Palloilusarjat töllöön, jos ei yleisöä saa ottaa!

Urheilun puuttuminen viihdetarjonnasta on monille meistä tosi kova paikka. Mitä tehdä, jos yleisötapahtumat ovat edelleen kiellettyjä kesällä tai jopa syksyllä? Ratkaisuja luulisi olevan olemassa.

Kiinnostelis päästä taas katsomaan…

Tänään ajattelin kotimaisia, lipputuloista eläviä palloilusarjoja. Olen vähän ihmeissäni, että ei ole vielä kuulunut mitään ”plan b” -osastosta, eli otteluiden pelaamisesta ilman yleisöä. Tällä hetkellä tuntuu epätodennäköiseltä, että kesällä 2020 saisi järjestää tapahtumia, joihin tulee sata- tai tuhatmäärin yleisöä. Samalla voi hyvinkin olla, että joukkueet saavat aika piankin harjoitella ja pelata ilman yleisöä.

Ihan lähtöhuomautuksena puhunkin siis tästä: jos tilanne on sellainen, että pelaaminen katsotaan turvalliseksi, mutta yleisötapahtumat ovat kiellettyjä. En ennusta, milloin näin tapahtuu enkä Trumpin tyyliin vaadi, että pelit pitäisi aloittaa mahdollisimman pian.

Tietysti itsekin toivon, että pelejä voitaisiin pelata aivan normaalisti jo pian. Tuntuu kuitenkin selvältä, että pelaaminen ilman yleisöä sallitaan paljon aikaisemmin kuin isojen yleisötapahtumien järjestäminen.

Tällä hetkellä luonnollisesti vielä jännityksellä odotetaan, miten kesän käy, ja päätökset ovat tekemättä. Samalla ainakin julkisuuteen päin suunnitelma näyttäisi olevan, että jos ei otteluihin voida ottaa yleisöä, jätetään sarjat pelaamatta. Tätä en oikein ymmärrä. Pahimmillaanhan voi käydä niin, että isojen yleisötapahtumien kielto jatkuu vielä talvikauteen tai jopa ensi vuodelle.

Samalla urheilun katsominen etänä on asia, joka on helppo toteuttaa (paljon helpompi kuin monet muut koronteenissa tehdyt etäjutut). Siihenhän on vuosikymmenten perinteet, ja tänä päivänä netin avulla se on helpompaa kuin koskaan. Ihmiset ovat tottuneet katsomaan urheilua telkkarista.

Toki tunnelma paikan päällä on ilman yleisöä aivan erilainen kuin yleisön kanssa, mutta sekin on urheilijoille lähinnä tottumiskysymys. Ennen kuin heistä tuli staroja, ovat he kaikki pelanneet vuosia lajiaan ihan tosissaan kilpaa (lähes) ilman yleisöä. Jos lähdetään toteuttamaan pidempää ajanjaksoa ilman yleisöä, on tilanne kilpailullisesti reilu ja kaikille sama.

Yhtälössä mättää vain yksi asia, eli lipputulot. Liigaa ehkä lukuun ottamatta kotimaiset palloilusarjoille keskeisin tulonlähde ovat pääsylipputulot. Ne ovat varmasti Liigassakin äärimmäisen tärkeitä, mutta siinä sarjassa seurat kuitenkin saavat rahaa otteluiden televisioinnista. Monessa muussa lajissa tilanne on tällä hetkellä se, että lajia televisioidaan vain näkyvyyden ja pr:n ”hinnalla”, ja lystin käytännössä maksavat paikan päällä olevat katsojat.

Jos/kun paikan päälle ei päästetä ketään, olisi tämän yhtälön muututtava. Mutta miksi se ei voisi muuttua? Miksi ei korona-ajan palloilusarjoille voitaisi neuvotella tv- ja striimaussopimuksia uusiksi ja myydä pääsylippuja tv-otteluihin? Uskon, että normaalistikin urheilusta kiinnostunut ja aikaansa katsomoissa kuluttava väki voisi lajissa kuin lajissa maksaa yksittäisen ottelun katsomisesta vähintään vaikka vitosen per ottelu. Erityisesti, kun tiedettäisiin, että suurin osa hinnasta menee pelaaville seuroille.

Toki ”pääsylipun” hinta olisi tätä alhaisempi, kun perhe- tai ryhmälippu maksaisi saman verran kuin yksittäinen lippu. Mutta silti, eiköhän katsojia saataisi sen verran, että kannattaisi vaivautua pelit pelaamaan. Tietysti lipun hinnan asettaminen olisi entiseen tapaan seurojen tehtävä.

Kesän palloilut näyttää pääasiassa Ruutu, joka on tehnyt hyvää työtä niiden saamisessa ihmisten nähtäväksi. Nyt sillä olisi tuhannen taalan paikka nostaa profiiliaan seurojen auttajana. Lähetystekniikka on valmiina ja rahastaakin osataan. Kuvio vain pitää neuvotella uusiksi ja siirtää seurojen pääsylippu- ja kausikorttimyynti verkkoon. Koronan ajaksi pois kaikki ”katso niin paljon kuin haluat hintaan 9,95 /kk” -diilit. Rahat pois ja pesistä töllöön!

Kiinnostelis päästä taas katsomaan…