Footbalance-testiraportti

Höntsyn pojat ottivat yksilölliset Footbalance-pohjalliset rasitustestiin noin neljä kuukautta sitten. Ilkan ensikokemukset olivat myönteisiä, mutta mikä on lopullinen tuomio nyt kun läpysköillä on urheiltu yhteensä ainakin 400-500 tuntia?

Footbalancen jalka-analyysistä saa hienon tulosteen mukaansa.
Footbalancen jalka-analyysistä saa hienon tulosteen mukaansa.

Testiraportin formaattina on se, että molemmat ovat toistensa vastauksia näkemättä vastailleet samoihin kysymyksiin ja antaneet arvosanat samoille asioille. Lopputulos on hämmästyttävän samanlainen, sillä asteikolla 0-5 Ilkan antamien arvosanojen keskiarvo on 4,4 ja Tonin 4,3. ”Bottom Line” on siis se, että ainakin jos sinulla on jalkaongelmia, suosittelemme yksilöllisten pohjallisten hankintaa lämpimästi. Pidemmittä puheitta itse testiraporttiin:

Oliko sinulla jalkaongelmia tai taipumusta niihin ennen pohjallisten käyttöönottoa? Jos niin millaisia?

Ilkka: Kaikkein eniten on ollut taipumusta penikkatautiin eli säärien etu- ja sivuosan kiputilaan. Se on pahimmillaan jopa estänyt liikunnan.

Toni: Polvivaivoja jotka eivät hävinneet kenkiä vaihtamalla.

Miten käyttöönotto sujui? Oliko alkuhankaluuksia tai sopeutumisvaikeuksia – jos oli, menikö ohi ja kuinka nopeasti?

Ilkka: Helposti. Pohjalliset tuntuivat heti mukavilta. Pari päivää jaksoin ajaa varovasti sisään, sen jälkeen siirryin kokonaan Footbalanceihin. Ennen pohjallisten käyttöönottoa tuli jonkinlainen rasitusvamma vasempaan nilkkaan, se haittasi hieman käyttöönottoa ja pohjallisten arviointia aluksi, kun joutui pitämään nilkkatukea.

Toni: Akillesjännevaivoja ilmaantui toisen käyttökerran jälkeen. Ne kestivät reilun kuukauden verran ja välillä jouduin vaihtamaan takaisin kengän alkuperäiseen pohjalliseen.
vaihto

Miten paljon olet käyttänyt pohjallisia ja missä lajeissa? Miksi juuri niissä?

Ilkka: Pääasiallisesti kaikissa sisälajeissa eli sählyssä, futsalissa, lentopallossa ja koripallossa, ts. lähes joka päivä useita tunteja. Lisäksi arkikengissä jonkin verran viime aikoina, kun on toinen pari arkikenkäkäyttöön. Ulkolajeissa en ole toistaiseksi voinut käyttää koska turf-nappiksista ei saa niiden omia pohjallisia irti niin että voisi vaihtaa Footbalancet tilalle.

Toni: Joka päivä useita tunteja, koripallossa, sählyssä ja lentopallossa. Futsalissa käyttäisin myös, mutta normaalipaksuinen pohjallinen on liian paksu futsal/jalkapallokenkään.

Oletko alkuvaiheen jälkeen vaihtanut välillä takaisin tehdaspohjallisiin ja jos niin miksi?

Ilkka: Kyllä. Ensinnäkin hukkasin yhdessä vaiheessa toisen pohjallisen ja vaihdoin takaisin tehdaspohjallisiin n. 1,5 viikoksi. Jostain syystä tämän huomasi polvien kipeytymisenä.

Toisekseen joudun aina silloin tällöin pidemmän päivän loppuvaiheessa vaihtamaan tehdaspohjallisiin, kun jalkapohjat tuntuvat väsyvän Footbalanceihin ja tulevat kipeiksi. Tämä tapahtuu yleensä aikaisintaan parin tunnin höntsäämisen jälkeen.

Toni: Kyllä, lenkkeillessä, futsalissa ja jalkapallossa. Futsalissa/jalkapallossa syynä on pohjallisen paksuus, eli normaali Footbalance ei mahdu kenkiin. Lenkkeillessä en ole käyttänyt sillä olen keskittynyt askeltamiseen tarkemmin kuin palloiluissa. Pallopeleissä keskittyminen on muussa asiassa kuin siinä miten askel tulee lattiaan.

Mitä pääasiallisia vaikutuksia olet havainnut pohjallisten käytöstä? Ovatko auttaneet alussa mainitsemiisi ongelmiin, jos niin kuinka hyvin. Ja onko toisaalta ollut jotain ikäviä vaikutuksia, jos niin mitä?

Ilkka: Selkein positiivinen vaikutus on, että penikkatautiongelmia ei ole enää ollut. Ne ovat hävinneet jopa siinä määrin ettei hierojalla säärien hierominen viimeksi sattunut lainkaan, vaikka olen tottunut siihen että se on yhtä tuskaa. Muuten jalkojen asento tuntuu kaiken kaikkiaan ”vakaammalta”.

Ainoa ikävä vaikutus on mainitsemani jalkapohjien väsyminen. Nähtäväksi jää, meneekö sekin pidemmällä käytöllä ohi.

Toni: Polvivaivat ovat vähentyneet (lähestulkoon loppuneet), kun käytössä on ollut Footbalance –pohjalliset.

