AX-Sählyliiga syksyllä 2017: mestariksi Document House

Keskiviikkona 20.12. pelattiin liigan finaali, jossa mestaruuden vei tiukan taiston jälkeen Document House. Se kellisti finaalissa Kojan 8-4. Pronssiottelu oli erittäin tasainen pari erää, mutta kolmannessa repesi ja Caverion vei pronssipokaalin AX/Veikkauksen nenän edestä peräti maalein 14-7. Onnea voittajille ja kiitos kaikille! 

Mestari tuulettaa.

Finaalipäivän molemmissa otteluissa yhtenä tekijänä voiton takana oli pelaajamäärä, sillä voittajilla oli selvästi enemmän vaihtopelaajia käytössään kuin hävinneillä. Tämä oli varmasti yksi tekijä, jonka myötä ottelut kääntyivät nimenomaan kolmannessa erässä kuten tekivät.

Pronssiottelussa AX/Veikkaus lähti haastamaan Caverionia. Avauserässä nähtiin kaksi maalia, molemmat keltapaitojen tekeminä. Jälkimmäinen maaleista syntyi neljä sekuntia ennen erän päätöstä – karvaalla tavalla, sillä viimeisen 15 sekunnin aikana pallo oli jo pariinkin kertaan ollut mustapaitojen hallussa. Tolppalaukauset menivät 1-1, ja AX/Veikkauksella oli huippupaikkoja ainakin kolmeen maaliin. Mustapaitojen taktiikkana oli selvästi jättää yksi pelaaja ylös kyttäämään ilman kummempia puolustusvelvoitteita, ja tälle ”kytälle” siunaantuikin enemmän tai vähemmän avopaikkoja huomattava määrä, mutta juuri tänään ruuti oli märkää. Vasta toisen erän puolivälissä Caverion heräsi ottamaan tätä kärkipelaajaa kiinni muutenkin kuin maalivahdin voimin.

Taukotilanteesta 2-0 alkanut toinen erä muodostui todella tapahtumarikkaaksi. Välillä Caverion näytti karkaavan jo täysin tavoittamattomaan johtoon, vieden peliä 7-2 ja 8-3. Toisen erän päätöshetkillä AX/Veikkaus kuitenkin iski kaksi maalia ja oli erittäin lähellä takoa vielä lisäkavennustakin, mutta kongi pelasti Caverionin. Tässä kohtaa ottelua yleisviba oli, että mustapaidoilla on kova kirivaihde päällä, ja saatetaan nähdä erittäin jännittävä kolmas erä.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Caverion iski heti erän alkuun pari upeaa maalia, joista AX/Veikkaus ei käytännössä enää toipunut. Kolmas erä meni loppusummeria odotellessa ja keltapaidat pääsivät kaunistelemaan lukemia vielä useampaan otteeseen. Pronssipysti matkasi kevätsarjan mestaruutta puolustaneen Caverionin vitriiniin lukemin 14-7 (2-0, 6-5, 6-2).

Finaalissa Kojan pelaajapula oli käsin kosketeltava, sillä se joutui aloittamaan ottelun ilman vaihtopelaajia. Kesken ottelun yksi peluri saatiin vielä pikahälytyksellä paikalle, mikä hieman tasoitti puntteja tältä osin. Ottelu alkoi varsin tunnustelevasti. Ymmärrettävästi pienemmällä ringillä liikkeellä ollut Koja pyrki varsinkin rauhoittamaan peliä ja pitämään palloa. Suunnitelma tuntui toimivan, sillä peräti kymmenen minuuttia pelattiin ilman maalia, ja ensimmäisen maalin tekivät keltapaidat.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”dH0OowHHkxs”]

Housen ”punakone” kuitenkin heräsi tästä ja iski avauserän loppuun kaksi maalia.  Toisessa erässä peli jatkui varsin samanlaisena, molempien tehdessä kontrolloituja hyökkäyksiä ja välillä rauhoittaessa peliä. House ehti lisäämään johtoaan, mutta Koja hyödynsi ylivoimatilaisuutensa, joka tuli vastustajan pelattua palloa kädellään.

