Höntsy haukkumasanana

Toitotan usein ja mielellään, että käsitteenä höntsy pitää sisällään kaikki leikkimielisen pallopelin hyvät puolet eikä mitään huonoista. Höntsyn ja höntsäämisen sivumerkitykset ovat lähes yksinomaan positiivisia. Mieleen tulee kuitenkin yksi käyttötarkoitus, jossa tätä jaloa sanaa voidaan käyttää negatiivisessa mielessä – suoranaisena haukkumasanana.

Tämä käyttötarkoitus on tietenkin huippu-urheilijoiden vähättely. Höntsyhän tarkoittaa leikkimielistä, satunnaista ja rentoa pallopeliä, ja siksi sen sanastolla voidaan pyrkiä nolaamaan niitä, jotka urheilevat tosissaan. Tämä lienee tuttua kaikille, jotka ovat Tampereella käyneet katsomassa huipputason palloilua. Esimerkiksi tällaisia huutoja saattaa kuulua katsomosta:

– ”Onko nää jotkut helkkarin sunnuntaihöntsyt?”

– ”Toi jätkähän on ihan höntsäri!”

– ”Tänne mitään höntsyjä oo tultu katteleen!”

Tamperelainen penkkiurheilija on luova sielu, jolta onnistuu myös muunlainen höntsy- ja ammattiurheilumaailman käsitteellinen yhteentörmäyttäminen. Hyvänä esimerkkinä on huuto ”uudet jaot!” kotijoukkueen ollessa tappiolla 0-5. Käytäväkeskustelussa voi vastustajan huippupelaajasta todeta ohimennen, että ”on se Fedorov ihan hyvä höntsäri”. Tämähän on monessa yhteydessä hyväksi havaittu ”put-down”-taktiikka: haukkuminen näennäisen kehun kautta.

Miten on, tuleeko teille mieleen muita yhteyksiä, joissa sanaa ”höntsy” tai sen johdannaisia voi käyttää negatiivisessa mielessä?