Testiarvosanat asteikolla 0-5 (0 = erittäin huono / en missään tapauksessa suosittele … 5 = erittäin hyvä / suosittelen ehdottomasti):

Osa-alueIlkkaToniKeskiarvo
Käyttöönotto534
Käyttömukavuus454,5
Tekninen laatu / kestävyys555
Soveltuvuus omiin jalkaongelmiin544,5
Hinta-laatusuhde454,5
Suosittelen jalkaongelmista kärsivälle555
Suosittelen paljon urheilevalle muuten vain333
Arvosanojen keskiarvo4,44,34,4

Lopuksi vielä kommentit taulukon kohtiin:

Käyttöönotto

Ilkka: Helppoa, ei ongelmia.

Toni: Ehkä syy alhaiseen arvioon on se, etten ottanut pohjallista ensin käyttöön arkikäytössä vaan laitoin suoraan sisäpelikenkään.

Käyttömukavuus

Ilkka: Ovat mukavat ja helpot, mutta kuivumaan nostaminen (pois kengästä) aiheuttaa hukkaamisriskin. Hien haju tarttuu kyllä näihinkin pohjallisiin.

Toni: Parin viikon käytön jälkeen pohjallinen oli muotoutunut täydellisesti, joten en edes huomannut että pohjallinen oli paikallaan

Peilin avulla nähdään, mille osille jalkapohjasta vartalon paino asettuu.
Peilin avulla nähdään, mille osille jalkapohjasta vartalon paino asettuu.

Pohjallisten tekninen laatu / kestävyys (pitää muotonsa jne.)

Ilkka: En ole havainnut että olisivat muuttuneet tällä käytöllä miksikään, mitä nyt väri tietysti vähän haalistuu ja hien haju tarttuu.

Toni: Pohjallinen on pitänyt muotonsa täydellisesti eikä muita näkyviä ”vikoja” pohjalliseen ole tullut kuin normaali pohjallisen kuluminen aktiivisessa käytössä.

Soveltuvuus omien jalkaongelmien hoitoon

Ilkka: Penikkatauti on kadonnut. Muita isoja jalkaongelmia ei tosin ole ollutkaan.

Toni: Polvivaivat ovat hävinneet, mutta alkuun tulleet akillesjännevaivat olivat niin kivuliaat ja pitkäkestoiset, ettei ollut mahdollista antaa täysiä pisteitä.

Arvio hinta-/laatusuhteesta kun yksi pari maksaa 49,90 ja kaksi 89,90

Ilkka: Voisi ehkä olla kympin halvempikin, mutta ovat ehdottomasti hintansa väärtit jos tuntuu että on jalkaongelmia. Etenkin kun suhteuttaa siihen että kunnon sisäpelitossuista saa maksaa nykyään alessakin vähintään 60-70 euroa. Samoja pohjallisia voi käyttää sekä sisäpelitossuissa että lenkkareissa.

Toni: Hinta ei ole kyllä todellakaan paha, kunhan muistaa sen että pelkkä pohjallinen ei tee hyvää kenkää, vaan myös kengän täytyy olla hyvä, varsinkin jos liikkuu aktiivisesti.

Suosittelen jalkaongelmista kärsivälle

Ilkka: Kyllä kannattaa kokeilla.

Toni: Kyllä.

Suosittelen paljon urheilevalle muuten vain

Ilkka: Minusta pohjalliset ovat mukavat ja vakaan tuntuiset ja parantavat hyviä kenkiä entisestään. Hyvä puoli näissä on se, että kengät saa pysymään tietyllä tavalla samanlaisina vaikka kenkämallit vaihtuvat. Toisaalta, jos on sopivat kengät eikä mitään ongelmia, niin mitäpä sitä toimivaa pakettia muuttamaan.

Toni: En näe syytä miksi ”vaivaton” urheileva ihminen tarvitsisi kyseisiä pohjallisia, sillä pohjallisella ei todennäköisesti ole suoritusta parantavaa vaikutusta. Ainoastaan, jos käytössä on vanhat kuluneet tai muuten vain huonot kengät, voi pohjallisella lisätä kengät käyttöikää ja mukavuutta. Toisaalta juoksuasento voisi muuttua hieman paremmaksi, jos käyttäisi pohjallisia. Varsinkaan pallopeleissä ei ole aikaa miettiä omaa juoksuasentoa tai jalan asentoa juostessa. Lenkkeillessä hyvällä kengällä ja hyvällä keskittymisellä saa juoksuasennon ja jalan asennon oikeaksi ilman kyseisiä pohjallisia.

Muita mietteitä:

Ilkka: Arkikenkäversio on myös erittäin mukava. Jos haluaa käyttää näitä sekä urheillessa että arkikengissä, on kyllä ehdottomasti ostettava kaksi paria, sillä urheilupohjallisen pukukoppiaromia ei halua arkikenkiinsä.

Toni: Talvella tulen testaamaan kyseisiä pohjallisia luistelussa ja suuret toiveet on, että pohjallinen auttaa oikean/paremman luisteluasennon löytämisessä.

Footbalance-pohjallisia saa Intersport-liikkeistä. Paikalla voi käydä teettämässä vain ilmaisen jalka-analyysin, joka auttaa kenkien valinnassa vaikkei pohjallisia ostaisikaan. Pohjallisten teettäminen kestää noin 10-15 minuuttia ja maksaa ohjehinnaltaan 49,90 /pari tai 89,90 /kaksi paria. Pohjallisia on eri tarpeisiin erilaisia. Urheilupohjallisesta on sekä erityisohut (futsal-kenkiin) että erityispaksu (isot virheasennot) versio. Erikseen myydään arkikenkiin soveltuvaa pohjallista. Pohjalliset Höntsyn testattaviksi tarjosi Footbalance System Oy.