Teleoperaattorit, nyt keskustelulinjoja pystyyn!

Sosiaaliset kontaktit ovat myös ikäihmisille välttämättömiä. Pelkkä ”pysy kotona” ei toimi, jos ei tarjota tilalle mitään. Mitä on tarjolla heille, jotka eivät pyöri somessa? Nyt olisi aika puhelinoperaattoreiden elvyttää takavuosien keskustelulinjat – mieluiten maksutta ja isosti sanomalehdissä mainostaen.

Photo by Celeste Lindell.

Monet, minä mukaan lukien, ovat olleet närkästyneitä siitä, että läheskään kaikki ikäihmiset eivät tunnu noudattavan suositusta karanteenin tyyppisistä rajoituksista. Vanhuksia näkee kaupoissa paljon, ja moni on kysellyt, mitä voisi tehdä, kun oma läheinen ei tunnu piittaavan suosituksista.

Vastaukseksi on tarjottu lähinnä tietoa ja kauppa-apua. Uskon kuitenkin, että suurin osa piittaamattomuudesta ei johdu siitä, ettei suosituksista tiedettäisi – eikä useinkaan myöskään siitä, ettei kauppa-apua olisi saatavilla.

Arkipäiväiset sosiaaliset kontaktit ovat ihmisille äärimmäisen tärkeitä, eikä niistä olla valmiita luopumaan edes tässä tilanteessa. Pää hajoaa, jos ei voi päivittäin jollain tavalla kohdata toisia ihmisiä. Kun suositellaan, että ei mennä jutustelemaan muiden kanssa, tulisi pystyä tarjoamaan jotain tilalle. Monilla se ”jokin” on some tai muu netin kautta tapahtuva kontakti. Osalle ikäihmisistä netin käyttö on kuitenkin vierasta tai/ja epäluontevaa.

Nyt olisi aika elvyttää puhelimitse tavoitettavat keskustelulinjat. Jos et ole ihan nuori, muistanet että semmoisia mainostettiin puhelinluettelossa ja sanomalehdissä. numeroita, joihin saattoi soittaa ja jutella toisten samaan numeroon soittaneiden kanssa. Nämä olivat tuolloin tietysti maksullisia. Tässä tilanteessa kannattaisi kotieristyksessä oleville tarjota linjoja maksutta. Entisaikojen tapaan niitä voisi olla sekä yleisiä, joissa esim. aina kymmenen tiettyyn numeroon soittanutta ohjattaisiin yhteen keskusteluun. Ja eriteltyjä, esim. keskustelunaiheen, ikäryhmän, alueen, sukupuolen, jne. mukaan.

Tätä olisi helppo vaatia julkiseksi palveluksi. Kuitenkin yksi taho, jonka liiketoimintaan koronakriisi ei juurikaan vaikuta, ovat isot teleoperaattorit. Heille keskustelulinjojen laittaminen pystyyn olisi helppo ja halpa nakki. Jotta homma toimii, linjoja pitää myös mainostaa – sillä operaattori saisi taatusti myös sympatiapisteitä. Joten Telia, Elisa, DNA: nyt mukaan talkoisiin. Juttukaveri on yhtä lähellä kuin lähin puhelin!

Muistetaan lopuksi, että jokainen voi toki olla itsekin helpottamassa eristyksissä olemista. Muista olla niihin omiin ikäihmisiisi yhteydessä, muutenkin kuin vain sanomalla, että pysykää kotona.

Photo by Celeste Lindell.