Kolmanteen erän lähdettiin Housen johdosta 4-2, ja jännitys tiivistyi kun Koja pääsi kaventamaan 4-3:een. Vastustaja kuittasi tämän komealla laukauksella vasemmalta laidan vierestä aivan yläkulmaan. Hetken päästä Kojalle tarjottiin jälleen ylivoimaa, tällä kertaa Housen pelurin suoritettua mallikkaan puskun päällään palloon. Ylivoima oli kokonaisuutena tehokkaamman näköistä kuin edellisessä erässä, mutta tällä kertaa tulosta ei tullut. Lopullisesti peli ratkesi noin kaksi minuuttia ennen loppua, kun Kojan kiri tyrehtyi Housen 7-4-maaliin. Mestaruuspokaali lähti punapaitojen matkaan ansaitusti lukemin 8-4 (2-1, 2-1, 4-2).

Finaalipäivän raporttiteksti on ylimpänä – alempana on aiempia tunnelmia ja tuloksia. Keväällä päättyneen edellisen liigan tunnelmia voi katsoa täältä

 

 

Runkosarjan lopputulokset:

PelatutVoitotTasanTappiotPisteetTehdytPäästetytEro
1Document House6501104739+8
2Koja630363937+2
3Caverion621354345-2
4AX / Veikkaus611432937-8

Sarjaohjelma ja tulokset:

ke 25.10.

Caverion – Document House 7-10 (4-4, 1-6, 2-0)

Koja – AX/Veikkaus 9-7 (4-3, 3-3, 2-1)

ke 1.11.

Koja – Caverion 7-9 (2-2, 2-3, 3-4)

Document House – AX/Veikkaus 10-4 (4-0, 2-3, 4-1)

ke 8.11.

Document House – Koja 6-5 (4-2, 1-3, 2-1)

AX/Veikkaus – Caverion 8-8 (1-1, 5-1, 2-6)

ke 15.11. AX/Veikkaus – Koja 2-3 (0-1, 0-1, 2-1)

Document House – Caverion 8-12 (5-3, 1-5, 2-4)

ke 22.11.

AX/Veikkaus – Document House 3-5 (1-0, 1-0, 1-5)

Caverion – Koja 5-8 (1-2, 0-3, 4-3)

ke 29.11. Caverion – AX/Veikkaus 2-4 (0-2, 1-2, 1-0)

Koja – Document House 7-8 (4-3, 1-2, 2-3)

ke 6.12. itsenäisyyspäivä = välipäivä

ke 13.12. 17.00 välierä Document House – AX/Veikkaus 7-5 (4-1, 1-2, 2-2)

18.00 välierä Koja-Caverion 5-0 luov.

ke 20.12. 17.00 pronssiottelu, 18.00 loppuottelu.

Peliaika peleissä 3 x 15 min, josta 1. ja 2. erän viimeinen minuutti sekä 3. erän kolme viimeistä minuuttia tehokasta peliaikaa. Viiden minuutin erätauot.

Runkosarjassa käytössä on tasoitussääntö. Mikäli syntyy neljän maalin ero, saa tappiolla oleva joukkue ottaa yhden pelaajan lisää kentälle. Kuuden maalin eron synnyttyä joutuu johdossa oleva joukkue lisäksi ottamaan yhden pelaajan pois. Muutokset palautuvat neljän / kahden maalin erotilanteessa. Sääntö ei ole käytössä pudotuspeleissä.

Ekat pelit pelattiin keskiviikkona 25.10. ja aivan ensimmäinen ottelu Caverionin ja Document Housen välillä olikin suorastaan räjähtävä lähtölaukaus sarjalle. Molemmilla oli suht laaja rinki pelaajia ja vauhtia & vääntöä kaukalossa riitti vaikka muille jakaa. Ainakin jotain jaettiin, nimittäin jäähyjä, joita tuli matsissa neljä kappaletta ja joiden seurauksena nähtiin kaksi alivoimamaalia (yksi molemmille) ja yksi ylivoimamaali (Document Houselle).

