX:n maalivahti pääsi loistamaan. Lopussa Vesi otti maalivahdinkin pois ja mylly jatkui, mutta 20 sekuntia ennen loppua nähtiin lopullinen ratkaisu. AX-peluri heitti pallon kohti maalia ja Veden puolustaja esti maalin syntymisen kädellään (tai korkealla mailalla). Tästähän olisi tuomittu rankkari, mutta rankkareita ei ammuta tyhjään maaliin joten seurasi suoraan ns. ”tekninen maali”, jonka turvin loppulukemat 2-4:ään.

Näin playoff-asetelmat ovat käytännössä jo selvillä ennen ensi viikon kahta viimeistä ottelua. Koja kohtaa puolivälierissä Tampereen Veden ja AX Document Housen.