Kesälentiskyselyn tuloksia

Selvitimme pikakartoituksella lentopalloilijoiden toiveita kesän suhteen: missä määrin halutaan pelata ulkona / sisällä, ynnä muuta vastaavaa. Nyt on vastausaika päättynyt, joten kerromme tuloksia ja johtopäätöksiä. 

Vastauksia saatiin 54, suurin osa oli Höntsyn lentiksen vakikävijöitä ja n. 2/3 höntsypassilaisia. Sisälentiksen tasoista vähän yli puolet koki omakseen semi-tason pelit, noin kolmannes pro-pelit ja loput eli suht pieni vähemmistö perus-pelit. Mahdollisesti perustason pelureista useampi pitää kesän ajan taukoa ja harrastaa muita juttuja?

Jo jonkin aikaa on ollut Höntsyssä nähtävissä, että sisälentis on lentopallon suosituin pelimuoto ja sitä halutaan pelata myös kesällä. (Vielä viitisen vuotta sitten ei ketään vielä saanut houkuteltua sisäpeleihin kesällä). Tämä näkyy kyselyssä selvästi, eli ensisijaisesti ulkolentiksestä kiinnostuneita on vain vähän:

Pelaako mieluiten pääasiassa sisälentistä; fiiliksen ja kelin mukaan molempia; vai mieluiten pääasiassa ulkolentistä.

Suurin osa haluaisi siis pelata kutakuinkin pelkästään sisällä, ja vain neljä vastaajaa on kiinnostunut pääasiassa ulkopeleistä. On siis oletettavissa, että kun sisäpelitkin tulevat taas tarjolle, ulkopelien kysyntä vähenee.

Ulkopelien osalta kysyimme myös sopivasta joukkueen koosta. Vastausten perusteella nykyinen käytäntö on hyvä, eli valtaosa äänestää suosimiamme 3 vs 3 ja 4 vs 4 -pelejä, ja seuraavaksi suosituintakin (2 vs 2) on usein meillä tarjolla.

Sopiva pelaajamäärä ulkopelissä.

Sitten äänestettiin sunnuntain pelipaikasta: Ulkopelit Kaukajärvellä vai sisäpelit Lempäälän puolella (Tampereella ei sunnuntaisin pääse kesällä pelaamaan). Noin 20% vastaajista ei kävisi sunnuntaisin vaihtoehdosta riippumatta ja 10% sanoi, että kumpi tahansa käy. Muiden keskuudessa sisäpelit Lempäälän puolella olivat noin tuplasti suositumpi vaihtoehto kuin ulkopelit Kauksulla. Mikäli sali Lempäälästä järjestyy, pelataan kesäsunnuntait siis siellä, todennäköisimmin Sääksjärven koulun salissa johon mahtuu kaksi kenttää.

Lopuksi esitettiin erilaisia väittämiä joihin piti vastata samaa mieltä – eri mieltä -tyyliin. Pidemmittä puheitta, vastaukset menivät näin:

Vastaukset vahvistavat jo saatua kuvaa siitä, että useimmat suosivat sisäpelejä kesälläkin. Samoin useimmille näyttää sopivan se, että ulkopeleissä joukkueen koko voi vaihdella paljonkin.

Vaikeammalle maaperälle tullaan, kun keskustellaan pelien tasomäärityksistä kesällä. Onko useamman kentän lentis yksi yhteinen tapahtuma, jossa porukka sitten paikan päällä jaetaan eritasoisiin peleihin? Vai määritelläänkö etukäteen kenttien tasot, ja ilmoittautuminen tapahtuu niihin? Äkkiseltään näyttää siltä, että valtaosa kannattaa näitä molempia vaihtoehtoja. Väittämät ”on kätevää, että pelaajat voidaan jakaa…” & ”haluan tietää kesälläkin etukäteen, …” saavat molemmat valtaosan vastaajista taakseen.

