Pyhän Urhon päivä meni – miten teillä vietettiin?

Miten teillä kotona on yleensä vietetty Pyhän Urhon päivää? Tällaisen kysymyksen sai tuttavani amerikansuomalaiselta työkaveriltaan, joka oli viettänyt tätä perinteistä suomalaista juhlaa joka vuosi 16.3. perinteisin menoin.

Kuulin jutun Pekingissä hiihtolomalla – mainitulla työkaverilla oli siis suomalaiset sukujuuret ja sukunimikin, mutta ei hän suomea osannut. Paitsi tietenkin perinteiset Pyhän Urhon päivän loitsut, joita oli toisteltu lapsuudesta asti: ”Hus, hus, heinäsirkka, painu sinä hiiteen!”

heinasirkka
Näitä hirviöitä ei näy, kiitos Urhon. Photo by: me’nthedogs

Pyhä Urho nimittäin pelastaa Suomen sadon (tai vaihtoehtoisesti Suomen viinitarhat) heinäsirkoilta, jotka – kuten kaikki tiedämme – ovatkin paha vitsaus täällä päin. Täysin sattumalta Urhon juhlinta osuu samaan ajankohtaan irlantilaisten Pyhän Patrickin kanssa.

Juttuhan oletettavasti menee niin, että suomalaisia on Amerikassa alkanut ottaa päähän irlantilaisten juhlinta ja se, että irkut ovat saaneet töistä vapaata Pyhän Patrickin päivänä. Niinpä jokku neropatti, mahdollisesti Richard Mattson on keksinyt suomalaisen vastineen.

Voin hyvin kuvitella tapauksen ja senkin, miten ”perinteiset” Urhon päivän menot ovat syntyneet. Silloin nimittäin juodaan kauheasti viinaa ja toistellaan heinäsirkkaloitsuja. Viinaa on tietysti juotu a) sen kunniaksi että on saatu hommattua ylimääräinen vapaapäivä ja b) koska irlantilaisetkin niin tekevät sekä c) koska viina maistuu suomalaisille. Ja samalla on sitten kehitelty näitä perinteisiä loitsuja, joiden lausuminen illan mittaan on varmasti sopinut tosi hienosti tunnelmaan. Ja tietysti: mitä enemmän yksityiskohtia tällainen ”perinne” sisältää, sitä uskottavampi se on.

Jossain kohtaa perimätiedon siirtyessä seuraaville sukupolville on sitten vain unohtunut se, että ukkihan keksi tämän päivän ihan itse omasta päästään. Tuttuni työkaveri oli kuulemma ollut aika masentunut kuullessaan, ettei Suomessa tiedetä Pyhästä Urhosta mitään. Edes muistutus, että eihän joulupukkiakaan ole olemassa, ja silti sitä juhlitaan perinteisesti, ei ollut auttanut asiaa. Lopulta oli päätetty kutsua työkaveri suomalaisten kotiin juhlimaan Pyhän Urhon päivää perinteisin menoin. Toivottavasti oli hyvät pippalot ja heinäsirkat pysyvät loitolla myös Kiinan-suomalaisten viiniviljelmiltä.