Saunassa hikoillaan…

… mutta siellä ei haise hieltä! Mietipä sitä. Oletko koskaan käynyt saunassa, joka haisee hieltä?

Rohkenen arvella että et. Sauna saattaa kyllä tuoksahtaa monille asioille, jotka kaikki eivät ole miellyttäviä. Mutta hiki siellä ei haise – mikä on oikeastaan aivan järjenvastaista. Ajatellaan jotain yleistä saunaa, siellähän jengi hikoilee lauteille varmaan kuution päivässä. Kehotuksista huolimatta osa menee kuitenkin löylyyn suoraan peseytymättä ensin. Mutta ei haise hiki. Älyttömän kumma juttu.

En minäkään tietysti ollut ajatellut asiaa, ennen kuin lopulta tulin käyneeksi saunassa – tai sanotaanko kuitenkin että ”saunassa” joka haisi hielle. Kyseessä olivat tietysti ruotsalaiset saunat, tarkemmin sanottuna erään göteborgilaisen liikuntakeskuksen saunat. Hien haju siellä on triplaihmeellistä, koska a) niissä ei ole kovin kuuma, b) periaatteessa sinne kuuluu ottaa pyyhe jonka päällä istutaan ja c) ko. keskuksella on yleisesti ottaen tosi korkea siisteystaso.

En tiedä, mikä siinä oikein on. Selitystä on haettava siitä, että Göteborg on länsirannikolla, joten se on jo hyvin hyvin kaukana maailman ”saunavyöhykkeestä”. Etäisyyttä kuvannee se, että jos ja kun saunassa on sanomalehtiä, ne eivät ole sytykkeeksi. Samaa hien aromia oli vienompana tarjolla jopa kylpylässä.

Ruotsalaisillahan on se käsitys, että (suomalainen) sauna on yhtä kuin ”torrbastu” eli kuivasauna (erotukseksi höyrysaunasta). Suomalaisittain ajateltuna tämä tarkoittaa huonosti suunniteltua viileähköä sähkösaunaa, jossa ei ole löylykippoa. Liikuntakeskuksessa tosin oli näppärää, kun oli joka tapauksessa urheilujuomapullo mukana – sen voi ottaa mukaan ja ruiskuttaa sillä löylyä. Joka tapauksessa uskon, että hien haju liittyy siihen, etteivät kuivasaunojat ymmärrä, että saunomiseen kuuluu olennaisena osana vesi. Tämän takia ei tule mieleen vaikkapa huuhdella lauteita.

sauna
Photo by emerald isle druid. Hiki valuu, mutta ei haise.

Silti en tajua, että miten siellä voi haista hiki. Kyllähän Suomessakin monet menevät ekoihin löylyihin suoraan ilman suihkua. Eikä varmasti jokaista niistä tuhannesta saunasta joissa olen Suomessa käynyt ole kauhean fanaattisesti siivottu. Silti yksikään ei ole haissut hielle.

Ehkä ne vaan eivät osaa pestä saunaa. Tai todennäköisemmin: ne kyllä huomaavat, että siellä haisee hielle, mutta ajattelevat että kai se kuuluu asiaan kun siellä käydään hikoilemassa. Eivätkä näin ollen yritä pestä hajua pois. Tämähän on ihan järkeenkäypää, koska kun asiaa vähän ajattelee, niin paljon kummallisempaahan on se, ettei saunassa yleensä haise hiki. Eikö vain.

Muuten, tämä kirjoitushan on oikeastaan jo kolmas osa sarjaa, jossa käsitellään erikoisia kokemuksia länsinaapurissa. Katso aiemmat osat: monarkia ja Ruotsi, osa 2.