Yrittäjä Ilkka Virjo

Ilkka (vas.) ja Voitto interraililla Kroatiassa.

Kuka: Höntsy-yrittäjä
Nimi: Ilkka Virjo
Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri
Yhteystiedot:
ilkka.virjo (ät) hontsy.fi
040 580 3727.

Olen vuonna 1976 syntynyt tamperelainen, ja olen toiminut Höntsy-yrittäjänä vuodesta 2010 alkaen. 

Tärkein taustani ja koulutukseni ennen Höntsyä on aktiivinen opiskeluni Tampereen yliopiston Sählytieteellisessä tiedekunnassa liikuntatalo Atalpassa vuodesta 1995 alkaen.

Ainoa merkittävä keskeytys näissä opinnoissa oli vaihto-oppilasvuosi Göteborgissa 2009-2010, jolloin pääsin oppimaan paljon uusia asioita sikäläisestä sählykulttuurista. Tuona aikana syntyi pikku hiljaa idea ja unelma Oy Höntsy Ab:stä ja Ruotsista palattuani olen sitä toteuttanut.

Päätoimisen sählyn- ja nyttemmin kaikenlaisen muunkin pallonpeluun ohessa olen toki tehnyt vähän muutakin. Jos se nyt jotakuta kiinnostaa, niin opiskelin sosiologiaa ja valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1999.

Sen jälkeiset noin 10 vuotta olin töissä tai ”töissä” yliopistolla. Pääasiassa toimin projektitutkijana aihealueenani työvoimapolitiikka, mutta yhden vajaan vuoden ehdin olla myös tutkimusmenetelmien opettamisesta vastaavana lehtorina Porissa.

Ironista kyllä, yliopistourani viimeiseksi jääneen tutkimusprojektini – jota siellä Göteborgissakin olin tekevinäni – aiheena oli ammatillinen liikkuvuus eli suomeksi sanottuna ammatinvaihto. Teoriasta käytäntöön!

Henkeni pitimiksi olen myös Höntsy-aikana tehnyt joitakin selvitys- ym. tutkimukseen liittyviä töitä. Usein kysytään, teenkö tätä Höntsyä ihan kokopäiväisesti. Vastaus on kyllä, vaikka toki teen edelleen joskus jotain muutakin tilanteen mukaan. Vuodesta 2016 alkaen Höntsy on ollut voittoa tavoittelematon organisaatio; sitä kautta saamme tilavuokrat kaupungilta seurahinnoilla, mutta muuten se ei yrittäjän arjessa juuri näy. Erityisia temppuja suurten voittojen välttämiseksi ei siis ole tarvinnut tehdä ;).

Pidän leikkimisestä ja pallopeleistä. Koulussa olin kylläkin usein se, joka valittiin joukkueeseen viimeisenä. En pitänyt koululiikunnasta, eivätkä kokemukseni junioripalloilustakaan ole enimmäkseen mitenkään erityisen hyviä. Lapsuuden pihapeleistä ja koulun välituntipallosta minulla sen sijaan on lähes yksinomaan hyviä muistoja.

Sählykipinä iski vasta yliopistossa, kun tajusin että palloilua voi harrastaa ihan pelkän hauskuuden perusteella ilman sen ihmeempiä tavoitteita. Alun perin minun piti mennä opiskelemaan filosofiaa, mutta armeijan aikana ehdin muuttaa mieleni – silti Eppujen Urheiluhullu-biisi liippaa varsin läheltä.

Pidän myös kirjoista, elokuvista, penkkiurheilusta (etenkin Tapparasta & Manse PP:stä) ja televisiosarjoista. Nykyisin asun Tohlopissa, mutta pitkän Pispalan-urani peruna pidän kovasti Rajaportin saunasta (jonka taustayhdistyksen tukijajäsen Höntsy on) ja Pulterista.

Ennen Höntsyä ajattelin aina, että en missään tapauksessa halua sellaista työtä, jossa joutuu jatkuvasti olemaan ihmisten kanssa tekemisissä. Tutkijan duuni oli enimmäkseen yksin puurtamista, ja ihmiset tuppaavat arvostamaan niitä asioita joita heidän nykyisessä työssään on. Höntsy-yrittäjyys on työnä ajoittain ultrasosiaalista ja se on ihan mahtavaa.

Työssäni lähes parasta on se, että pääsee pelaamaan palloa ja viettämään aikaa kaikkien niiden mukavien ihmisten kanssa, joita Höntsy vetää puoleensa. Kaikkein parasta on nähdä, miten paljon iloa ja onnea Höntsy ihmisten elämään tuo.

Perheettömästä tutkijasta perheelliseksi yrittäjäksi -elämänmuutos täydentyi 1.12.2012, jolloin syntyi poikamme Voitto. Nyttemmin olen eronnut, mutta saan onneksi olla poikani arjessa mukana aika lailla päivittäin ja hän asuu luonani joka toinen viikko.

Haluan ajatella ihmisistä hyvää ja tulen yleensä kaikkien kanssa toimeen. Mottonani on ajatus, että olen ihan yhtä arvokas kuin kaikki muutkin ihmiset – mikä tarkoittaa myös, että muut ihmiset ovat yhtä arvokkaita kuin minä. Toivottavasti tutustumme paremmin kentällä, kentän laidalla ja vähän muuallakin!