Raportti megajuhlista 14.5.2022

Lauantaina 14.5.2022 vietettiin vihdoinkin Höntsyn 10-vuotisjuhlia. Tarkastihan ekoista Höntsyistä tuli kuluneeksi 10 vuotta 4.10.2020, mutta tunnetuista syistä juhlaa on jouduttu useasti siirtämään. Hyvää kannatti odottaa!

Vaikka samaan aikaan oli muita tapahtumia varmasti melkein jokaisella, kiekon MM-kisoista vaikka mihin koronan vuoksi rästiin jääneisiin pirskeisiin, saatiin juhliin kuitenkin upeat 80 höntsäriä paikalle. Saimme pitää ihan oikeat juhlat, joissa oli lämmin tunnelma ja halauksia riitti.

Kuoharikilistelyiden jälkeen oli vuorossa sulh… yrittäjän äidin Irma Virjon puheenvuoro, jota moni tuli jälkeenpäin minulle kehumaan illan liikuttavimmaksi hetkeksi. Irma muisteli Höntsyn taipaletta ja toi esille myös matkan varrella nähdyt monet vaikeudet, joista kuitenkin on voittoisasti selvitty. Kyllähän siinä tuli tippa linssiin itse kullekin.

Sitten juhlavieraita huudatti kaikkien aikojen ensimmäisen Esimerkillinen Höntsyhenki -palkinnon vuonna 2013 saanut Tiina Latvala, joka oli kerännyt aivan fantastisen muistamisen minulle juhlan kunniaksi. Tässä tuli samalla eräänlainen deadline saatua näin eronneena miehenä, että missä ajassa pitää joku mamma kainaloon hoitaa… Nimittäin, jotta pääsen asiallisissa puitteissa käyttämään saamani Järvisydän-lahjakortin, joka on vuoden verran voimassa.

Tiina luovuttamassa lahjaa.
Tiina luovuttamassa lahjaa.

Lahjan mukana tuli kirja, jossa oli ihmisten Höntsy-muisteloita, ja niitä tuli illan mittaan kirjaan vielä paljon lisää. Oli oikein mukava sunnuntaina kotona niitä lukea. Todella suuri kiitos kaikille teille Tiinan keräämään lahjaan osallistuneille ja/tai muuten minua / Höntsyä muistaneille!

Muistamisten jälkeen oli sitten ns. juhlapuheen vuoro. Pisimmän koronatauon aikana keväällä 2021 tulin ostaneeksi kitaran, ja niinpä nyt juhlavieraat joutuivat kuuntelemaan mies & kitara -show’n.

Perinteisen juhlapuheenkin olisin toki voinut pitää, mutta pidin huolella laaditun sellaisen jo Höntsyn 5-vuotisjuhlissa (luettavissa täällä). Nyt kun katsoin sitä, huomasin että siinä on jo sanottu ihan kaikki, mitä haluaisin nytkin sanoa. Joten tein tällä kertaa puheen laulun muotoon (sanat omassa laatikossaan oikealla).

Show’n toisena päänumerona oli Sankarit-lauluun sanoitettu yhteislaulu Höntsärit, joka kajahti niin komeasti, että siinä voisi olla aineksia Höntsyn pysyväksi ”kansallislauluksi”. (Ks. sanat tämän jutun lopussa).

Innokkaille juhlijoille tarjoiltiin juomien lisäksi Secret Sauceityn pizzaa, jota moni suuresti kehui – eikä syyttä! Näitä Kalevassa Domuksen alakerrassa tarjoiltavia Napoli/New York/Chicago -vaikutteisia ”mansepizzoja” voi suositella todella lämpimästi. Ovat jotain ihan muuta kuin se perustavara, ja myös ravintola on tosi kiva ympäristö, jossa tapahtuu paljon mm. musiikin ja standupin saralla.

Mukavan yhdessäolon, tanssimisen ja arpajaisten lisäksi illan ohjelmaan kuului tietysti tietovisa. Ensimmäistä kertaa Höntsyn historiassa joukkueet eivät olleet täysin satunnaiset, vaan lentiksen joukkueturnausten tapaan Ilkan etukäteen laatimat – porukan isosta määrästä johtuen, siis. (Kaikki joukkueet päätyivätkin sitten korkeintaan kahden pisteen päähän toisistaan.)

Tietovisan voittajatiimi.
Tietovisan voittajatiimi.

Visan ohessa palkittiin Höntsylle tärkeitä henkilöitä. Lähdimme siitä, että tällä kertaa palkitaan vain paikallaolijoita, ja pääpaino on heissä, joiden olisi varmasti kuulunut joku pysti saada jo ajat sitten – mutta jostain syystä eivät ole vielä saaneet. Samalla päästiin Höntsyn ”aateloinnissa” eli vuodesta 2013 alkaen jaetuissa Esimerkillinen Höntsyhenki -kunniapalkinnoissa jo numeroon 20. Vanhat palkitut voit tsekata täältä.

Juhlissa palkitut

XIV – Pekka Mäkiaho Mukana lähes lajissa kuin lajissa, aina yhtä kovalla itseluottamuksella. Tehnyt nyt jo pitkän uran myös vetäjänä, ja taistelee eteenpäin vastoinkäymisistä välittämättä.