Pienoinen yllätys saadaan viimeisen väittämän kohdalla. Suurin osa on siis sitä mieltä, että jos sisäpeleihin on yhteensä 14 tulijaa joiden keskinäisessä tasossa on suuria eroja, on parempi tehdä kaksi pienpeliä kuin yksi 6 vs 6 -peli.

Viime kesänä useamman kentän pelit jaettiin Hobbydeedissä etukäteen eri tasoihin – aluksi kaikki ja myöhemmin pelkästään sisäpelit. Vuorolle saattoi siis olla esimerkiksi yksi perus-kenttä (14 paikkaa) ja kaksi semi-kenttää (28 paikkaa).

Vetäjiltä tuolloin saatu palaute oli, että systeemi on joustamaton ja käytännössä vaikea toteuttaa. Eli olisi yksinkertaisempaa olla pelkkä yhteinen lentopallo-tapahtuma, ja tehdä jako paikan päällä. Näin erityisesti siksi, että ilmoittautumiset eivät suinkaan jakaudu tasaisesti: voi olla esim. 17 ilmoittautumista semi-peliin ja 5 perus-peliin.

Tähän meidän tulee löytää nyt ratkaisu kesän 2020 osalta – toki muistaen, että systeemiä voidaan kesän aikanakin muokasta. Viime kesän opit muistaen voisi luontevin ratkaisu olla pääasiassa yhteinen ilmoittautuminen, josta jako sitten paikan päällä tehdään. Tämä kysely muistuttaa kuitenkin siitä, että ei välttämättä ole järkevää pyrkiä 6 vs 6 -peliin, vaan pienemmät pelit saattavat olla mielekkäämpiä, mikäli sitä kautta saadaan kentän keskinäiset tasoerot pienemmiksi. Luultavasti yhdelle tai kahdelle illalle varataan pro-vuorolaisille oma kenttä siten, että yhdistelyä muihin tapahtuu vain, jos pro-vuorolaisia ei ilmoittaudu esim. vähintään kahdeksaa.

Kyselyssä tiedusteltiin lopuksi, miten vallitseva maailmanlopun odotusmeininki vaikuttaa omiin pelihaluihin. Kolmannes vastasi, että äsken lusitun tauon jäljiltä haluaa todennäköisesti pelata jopa useammin kuin aikaisemmin. Toinen reilu kolmannes totesi, että ei vaikuta pelhaluihin. Neljäsosalla epidemiatilanne saattaa vaikuttaa, erityisesti mikäli tilanne pahenee. Kymmenesosalla vastaajista koronalla on omiin pelihaluihin suuri vaikutus: 6 % ei tällä hetkellä uskalla osallistua ja 4 % epäröi.

Missä määrin koronatilanne vaikuttaa omiin pelihaluihin. 1. Pelihaluja tauon jälkeen jopa normaalia enemmän. 2. Ei vaikutusta. 3. Saattaa vaikuttaa, erityisesti jos epidemiatilanne pahenee. 4. Vaikuttaa jonkin verran: en ole varma, uskallanko osallistua yhtä usein kuin normaalisti. 5. Vaikuttaa paljon, ainakaan tällä hetkellä en uskalla osallistua.

Tällä hetkellä epidemiatilanne Pirkanmaalla on todella rauhallinen, joten voisi tulkita niin, että juuri nyt korona ei pahemmin vaikuta 90 prosentin vastaajista pelihaluihin. Lentistä onkin tulossa tarjolle saman verran kuin normaalistikin kesäkaudella, joten on hyvä jos pelaajiakin riittää normaaliin tapaan.

Kiitos kaikille osallistumisesta kyselyyn! Se auttaa meitä suuresti kesän lentisten järjestämisessä teidän toivomallanne tavalla. Mitä kesällä sitten tulee tarjolle? Tsekatkaahan kesäohjelma täältä. Mikäli sali Lempäälästä järjestyy, vaihtuu siis todennäköisesti vielä sunnuntain vuoro ulkoa sisälle.

Kesä kesä kesä, kai sekin tulee?