Poliisin saamat alennukset pöyristyttävät kaikkia – tai eivät sittenkään ketään

Hiljakkoin saatiin aikaan kohu siitä, että poliisit saavat alennuksia ruokaillessaan huoltamoilla. Herran jestas näitä tekemällä tehtyjä ”uutisia”.

Jollain tavoin vielä ymmärrän, että kateuteen vetoamalla saadaan ”skandaali” aikaan siitä, että kauppaketju tarjoaa alennuksia hallinnossaan mukana oleville ihmisille ja heidän perheilleen. Mutta että poliisien ruuat?

Pirkanmaan ylpeys, puolueettoman ja tärkeän uutisvälityksen soihdunkantaja Aamulehti vieläpä uutisoi STT:n ”paljastuksesta”, jonka mukaan työnantaja kustantaa poliisien ABC-aterioita. Paljastuu, että poliisilaitokset ovat tehneet ABC-ketjun ravintoloiden kanssa sopimuksia, joissa työnantaja maksaa poliisin ateriasta 1,5-2 euroa ja poliisi itse loput. Tällaisella hurjalla kohulahjonnalla on ihan nimikin, eli sopimusruokailu, jonka kautta työnantaja tarjoaa työntekijöilleen ateriaedun. Jollaista nauttii Suomessa varmaan noin miljoona työntekijää, joko suorana sopimuksena tai lounassetelien kautta. Poliisilaitokset perustelevat käytäntöä sillä, että vaikka sopimuksia on myös lounaspaikkojen kanssa, ne eivät useinkaan ole auki aamuyöllä. Niinpä.

Tämä auto oikeassa koossa oli tuttu näky Eevan grillillä. Photo by Conner395.
Tämä auto oikeassa koossa oli tuttu näky Eevan grillillä.
Photo by Conner395.

Alun perin kohu nousi siitä, että ABC tarjoaa poliiseille alennusta ihan muuten vaan. Tämä on ihan hirveän epäreilua, koska virkapukuisten poliisien läsnäolo saattaa samalla rauhoittaa ABC-ravintoloita etenkin yöaikaan. Ja siis tietysti, jos ABC-ketju syyllistyy rikoksiin, niin niitä sitten katsotaan läpi sormien koska on saatu wieninleike edullisemmin. Siis sitten kun ne tavalliset passipoliisit tulevat tutkimaan ABC-ketjun rikoksia.

Hei nyt ihan totta jotain rotia tähän hommaan! Älkää viitsikö keksiä skandaaleja tyhjästä. Luuletteko että ihmiset todella pöyristyvät siitä että poliisit saavat alennuksia? Minäpä kerron miten tämä asia on:

Eevan grilli -vainaa Sammonkadulla (levätköön rauhassa, kaupungin parhaat makkaraperunat; kokonaiset 21 mk ja puolikkaat 10,50 mk) antoi ilmeisesti aika avokätiset alennukset poliiseille, ambulanssihenkilökunnalle ja palomiehille. Niinpä etenkin kahta ensin mainittua porukkaa näkyi kioskin jonossa usein varsinkin myöhäisillan ja yön tunteina. Kaikki tiesivät alennuksista, joten siinä sitten nähtiin miten tavallinen suomalainen niihin luonnostaan suhtautuu.

Näin: kun jonon päähän tuli pari poliisia tai ambulanssimiestä, edeltä kuultiin yleensä repliikki ”onks teillä kiire, josson niin menkää suaraan luukulle vaa”. Että minä oon niinku tässä vaan kännissä ostamassa ruokaa rinnuksille tiputettavaksi, tai muuten vaan menossa kotiin kattomaan telkkaria, mutta te olette yhteiskunnan tukipilareita joilla on ansaittu hengähdystauko, menkää nyt vaan. Sitten a) kehuttiin Eevaa siitä että antoi alennuksia raskaan työn raatajille ja b) todettiin että Eevan on oltava kylän paras nakkikioski koska em. ammattiryhmät kävivät siellä niin usein.

Eikö maailmassa ole tarpeeksi uutisia ilman näitä keksittyjä juttuja?