XV – Riina Lempiälä Höntsylentopallon taskuraketti, joka iloisesti hymyillen syöttää joukkueesi nurin. Kantanut kortensa kekoon myös toiminnan kehittämiseen.

XVI- Petteri Mäntynen Väsymätön hiljaisen Höntsyhengen ja keskinäisen solidaarisuuden ilmentymä. 

XVII- Ville Virjo Ollut Höntsyn isona tukena jo ennen kuin Höntsyä edes oli. Hyvän mielen lähettiläs, joka on tehnyt pyyteettömästi Höntsyn eteen uskomattoman paljon.

XVIII – Satu Kellokumpu Höntsy-yhteisön kiintopiste ja sydän, jolta lämpöä riittää jaettavaksi kaikille.

XIX- Sami Lakso Isosti Höntsy-rekeä vetänyt, Hervannan elohopea.

XX – Mika Mikkonen On hyvä, että puljussa on joku, jonka suhteen voi luottaa, ettei hän jätä illanistujaisia väliin. Yksi suuri tekijä höntsykiekkobuumin taustalla.

Loppuillasta tietysti tanssittiin, mutta ennen kuin musiikki piti laittaa pienemmälle, vedettiin vielä Höntsärit-kappaleesta ”late night” -versio. Sitten porukka jo lähtikin kauniiseen kesäiltaan miettimään, missä yötä voisi vielä jatkaa.

Todella suuri kiitos kaikille mukana olleille, teitte näistä kekkereistä unohtumattomat. Mahtavan suuri kiitos myös kaikille juhlien järjestelyissä auttaneille ja juhlia sponsoroineille!

Ja sitten tästä se yhteislaulu:

 
Keitä ne on ne höntsärit
sellaiset höntsärimiehet
jotka palaverin loppua odottaa?
Keitä ne on ne höntsärit
sellaiset höntsärinaiset
jotka tosi työstä kentälle kiiruhtaa?

(Kertosäe:)
Me ollaan höntsäreitä kaikki
kun toisillemme pelataan
me ollaan sankareita vuorollaan
ihan jokainen.

Keitä ne on ne höntsärit
sellaiset höntsärinaiset
jotka tosipaikan tullen lämmäävät?
Keitä ne on höntsärit
sellaiset höntsärimiehet,
jotka syöttöä takatolpalla kerjäävät?

Kertosäe

Keitä ne on ne höntsärit
etukentän höntsärinaiset
jotka ratkaisuillaan kaikki lumoaa?
Keitä ne on ne höntsärit
Koulukadun höntsärimiehet
jotka maalipaikasta syötön tarjoaa?

Kertosäe, sekä:

/:/ Me ollaan höntsäreitä kaikki
yhdessä paljon enemmän
me ollaan sankareita elämän
ihan jokainen. /:/

”Juhlapuhe”

(sävel Tuu mun vaimoksein)

Sen ajan taas minä muistin
kun päältäni pölyt puistin
Kun illoin panin maate
oli mielessäni aate

Sinä multa sen passin ostat
rötväilyt ittelles kostat
En sinua vielä mä tunne
silti sulle haastelen
Tule Höntsyihin

En mä voi sulle maalia taata
enkä voittoa luvata saata
Mutta pelata saat sinä täällä
niin kauan kuin massia on päällä
Kun mä nään miten silmäsi loistaa
en tahdo duunia toista
Sua ootan ja melkeinpä palvon
yöni valvon aatellen
Tule Höntsyihin

Olen minä sua kattellut niin
polkuas kun tallannut oot
yksinäs, allapäin
Mikset tulisi sä Höntsyihin
sieltä löytäisit sinä ystävän,
tai enemmän

Pelivuoron mä teille varaan
salin kentän tai vaikka vajan
Muistakaa silti en sitä päätä
onko Koulukadulla jäätä

Pesän piirrän mä kentän hiekkaan
järkkään iltahöntsynkin viekkaan
Kopparia kun heruttaapi
voi käydä flaksinen
tule Höntsyihin

Maalipaikan mä sulle kaivan
alta kiven kannon ja vaivan
Syötön teen joka peliä kantaa
tajuut pallon takaisin antaa
Passin laitan laidasta laitaan
aivan kuin armosta taivaan
Kun siihen hyppysi taimaat
painuu isku lattiaan
Tule Höntsyihin

Olen minä teitä kattellut niin
peliä kun tehneet ootte
yhdessä, nauraen
Teidät hukuttanut kehuihin
jotta jokainen jaksais tätä elämää
etteenpäin

Meni tässä jo kymmenen vuotta
(… ykstoista vuotta… kohta jo kakstoista vuotta)
Ei niitä pelattu suotta
Ei toista oo poppoota täällä
jolla tällainen meno on päällä

Kun katselen kaikkia teitä
en hanskoja tiskiin mä heitä
Vaikka korona pilata koittaa
Pallopeli voittaa
Tule Höntsyihin

Juhlia tukemassa Huoneistokeskus, NordPile, Sisustuskirvesmies Jari Rämö, T. Morimoto Oy
Juhlakansaa