Aivan alussa Caverionin keltapaidat näyttivät menevän menojaan ja kävivät jo 3-0-johdossakin. House ei tästä hätkähtänyt, ja kun se pääsi tasoittamaan alivoimalla 3-3:een, näytti joukkue saavan runsaasti virtaa peliinsä. Ottelu ratkaistiin sitten toisessa erässä, jonka alkupuolella Caverionilla oli suuria vaikeuksia avauspelinsä aikana. Edes tasoitussääntöjen mukanaan tuoma ylimääräinen pelaaja ei oikein auttanut, vaan erä kirjattiin Houselle peräti 1-6 ja taukotulos 5-10. Kolmannessa erässä Caverion ryhdistäytyi ja pystyi iskemään yhden miehen ylivoimalla kaksi lohdutusmaalia, mutta ei kuitenkaan pystynyt enää aivan tosissaan haastamaan Housen voittoa.

Kojalla kova painostus ja taas tekopaikka.

Toiseen otteluun molemmat joukkueet tulivat selvästi pienemmillä miehistöillä, ja odotetusti nähtiinkin selvästi rauhallisempi ja siistimpi ottelu. Siinä missä eka pelissä annettiin neljä jäähyä, taisi tämän toisen ottelun vaparivihellysten määrä jäädä alle neljän. Kaiken kaikkiaan Koja oli koko ottelun ajan hitusen niskan päällä. Avauserässä Koja karkasi jo 4-0-johtoon, mutta tasoitussääntöjen myötä AX/Veikkaus pääsi kaventamaan 4-2:een ja tasavoimin vielä 4-3:een. Lähes identtinen kuvio toistui toisessa erässä, ja näin kaikki oli vielä päätöserään lähdettäessä avoinna.

Ilman vaihtopelaajia puurtanut AX/Veikkaus ei aivan pystynyt keltapaitoja enää haastamaan, vaikka uskomattoman määrän laukauksia torjunut maalivahti pitikin lukemat siedettävinä. Voitto lopulta Kojalle 9-7, ja papukaijamerkki kahdesta kauniisti ilmasta isketystä maalista (toinen ohjurina ja toinen takatolpalta kovasta ilmasyötöstä). Ensi viikolla jatketaan!

pulta tuotti tulosta ja tasoitusmaali syntyi 46 sekuntia ennen peliajan täyttymistä. Tätä seurasi 46 sekunnin armoton pyöritys AX/Veikkauksen päädyssä, mutta lisämaaleja ei lopulta nähty ja näin saatiin tämän sarjan ensimmäinen pistejako lukemin 8-8.

Toisen kierroksen avausottelussa kohtasivat Koja ja Caverion. Nähtiin hyvätasoinen ja vauhdikas ottelu, josta ei puuttunut tunteita, kovaa vääntöä ja parran pärinää. Caverion myllytti peliä kahdella kentällisellä, ja tämä saattoi olla tekijä joka käänsi pelin heidän edukseen kolmannessa erässä. Koja taisteli urheasti, ja onnistui tasoittamaan pelin vielä 7-7:ään Caverionin tehtyä sitä ennen maalin ottelun ainoasta ylivoimatilanteesta.

Taas yksi veto Document Houselta lähdössä, tällä kertaa ei mene maaliin.

Joku hetki tasoituksen jälkeen Caverion kuitenkin pääsi uudelleen johtoon hieman halvalla maalilla, kun puolesta kentästä lähetetty pallo pomppi onnekkaasti maskin takaa maalivahdin jalkojen välistä sisään. Tämä muodostui lopulliseksi käännekohdaksi, jonka jälkeen Kojan pelistä hieman potku hävisi ja Caverion pääsi lopussa vielä kaunistelemaan lukemat 7-9:ään. Kuriositeettina todettakoon, että Kojan molemmissa peleissä on päädytty juuri 9-7-lukemiin, joten maaleja ainakin syntyy.

