Laskiaista ja pullaa

Laskiaissunnuntain kunniaksi taas vähän Ruotsi-muisteloita. On yksi asia, jossa Ruotsi hakkaa Suomen 6-0, ja se on laskiaispulla. Hämmästyttävän rehellisesti päivällä ei naapurissa olekaan laskemisen kanssa yhtään mitään tekemistä, vaan nimenä on ”fettisdagen”. Eikä ihme.

Höntsylläkin on laskiaissunnuntaina vapaapäivä, joten on entistä suurempi syy lähteä pulkka- tai johonkin muuhun mäkeen tervehtimään paluuta tekevää aurinkoa. Sitten on kaakaon ja laskiaispullien aika. Ja ne pullat, niistä ruotsalainen tietää kaiken.

Viime vuonna asuessamme Göteborgissa oli paikallislehdessä eli Göteborgs-Postenissa laskiaispullien (arkikielessä ”semla”, ei siis sämpylä vaikka olet ehkä niin luullut) vertailu. Tämä on vuosittainen tapahtuma, johon saa pitkin talvea ehdottaa omia suosikkikonditorioitaan. Sitten raati arvioi 10 lupaavinta ehdokasta ja nimetään voittaja.
1925605862
Tämän jälkeen voittajakonditorian elämä muuttuu viikoiksi, ellei kuukausiksi. Laskiaispullasesonki nimittäin kestää ainakin kuukauden, ellei kaksi. Ja niitä todella syödään. Joka päivä ja paljon. Samalla GP:n testille annetaan aivan älyttömästi arvoa – sen voittaminen on ehkä hienoin tunnustus minkä konditoria voi saada. Viime vuonna testin voitti monikulttuuriselle Ruotsille sopivasti Mehramin konditoria. Eikä ihme – kuvassa voittajaluomus, hinta 27 kruunua (silloin noin 2,5 euroa).

Itse kävin ostamassa niitä jokusen kerran. Ensimmäisellä kerralla jonotin puolisen tuntia vain nähdäkseni, kuinka kolme henkeä ennen minua semlat loppuivat. Tämän jälkeen tajusin varata semlani puhelimessa kuten kaikki muutkin. Kaikesta päätellen Mehram’s oli ollut aivan tavallinen kulmakonditoria, jossa on pari pöytää sisällä ja jokunen vakiasiakas. Voiton myötä sieltä jouduttiin rahtaamaan huonekalut ulos ainakin kuukaudeksi, jotta saatiin tilaa kiemurtelevalle jonolle. Niin paljon ruotsalainen semloistaan pitää. Ja ihan syystä: näistä tulee sama fiilis kuin pienenä mummon pullista – voisi mähkiä ihan miten paljon vain.

Ruotsalainen tietää senkin, että kysymys ”hillolla vai mantelilla” ei ole mikään kysymys. Laskiaispullassa on mantelimassaa. Ja ehkä tippa ruusuvettä. Siinä se.