Turhat selitykset

MM-kulta on voitettu, voittoa on juhlittu, juhlintaa on paheksuttu ja sen jälkeen on siirrytty paheksumaan paheksuntaa. Itselläni ei (todellakaan) ole yhtään (ihan totta, yhtään) varaa paheksua kenenkään juhlintaa, mutta haluan minäkin jotain paheksua. Joten tässä tulee.

Paheksun ihmeellisiä meriselityksiä. Vähän samaan tapaan kuin kaikki tietävät, että Lahdessa kaikki hiihtäjät olivat doupattuja, on aivan yleistä tietoa että Pasi Nurminen kaatui portaissa koska oli kännissä ja Timo Jutila puuttui Kauppatorin lavalta koska oli ihan koomassa.

Semmoista sattuu, ja sitä voi paheksua tai olla paheksumatta aivan oman fiiliksensä mukaan. Mutta miksi, oi miksi, näiden herrojen on pitänyt kehitellä näitä kummallisia selityksiä. Nurmisella oli ”kengänpohja irti” ja sen takia hän kompastui sitten siihen mattoon. Keeeengänpohja tarrasi siihen kulmaan sitten ja kivasti aivan vesiselvä Pasi heitti voltin. Jutila taas ei pystynyt millään konkkaamaan Kauppatorin lavalle ”nilkkatulehduksen” takia.

Photo by Smath.
Photo by Smath.

Siis IHAN TOTTA, NILKKATULEHDUKSEN? Vuoden 1995 sankarikapteeni voittaa toisen maailmanmestaruutensa tällä kertaa joukkueenjohtajana. Mies on pelaajauransa aikana varmasti tehnyt hammasta purren ties mitä milloin mikäkin paikka teipattuna ja/tai puudutettuna, mutta nyt ei kyllä millään kykene nousemaan sinne lavalle kun on nilkka tulehtunut. Eeeei, eikä ollut ketään joka olisi voinut auttaa. Ei tullut semmonen mieleen ei.

Keksikää nyt herranjestas edes parempia selityksiä. Ja kertokaa nyt joku, millä tavoin kännimokailu siitä paranee että keksitään joku täysin epäuskottava selitys? Ei parane.

Otetaan ajatuskoe. Entä jos Jutilan selitys poissaololle lavalta olisi ollut tämä: Siinä bussimatkan aikana tajusin että juhliminen oli valitettavasti minulta mennyt överiksi, ja totesin että se on parempi etten ollenkaan nouse sinne lavalle mokailemaan. Mikä olisi mahtanut olla reaktio? Veikkaan jotain tällaista: ”Juuri näin, Juti!” – ”Miehekäs ratkaisu!” – ”Suoraselkäinen kaveri!”