Päivän toisessa pelissä kohtasivat Document House ja AX/Veikkaus. Mustapaidoille sattui heti alkuminuuteilla joitakin järkyttäviä pallonmenetyksiä ja sokkosyöttöjä vastustajalle, joista Housen ”punakone” rankaisi aivan armotta ja siirtyi ennätysajassa 4-0-johtoon, minkä jälkeen mustapaidat saivat ylimääräisen pelaajan kaukaloon. Tämä tasoitti peliä hieman, mutta totuuden nimessä peliä ei oikein voi kuvailla kuin yksipuoliseksi selkäsaunaksi. AX/Veikkaus ei saanut tasakentällisin yhtään maalia aikaan, ja ajoittain punapaidat hallitsivat pelitapahtumia jopa neljällä kuutta vastaan. Tämän pelin videota varmasti kelaillaan AX/Veikkauksen valmennuspuolella lähiaikoina huolella, ja todennäköisesti ensi viikolla Caverion saakin vastaansa sisuuntuneen ja uudistuneen joukkueen.

Taistelua laidan vieressä.

Kolmannen kierroksen avauspeli oli kuuma ja kiihkeä kamppailu sarjakärki Document Housen ja Kojan välillä. Avauserän jälkeen Punakone johti 4-2, mutta toisessa erässä myös keltapaidat saivat juonen päästä kiinni ja tasoittivat pelin 5-5:een. Kolmannessa erässä nähtiin kolme maalia, joista kahdesta vastasi House. Koja pelasi vielä viime minuuteilla täydet kaksi minuuttia tehokasta peliaikaa ylivoimalla, mutta Housen puolustustaistelu onnistui ja näin Document House johtaa sarjaa puhtaalla pelillä, kun kaikki joukkueet ovat kertaalleen kohdanneet toisensa.

Illan jälkimmäisessä ottelussa kohtasivat AX/Veikkaus ja Caverion. AX/Veikkaus oli tiivistänyt puolustuspeliään roimasti edelliskierroksen selkäsaunan jälkeen, ja varsinkin puolustajat blokkasivat vetoja nyt aktiivisesti. Avauserässä ei vielä ihmeitä nähty ja taukotulos oli 1-1, mutta toisessa erässä AX/Veikkaus sai suonenvetomaisen tehohetken ja karkasi ottelussa niin selkeään 6-2-johtoon, että Caverion sai tasoitussääntöjen mukaisesti ottaa yhden pelaajan lisää kehiin. Tämäkään ei toisessa erässä vielä tasoittanut puntteja, vaan mustapaidat olivat vähällä lisätä johtoaan vielä alivoimallakin.

Kolmanteen erään Caverion punoi juonet joilla ylivoima pystyttiin hyödyntämään ja kavensikin tilanteen ennen erän puolta väliä 6-4:ään, josta jatkettiin taas tasaviisikoin. Keltapaidat kävivät jo tasoissa, mutta AX/Veikkaus karkasi sitkeästi uudelleen vielä 8-6-johtoon. Viimeisen kolmen minuutin tehokkaan peliajan aikana keltapaitojen armoton pommitus lopulta tuotti tulosta, ja numerot tasoittuivat 8-8:aan. Tämän jälkeen Caverion haki villisti voittomaalia, mutta kongi pelasti AX/Veikkauksen ja nähtiin sarjan ensimmäinen tasapeli.

Neljännelle kierrokselle lähdettiin revanssihengessä, kun päästiin pelaamaan toistamiseen jo kerran kohdattuja vastustajia vastaan. Illan molemmat pelit olivatkin tiukkoja ja värikkäitä. AX/Veikkauksen ja Kojan pelistä muodostui näihin karkeloihin harvinaisen vähämaalinen mittelö. Kahteen ensimmäiseen erään Koja iski maalin kumpaankin. Paikkoja oli kyllä paljon runsaampaankin johtoon, toisaalta AX/Veikkauksellakin oli paikkansa joita se ei käyttänyt.

Kolmannessa erässä ratkaisevan tuntuinen 0-3-osuma syntyi erikoisesta tilanteesta, jossa Kojan hyökkäyksen päätteeksi tuomittiin AX/Veikkauksen sisäänlyönti. Mustapaitojen maalivahti kuitenkin rehdisti ilmoitti pallon koskeneen hänen käteensä, ja näin tuomio muuttui Kojan sisäänlyönniksi (jopa Kojan ensin protestoidessa). Tämän tilanteen Koja käytti hyödykseen, tarkka veto painui takatolpasta maalin sisään ja sieltä molarin kengän kautta ulos. AX/Veikkaus ilmeisesti ainakin satsaa fair play -palkinnon suhteen, pisteet siitä!

