Pieni ekoteko: auto käymään etanolilla

Mikäli autosi käy bensalla eikä ole supervanha tai tuliterä, niin voit todennäköisesti vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta roimasti ja säästää samalla vähän rahaakin.

Puhun tietysti etanolimuunnoksesta. Suurin osa bensa-autoista on pienellä lisäosalla muunnettavissa toimimaan RE85-polttoaineella, joka on suurimmaksi osaksi kotimaisista jätteistä tehtyä etanolia. Vuosimallin 2006 tai sitä vanhempiin kieseihin saa tähän tarkoitukseen myös valtiontukea.

Itse teetin muunnoksen viime syksynä, ja harmittaa etten tullut tehneeksi sitä aiemmin. Oma tila-autoni on aika bensasyöppö: tavallista 95-bensaa kuluu kaupunkiajossa noin 10 litraa satasella ja RE85:sta vastaavasti 12-13 litraa (johtuen etanolin pienemmästä energiasisällöstä). Koska RE85 on selvästi halvempaa, menee löpöön jonkin verran (vaihtelee hintojen mukaan) vähemmän rahaa kuin ennen. Merkittävin muutos on kuitenkin siinä, että aiemmin dinosaurusbensiiniä kului 9 litraa / 100 km (95-bensassahan on 10% etanolia), nyt noin 3 l / 100 km (ja loput etanolia).

Mikäli kiinnostaa tarkemmin, kotimaisen muunnossarjan valmistajan sivuilta löytyy infoa ja laskuria moneen lähtöön.

Miten muunnos sitten näkyy muuten kuin kukkarossa ja ilmastossa? Omasta mielestäni auton käyttö on aivan samanlaista kuin ennenkin. Toki pikku juttuja huomaa:

  • Auto saattaa vähän yskiä kylmänä käynnistettäessä ja lähteä vasta tokalla yrityksellä.
  • Talvella moottori lämpiää hieman hitaammin.
  • syistä ihan kovimmilla pakkasilla kannattaa lorottaa hieman bensiiniä sekaan. Näin tosin tekee jo polttoaineen myyjä, muunnoshärvelin mukaan pitoisuus on kesällä noin 80% ja talvella 70-75%.
  • Auto saattaa käydä kovemmilla tyhjäkäyntikierroksilla.
  • Kulutus on suurempaa kuin mitä ajotietokone näyttää. (Tämä johtuu siitä, että muunnosyksikkö on asennettu ajotietokoneen ”perään”, ja yksikön pääasiallinen tehtävähän on huolehtia siitä että polttoainetta kuluu enemmän, jotta moottori saa saman tehon kuin energiarikkaammasta bensasta).

Mielestäni nämä ovat todellakin pikkujuttuja siihen nähden, että omia hiilidioksidipäästöjä voi tällä tavoin leikata roimasti, vaikkei sähköautoon olekaan varaa. Suosittelen!