Käsipallokokemuksia

Torstaina tusina höntsäriä kokoontui Raholaan kokeilemaan käsipalloa Visan asiantuntevalla opastuksella. Laji osoittautui hauskaksi ja seuraavan pelikerran kyselijöitä oli pelien päätyttyä useampia.

Sivumennen sanoen, kyseessähän oli Visan harjoittelun ”näyttötunti,” jota oli opettaja arvioimassa – ja Visahan nappasi tällä näytöllä parhaan mahdollisen arvosanan. Täysin ansaitusti, ainakin minun mielestäni. Tunti oli niin vauhdikas ja hauska, että valokuvaaminenkin unohtui – siksi joudutte tyytymään Flickr-kuvaan tässä jutussa.

Alkulämmöt otettiin tutustumalla pelivälineeseen koppipallolla. Käsipallo on jännän tuntuinen, yllättävän painava ja pinnaltaan tahmea pallo. Höntsyt pelattiin kakkoskoon pallolla (naisten pallo), kolmosen pallossa saa käsi olla melkoinen lapio että saa kunnon otteen. Alkulämmön jälkeen siirryttiin harjoittelemaan heitto- ja hyppytekniikoita. Ja sen jälkeen ei kuin pelaamaan!

Photo by Giåm Näin niitä maaleja torstainakin tehtiin.
Photo by Giåm
Näin niitä maaleja torstainakin tehtiin.

Televisiosta on jäänyt mielikuva, että käsipallon säännöt olisivat monimutkaiset ja lajiin olisi vaikea päästä sisään. Itse asiassa säännöt eivät ole lainkaan niin vaikeat kuin voisi kuvitella. Vaikein muistettava lienee askelsääntö (pallon kanssa saa pomputtamatta liikkua kolme askelta, ja kun välillä pomputtaa saa tämän tehdä kolme kertaa). Pelin kuluessa kaikki pääsivät hyvin kiinni touhun ideaan ja säännöt muistettiin todella hyvin.

Koska palloa kannattaa ”avojäällä” kuskata lähinnä pomputtamalla, ja säästää askeleensa ahtaampaan paikkaan, tulee pelatessa nopeasti koripallo mieleen. Yhden kerran kokemuksella luonnehtisinkin käsipalloa vauhdikkaammaksi ja helpommaksi versioksi koripallosta. Säännöissä on samoja elementtejä, mutta pallo on helpompi käsiteltävä ja maaliin on helpompi osua kuin koriin. Ekstrabonuksena – kuten Toni meikäläiselle osoitti – käsipallossa on maalivahti jota voi nöyryyttää. Ainakin aloittelijan on helpompi päästä peliin sisälle kuin koriksessa – tätä tietysti edisti tällä kertaa sekin, että suurin osa pelaajista oli käsipallon suhteen aloittelijoita.

Kivaa oli, entäs sitten? Aika moni mukana olleista kyseli, milloni käsipalloa pelataan seuraavan kerran. Asiaa on silloin tällöin joku kysynyt Höntsystä muutenkin. No:

Tapahtuma sinänsä oli menestys, mutta kovin vakuuttavana yleisöryntäyksenä osallistujien määrää ei voida pitää (9 asiakasta + 3 henkilökuntaa). Tähän tietysti vaikutti aikainen ajankohta, mutta siltikään väkimäärä ei houkuttele laittamaan vakivuoroa saman tien pystyyn.

Aika ajoin olemme Höntsyssä jutelleet ”kuukauden laji” -tyyppisen vuoron perustamisesta. Jos sopiva sali saadaan, voisimme syksyllä tämän viimein toteuttaa, ja silloin yhtenä lajina on varmasti käsipallo. Kuukausi on hyvä lajin pituus siinäkin mielessä, että sinä aikana saa yhtä kertaa paremman kuvan siitä, halutaanko vain käydä kokeilemassa vai myös pelata säännöllisemmin. Kuukauden lajina voisi hyvin olla myös perinteisiä höntsylajeja – tällöin vuoro olisi suunnattu niille, joille kyseinen laji (esim. lentis tai futsal) on vieraampi. Eli kyseinen vuoro voisi toimia myös tavallisten lajiemme ”sisäänheittovuorona”.

Jos ensi kaudella pelataan ”kuukauden lajia,” minkä lajin sinä haluat ohjelmaan?