Koja pyörittää AX/Veikkausta vastaan.

Hetkeä myöhemmin mustapaidat pääsivät kaventamaan tilanteesta, jossa Kojan koko porukka katsoi osuman syntyneen korkealla mailalla ohjaten, vastustajan luonnollisesti ollessa eri mieltä. Tuomarin näkökulmasta pallon osumakohta oli polven korkeudella ja näin osuma hyväksyttiin. Pari minuuttia ennen loppua AX/Veikkaus kavensi komealla lähietäisyydeltä tehdyllä maalilla vielä 2-3:een, mutta tämän jälkeen Koja otti tapahtumat hyvin kontrolliin eikä sarjapisteistä luopunut.

Toinen ottelu Document Housen ja Caverionin välillä oli, osin laajemmista pelaajaringeistä johtuen, selvästi edellistä vauhdikkaampi ja myös vielä potenssiluokka värikkäämpi. Heti kärkeen keltapaidat näyttivät, että avauskierroksen tappiosta oli jotakin jäänyt hampaankoloon. Suoraa peliaikaa oli pelattu noin 35 sekuntia kun Caverion johti jo 0-2. Tässä vaiheessa Housekin heräsi jo peliin ja teki ensin kavennuksen. Tasoitus 2-2:een nähtäneen Eurosportin ”kuukauden tuurimaalit” -koosteessa: punapaita yritti syöttää maalin takaa maalin eteen, pallo nousi maalivahdin kengästä korkeuksiin ja putosi sieltä molarin selkäpuolen kautta sisään.

House sai tästä virtaa ja pääsi tauolle 5-3-johdossa, joskin alivoimaisena erän lopulla tulleen jäähyn myötä. Toinen erä alkoi Housen alivoimalla, mutta maali olikin erittäin lähellä toisessa päässä, kun punapaitojen kapteeni pääsi alivoimalla läpiajoon. Mailaa painettiin takaapäin ja puhtaassa läpiajossa tästä luonnollisesti seurasi rankkari. Rankkarissa palloa tulee koko ajan kuljettaa eteenpäin, eli pallo ei saa pysähtyä eikä sitä saa viedä taaksepäin. Pari ”melkein pysähdystä” olisi vielä mennyt läpi, mutta loppuvaiheessa maalivahtia kiertäessään pelaaja vei palloa reilusti (15-20 cm) taaksepäin ja näin rankkarista syntynyt maali hylättiin.

Tämän jälkeen Caverion pääsi kaventamaan ylivoimalla, ja vei erän vakuuttavasti nimiinsä 5-1 tehden mm. yhden hyväksytyn rankkarimaalin. Kolmanteen erään lähdettiin siis 6-8-tilanteesta. Peli sen kuin koveni ja vauhti lisääntyi, mutta Caverion pysytteli sitkeästi parin maalin johdossa, päästen lopulta viimeistelemään loppulukemat 8-12 kesken kovan vyörytyksen tyhjään House-maaliin.

Viidennen kierroksen avausottelussa kohtasivat sarjajumbo AX/Veikkaus ja sarjakärki Document House. Pitkään näytti siltä, että altavastaaja pystyy pelin itselleen kääntämään. Kahden erän jälkeen AX/Veikkaus johti 2-0 ja oli onnistunut pitämään vastustajan kohtalaisen vähillä tekopaikoilla (toki mukaan mahtui myös tukku hyviä torjuntoja, mutta vielä enemmän blokattuja vetoja). Vähän jossiteltavaakin oli, sillä eka erässä mustapaidat osuivat kahdesti tolppaan.

Kolmanteen erään Document House tuli kuitenkin uudella höökillä, ja sai parin minuutin pelin jälkeen kavennuksen. AX/Veikkauksella menivät tästä pasmat sekaisin niin, että kolmatta erää oli pelattu vain 2.40 kun peli oli jo tasan, eikä tästä mennyt montaa minuuttia kun House meni ensi kertaa johtoon. Erän puolivälissä mustapaidat saivat vielä tasoitettua, mutta lopulta matsi meni punakoneelle 3-5. Mikään läpihuutojuttu matsi ei ollut, mikä luo hyvän asetelman jos tässä sattuu olemaan välieräpari.

