Höntsymanifesti

Pallopeli on jalo asia. Se on niitä harvoja tilanteita, joissa aikuinen pääsee koko sydämestään leikkimään. Leikki on ihmisolennon ydintä. ”On terve kun se leikkii” -sanonta pätee meihin kaikkiin, ei pelkästään lapsiin.

Höntsy on pallopeliä parhaimmillaan ja jaloimmillaan. Höntsyn ytimessä on, että jokainen pääsee leikkimään omilla ehdoillaan.Höntsyä ei saa ottaa liian tosissaan. Höntsyssä kaikki otetaan mukaan ja aloittelijallekin syötetään. Höntsyyn ei tarvitse sitoutua. Höntsy ei saa mennä liian vakavaksi, sillä muuten se ei enää ole höntsyä.

Höntsyssä leikki tulee ensin ja liikunta kaupan päälle.Höntsyssäkin tietysti yritetään tehdä enemmän maaleja tai pisteitä kuin vastustaja, sillä vaikka kukaan ei ole tosissaan, ei pallopeli ole hauskaa jos yritys ei ole kova. Mutta: jos toisen puolen ylivoima uhkaa koko jutun ydintä – hauskuutta – tehdään uudet jaot.

Höntsyssä ei ole tuomaria. Sitä ei tarvita, sillä höntsy on reilua peliä, jossa virheet tunnustetaan itse ja sovitaan porukalla.

Nykymaailmassa höntsy on uhattuna!

Perinteisesti höntsyä on pelattu paitsi sattumanvaraisin joukkuein, myös muuten sattumaan luottaen. Ehtoolla on otettu maila ja luistimet tai nyöritetty nappulakengät ja paineltu lähikentälle pelaamaan. Tämä on taannut ihmisille mahdollisuuden harrastaa omilla ehdoillaan.

Yhä useampi joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei tällaista mahdollisuutta enää ole. Lähikentällä ei ole ketään, ja jos onkin,on kyseessä mitä todennäköisimmin jonkin seuran tai joukkueen ohjattu toiminta, johon ulkopuolisilla ei ole asiaa. Yhä useampi haluaisi myös harrastaa lajeja,joita ei noin vain puistossa pelata. Talvet eivät enää ole niinkuin ennen. Kesät eivät enää ole niin kuin ennen. Kaveriporukat eivät ole niin kuin ennen. Kenelläkään ei ole aikaa järjestää höntsyjä muille. Lyhyesti sanottuna nostalgiakaan ei ole enää niin kuin ennen, ja siksi höntsynkin pitää löytää uusia muotoja.

Moni haluaisi pelata palloa, mutta ei tiedä missä. Jossain vaiheessa junioritoiminta kävi liian totiseksi eikä valmentajan karjuntaa jaksanut kuunnella. Valmistuttiin, eikä enää oppilaitoksenkaan kautta päässyt pelaamaan. Joukkueeseen hakeutuminen epäilyttää: olenko tarpeeksi hyvä? Ovatko muut tarpeeksi hyviä? Onko henki hyvä? Kestääkö nilkka, polvi, selkä,motivaatio, pää? Jo ennen kuin näihin kysymyksiin tietää vastausta,pitäisi olla valmis sitoutumaan sekä taloudellisesti että ajallisesti kokonaiseksi kaudeksi. Pahimmassa tapauksessa päätyy toistamaan junnukokemuksia huutopellen vilttiketjussa.

Kaveriporukankin kokoaminen on vaivalloista. Pitääkö minun tosiaan itseni haalia jengi kokoon, varata sali ja ottaa se riski ettei siitä tule mitään muuta kuin rahanmenoa?

Tietysti, jos hyvä säkä käy, lähipiiristä löytyy joku joka sen vaivan näkee. Mutta silloinkin: onko taso sellainen jota minä haluan? Haluavatko muut pelata yhtä usein tai harvoin kuin minä? Sanotaan, ettei tarvitse sitoutua, mutta sitten kuitenkin soitetaan, että ”täällä me odotellaan, yhtä puuttuu”. Tai mikä pahinta: seistään itse siellä vuorolla jännittämässä, tuleeko ketään.

Höntsyn täytyy uudistua!

Johtopäätös on, että höntsyn pitää uudistua, jotta sillä olisi paikka nykypäivän tavallisen aikuisen elämässä. Tämä on Oy Höntsy Ab:n missio. Ja näin se kuuluu:
Oy Höntsy Ab pelastaa tamperelaisen ja suomalaisen positiivisen höntsykulttuurin niin, että höntsääminen tulee taas jokaisen ulottuville. Samalla Höntsy toteuttaa yhteiskunnallista tehtävää tuomalla terveellisen, fyysisesti ja henkisesti virkistävän liikunnan pariin monia uusia ihmisiä.

Höntsy tukee ja jatkaa kaikkea sitä positiivista työtä, jota urheiluseurat, oppilaitokset ja kaveriporukat ovat tehneet palloilun eteen – ottamatta keneltäkään edellä mainituista mitään pois.

Samalla Höntsy pyrkii kumoamaan ja korjaamaan kaikkea sitä hallaa,mitä jotkut liikunnanopettajat ja valmentajat ovat vuosien saatossa tehneet. Höntsy tuo uuden mahdollisuuden iloisiin onnistumisen elämyksiin palloilussa kaikkien niiden ulottuville, joita on koulussa nöyryytetty tai joille on junnuharjoituksissa pää punaisena huudettu. Höntsyssä jokainen saa olla tähti!

Höntsy auttaa myös yrityksiä huolehtimaan henkilöstönsä fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista ja luo hyviä mahdollisuuksia positiivisen yhteishengen kehittymiselle yritysten sisällä. Höntsy tuo palloilun myös pienyritysten ulottuville Suomessa ennennäkemättömällä tavalla.

Höntsy huolehtii käytännön asioista. Höntsyssä pelaajan ei tarvitse pohtia, riittävätkö taidot tai kunto. Sinulle jää pelkästään se hauska osa eli itse peli!

Höntsy kuuluu kaikille! Höntsääminen on ihmisoikeus!

Oy Höntsy Ab on tamperelainen yritys, joka ei tavoittele voittoa eikä jaa osinkoa omistajilleen. Toiminnan tarkoituksena on yhteisöllisten, kaikille avointen joukkuepelien järjestäminen ja edistäminen. Mahdolliset voitot käytetään toiminnan kehittämiseen.