Ei irronnut

Seli seli vol. 2.0

Ensikommentti Cooperin testin jälkeen: Ei saanut kaikkea irti. Toi on klisee mutta täysin totta. Tulos 2500m ei ollut sitä mitä hain, mutta ei se 3000m tavoite nyt ihan realistinen tainnut olla.

Syy siihen – miksi näin, on itselläni vähän toisenlainen näkökulma kuin Ilellä. Kuten tiedetään, kestävyyttä on monenlaista. Kestävyyttä voi reenata ja varmasti ”omassa” lajissaan saa itsestään parhaiten kaiken irti. Tämä siksi että elimistö on tottunut rasituksen rytmitykseen. Tuota ”ei saanut kaikkea irti” –mantraa kuulee monesti myös kestävyysjuoksijoilta. Itse ajattelisin niin että tässä on kyse testin ukkojen kohdalla siitä että elimistöön iskevät hapot estävät ottamasta enempää kehosta irti. Kropasta olisi saatavissa enemmän irti lähinnä siten että reenaisi vaikka parin kilometrin kovavauhtisia lenkkejä. Tällöin elimistö ei menisi aivan shokkiin heti ekalla tai tokalla kierroksella.

Tämän voi myös todeta niin että juoksukunto ei ole kaksinen. Itse olen lenkkiä jonkin verran juossut mutta en kovalla vauhdilla, lähinnä rauhallisempia 0,5h-1,5h lenkkejä. Niillä on hyvä vaikutus peruskuntoon mutta ei välttämättä suoraan tällaiseen vauhtijuoksuun.

Aioin myöskin käyttää Ilen selityksen epäonnistuneesta vauhdinjaosta, mutta hiukan asiaa mietittyäni: Ei sillä olisi ollut kuin pieni vaikutus lopputulokseen, joka tapauksessa aivan max 100m. Tähän liittyen totean myös, että kunnioitan suuresti niitä jotka tuon 3000 metriä juoksevat koska se on kova suoritus! Se on myöskin suoritus joka:

– Ei tule vahingossa
– Sitä ei pysty tekemään pelkällä asenteella
– Tehdään ensi kerralla

Silti näkisin että pelkällä höntsäämiselläkin voi nostaa juoksukuntoa aivan valtavasti. Yksi mikä tietysti vaikuttaa on oma pelitapa: Oletko harkitsevainen syöttelijä vai koko kentän kattava elohiiri? Pyrin jälkimmäiseen, ihan jo pelkästään sen takia että kunto nousisi… Ja silti voi peleissä olla hauskaa. Ja eihän kaikkien samanlaisia tarvitse olla.

Itse juoksin aikanaan armeijassa Cooperissa 2950m ja silloin painoin n.73kg. Tämä viimeinen lukema lienee se olennainen testin kannalta, jos tuohon 73 kiloon pääsen, myös 3000 metriä on mahdollinen. Ja tuohon verrattuna 2500m ja 83kg ei ole aivan surkea. Yksi asia, joka tämän omalta kohdaltani mahdollistaa, on se fakta että lopetin tupakanpolton 9v sitten. Väittäisin että se melkeinpä kumoaa ikääntymisen tuoman rappeuman kropassa.

Keväällä uudestaan!