Illan toinen peli oli perinteisen kuuma kohtaaminen Caverionin ja Kojan välillä. Matsi nousi heti koville kierroksille eikä parranpärinää ja tönimistä puuttunut. Maalinteossa / viimeistelyssä Koja oli varsinkin ottelun alkupuolella selvästi etevämpi ja johti kahden erän jälkeen jo 1-5, vaikkei toisen erän ylivoimatilannettaan saanutkaan hyödynnettyä.

Tasoitussääntöjen mukaisesti Caverion pääsi aloittamaan kolmannen erän kuudella kenttäpelaajalla, mutta joutui pian palaamaan viiteen, kun ottelussa nähtiin tämänmuotoisten sarjojen kaikkien aikojen ensimmäinen ulosajo ja viiden minuutin jäähy. Töniminen ja pikku paini on yksi asia, toinen on sitten se että salibandyssä pudottaa mailansa ja käy kaksin käsin kiinni vastustajaan, siitä ei oikein muuta voi seurata kuin ulosajo. Toivottavasti menee taas ainakin pari vuotta ennen kuin tällaisia otteita näissä peleissä taas nähdään…

Tiedä sitten, toimiko tämä jäähy jopa Kojan pelastajana ottelussa, sillä viisiminuuttisen päätyttyä Caverion sai hyvin nopeasti 6-5-pelissä kavennettua eron kahteen maaliin. Peliä jatkettiin 5-5 ja Caverion pääsi parhaimmillaan jo yhden maalin päähän, ennen kuin sortui ylihyökkäämiseen ja Koja pääsi taas kaunistelemaan lukemia. Loppulukemat Kojalle 5-8. Näin keskinäisten otteluiden maaliero on Kojalle +1, joten jos joukkueet sattuisivat päätymään tasapisteisiin, pysyy Koja Caverionin yläpuolella taulukossa.

Runkosarjan päätöskierroksen avauksena nähtiin erikoinen ottelu, kun AX/Veikkaus sai paikalle vain neljä kenttäpelaajaa. Hieman myöhässä alkanut matsi sovittiin pelattavaksi 4 vs 4 ja inasen lyhennetyllä peliajalla.

Caverion kärsi koko ottelun ajan lähes uskomattomasta tehottomuudesta, ja kun AX/Veikkaus kävi aina välillä iskemässä maalin, oltiin toisen erän puolivälin jälkeen tilanteessa 4-0, ja tasoitussääntöjen mukaisesti Caverion sai ottaa yhden ylimääräisen pelaajan kehiin.

Lähes koko  loppuosan matsista keltapaidat pelasivatkin viidellä neljää vastaan, vielä niin ettei vastustajan nelikko päässyt lainkaan vaihtoon, kun Caverionilla vaihtopelaaja kuitenkin oli. Tästä huolimatta kavennusmaaleja syntyi lopulta vain kaksi: yksi toisen erän loppuun, ja toinen muutama minuutti ennen loppua. AX/Veikkauksen maalivahti oli hyvässä vireessä, mutta vielä ratkaisevampaa oli, että suurin osa vedoista ei tullut edes hänelle asti. Puolustus blokkasi vetoja uhrautuvasti, ja paukkui niitä parikymmentä maskimiehiinkin.

Lopputuloksena AX/Veikkaukselle erittäin ansaitusti sarjan avausvoitto.

Illan toiseen otteluun sekä Koja että Document House tulivat suht isoilla miehistöillä ja vauhti kentällä nousi silmin nähden. Peli oli myös yleisöön menevää joukkueiden iskiessä maaleja vuoron perään. Koja johti ottelua 4-3, 5-4 ja vielä 6-5, mutta lopussa punapaidat saivat paremmin juonesta kiinni ja iskivät ratkaisevat maalit. Tilanteesta 6-8 Koja runnoi armottomalla kirillä vielä yhden maalin, mutta sen jälkeen kongi pelasti Housen, joka näin selviytyi runkosarjan voittajaksi vain yksi tappio rasitteenaan. Runkosarjan voitto olisi tosin ollut heidän pienellä tappiollakin, eli Koja olisi tarvinnut siihen kahden maalin voiton.

