Palkanmaksun sietämätön vaikeus

Aika ajoin törmää kaikenlaisiin hartaasti viljeltyihin yrittäjämyytteihin, ja ajattelin nyt näin yrittäjän / työnantajan näkökulmasta torpata pari tällaista. Aloitamme palkanmaksusta. Onko sinunkin työnantajasi joskus maksanut palkan myöhässä ja pyrkinyt mystifioimaan munaustaan jollain asian suunnattomaan vaikeuteen liittyvällä selityksellä?

Mitä todennäköisimmin selitys oli paskapuhetta. Toki asia on voinut olla joskus muinoin toisin, mutta tänä päivänä palkkojen maksamisessa ei ole kuin yksi vaikea asia. Nimittäin se, että siinä tarvitaan rahaa.

1

Tarkkaan ottaen asiassa on toinenkin vaikeus. Nimittäin se, että palkkaukseen liittyy paljon veroja ja maksuja jotka pitää maksaa – ja siihenkin tarvitaan rahaa.

2

Tietysti tässäkin asiassa on hyvä ihan ensimmäisenä katsoa peiliin: onko työnantajasi varmasti saanut ajoissa kaiken, mitä palkanmaksuun tarvitsee (verokortti, tilinumero, mahdollisesti tuntilista, kilometrit, jne. asiat mistä on sovittu). Jos on, alkavat selitykset olla vähissä.

Palkanmaksusta tulee siis työnantajalle vaikeaa, mikäli a) rahaa ei jostakin syystä ole tai b) halutaan muuten vain välttää palkan tai siihen kuuluvien muiden maksujen maksamista. Tällöin on tietysti kiva pyrkiä selittämään asiaa jollakin muulla tavoin. Itse olen kuullut ihmisiltä mitä kummallisimpia heille tarjottuja selityksiä.

Mikäli rahaa on tililla, on palkan maksaminen todella helppoa. Suuri osa firmoista käyttää palkkatoimistoa, johon ei tarvitse kuin kertoa minkä verran palkkaa kenellekin tulee, ja sieltä kerrotaan minkä verran rahaa pitää minnekin maksaa & lähetetään asiaankuuluvat ilmoitukset ja palkkakuitit.

palkka.fiPienyrityksen näkökulmasta palkkatoimiston käyttäminen on kohtuuttoman kallista, varsinkin kun on tarjolla Palkka.fi-palvelu, joka tekee kaiken saman hävyttömän helposti, eikä maksa mitään (paitsi että ne helkkarin palkat ja maksut pitää silti maksaa). Sinne pitää vain itse naputella nuo vastaavat tiedot ja lopuksi painaa ”laske palkka”, minkä jälkeen saa tarvittavat tiedot palkkojen, verojen ja maksujen maksamiseen & voi tulostella palkkaliuskat. Ilmoitukset eläkemaksuista ja veroista lähtevät automaattisesti eteenpäin.

(Huom.: ”Unohdin maksaa, sori” voi hyvinkin olla todellinen selitys, mikäli asian korjaamiseen ei mene paria päivää kauempaa.)

”Joo ei tosiaan ole saatu sitä sun palkkaasi vielä maksettua kun siinä on kaikenlaista hankaluutta.” Kuulostaako tutulta? Tosiasiassa hankaluutena on mitä todennäköisimmin se, että rahaa ei ole. Tämä on tietysti asia jonka voin yrittäjänä hyvin ymmärtää. Raha on tiukassa. Luultavasti työntekijäkin ymmärtäisi paremmin, jos lässynlässynin sijaan todettaisiin että meillä on nyt tilapäisesti kassa tyhjänä, on pakko odottaa seuraavaan viikkoon.

”Kyllä me on sinne ilmoitettu, mitenkä ne nyt ei ole maksussa…?” Jaa minne? Sinne mystiseen palkkatoimistoon? Palkkojen laskenta niin toimistossa kuin omin käsin Palkka.fi-palvelussa käy käden käänteessä, mutta sen jälkeen palkat pitää tietysti työnantajan vielä ihan itse maksaa. Ei siinä välissä voi välttyä huomaamasta / tietämästä, onko ne maksettu vai ei. Isossa organisaatiossa voi tietysti mennä jokunen päivä asioiden käsittelyyn, kun palkat laskeva, maksava ja niiden maksusta päättävä henkilö eivät ole yksi ja sama tyyppi. Mutta milloinkas näitä selityksiä isoista organisaatioista kuulisi. Varsinkin jos olet asiasta jo kertaalleen huomauttanut, on epätietoisen teeskentely lähinnä säälittävää.

”Niin kun meillä ei ollut sitä osoitetta / kumminkaimannimeä siihen palkkakuittiin niin ei ole sitä voitu vielä tehdä.” Tämä selitys siis sen jälkeen, kun itse palkka on maksettu mutta pyynnöstä huolimatta työntekijä ei saa palkkakuittia. Ainoa todellinen selitys tällaiseen on, että työnantaja yrittää kiertää veroja tai muita maksuja (tämä on muuten rikollista). Tosiasiassahan, mikäli kaikki maksut aiottaisiin asiallisesti maksaa, palkkakuitti pitää olla olemassa jo kun palkka maksetaan. Mistä se työnantaja muuten tietäisi, minkä verran nettona maksetaan, jos ei siitä ole tehty laskelmaa?

Että niinku sylettää kuunnella mitä kaikkia meriselityksiä ihmisille syötetään.