Näin on runkosarja pelattu. Kaikkien joukkueiden voitto- ja tappiotilit on avattu, joten varmoja veikkauskohteita ei välierissä ole. Vakuuttavasti esiintynyt ja vain yhden tappion kärsinytDocument House kohtaa eka pelissä AX/Veikkauksen, joka kuitenkin laittoi keskinäisessä ottelussa viimeksi erittäin hyvin kampoihin. Document House on tehnyt sarjassa eniten ja AX/Veikkaus vähiten maaleja. AX/Veikkaus on puolestaan päästänyt vähemmän maaleja kuin House. Voisikin veikata, että ottelun säilyminen vähämaalisena on tässä matsissa mustapaitojen etu.

Koja puolestaan kohtaa Caverionin – tämä pari on ennakolta erittäin tasainen: keskinäiset ottelut 1-1 ja niissä maaliero vain yhdellä pykälällä Kojan eduksi.

Välieräiltaan saatiin heti jobinpostia, kun Caverion joutui pelaajapulan vuoksi luovuttamaan ottelunsa. Näin siis Koja eteni suoraan finaaliin ja Caverion pronssiotteluun. Heille lähdettiin ratkomaan vastustajia toisessa välierässä Document Housen ja AX/Veikkauksen välillä.

Etukäteen povailtiin, että vähämaalisuus olisi mustapaitaisen AX/Veikkauksen etu, ja näin näytti pelin kuluessa todella olevan. Mustapaidat olivat parhaimmillaan silloin, kun saivat ottelun pidettyä tasapaksuna, ja käyttivät sitten harvat paikkansa tehokkaasti. Avauserässä nähtiin lyhyehkö hurlumhei-hetki, jonka seurauksena punapaitainen Document House karkasi 4-1-johtoon. Kun muistetaan, että AX/Veikkaus oli tehnyt runkosarjassa selvästi vähiten maaleja, alkoi tehtävä näyttää jo toivottomalta.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”4lrVc3fqJko”]

Toisessa erässä mustapaidat saivat kuitenkin pelin jäädytettyä haluamallaan tavalla. Yhtenä vahvana tekijänä tässä toimi maalivahti, joka pisti suorastaan ”jumalmoodin” päälle toisen erän puolivälin jälkeen, pitäen maalinsa puhtaana ainakin yhden kokonaisen erän verran aina kolmannen erän lopulle. Näin siitä huolimatta, että punapaidat hallitsivat peliä ja laukauksia sateli jatkuvasti kohti maalia – tuon jakson aikana helposti 20-30 torjuntaa.

Maalivahdin elävä seinä -moodi näytti antavan muullekin joukkueelle uskoa tekemiseen, ja viitisen minuuttia ennen loppua ottelu oli – varmaankin lähes kaikkien paikallaolleiden yllätykseksi – tasatilanteessa 5-5. Tähän asti erä oli edennyt varsin yksipuolisesti niin, että punapaidat pitivät palloa, syöttelivät ja laukoivat – ja väliin mustapaita kävi tuikkaamassa maalin. Nyt seurasi vaihe, jossa mustat saivat jopa hallittua palloa. Tämä ei heille sopinut, vaan pallonmenetystä seuranneesta suorasta hyökkäyksestä House lopulta onnistui siinä, missä sen rumputuli ei ollut tuonut tulosta, eli maalinteossa. Pienen herpaantumisen jälkeen oli peli punapaidoille taas jo 7-5 ja ottelua jäljellä noin kolme minuuttia. AX/Veikkauksen rimpuilu ei viime minuuteilla enää tuottanut tulosta, ja taisi uskokin koneesta jo loppua.

Näin Document House eteni kovan taistelun jälkeen finaaliin jossa vastustajaksi ensi keskiviikkona klo 18 asettuu siis Koja. Pronssiottelussa klo 17 kohtaavat Caverion ja AX/Veikkaus.