Vaippa-asiaa

1Kuten kerrottua, perheeseemme syntyi vauva 1.12. (ja nimekseen hän sai pari viikkoa sitten Voitto Antti Einari). Lähden nyt saman tien mukaan stereotypiaan ”niitä kiinnostaa vain vauvankakka” ja kirjoitan vaipoista. Niistä kun on tullut puhe, niin olen kohdannut lähinnä ennakkoluuloja ja virnuilua (”kyllä te kohta väsytte”) kun olen sanonut, että meillä käytetään kestovaippoja. Parin kuukauden kokemuksen syvällä rintaäänellä:

Ei kestovaipoissa ole mitään erityisen vaikeaa. Olen itse äärimmäisen mukavuudenhaluinen ihminen, enkä todellakaan halua tällä kirjoituksella leimautua miksikään ekomarttyyriksi. Kestovaippailu on aikas iisiä hommaa, joskin uskon etten itsekään jaksaisi sitä ilman muutamaa mukavuusniksiä.

Miksi kestovaipat – no, miksi ei? Rahallinen säästö on yksi (iso) juttu, mutta enemmän asiassa painaa vaippavuoren ajatteleminen. Olemme mukavuudenhaluisia ”sekakäyttäjiä”, eli kyllä niitä kertakäyttöisiäkin Voitto-vauvalla menee. Mutta jos kestovaippa korvaa koko lapsen vaippaiän ajan keskimäärin vaikka 8 kertokäyttövaippaa per päivä, niin se on kuulkaa (oletuksella että vaippaikä kestää pari vuotta) 2920 vaippaa. Jos vaippa roskiin mennessään painaa keskimäärin 200 grammaa, niin tuossa on melkein 600 kiloa kaatopaikkajätettä. En tiedä teistä mutta minulle tulee tätä ajatellessa paha mieli.

Itse epäilen, että kestovaippaennakkoluulojen taustalla on yksi tai useampi seuraavista tekijöistä: Kokemuksen puute, kokemus joistakin aataminaikaisista virityksistä tai mukavuustekijöiden (ks. alla) puuttuminen kuviosta. Nykyaikaiset kestovaipat ovat käteviä ja istuvia. Ja halpoja – jos joku aikoo ostaa, voin antaa vinkkejä mistä kannattaa hankkia. Siksi toiseen, ette saa kaupasta kertsivaippoja farkkukuosilla!

Seuraavassa on muutama mukavuustekijä, joilla kestovaippailu toimii:

Älä ole fanaatikko. Joskus on kivempi laittaa kertakäyttövaippa (esim. reissussa tai silmät ristissä yöllä). Uskon että ihmiset jaksaisivat toteuttaa monia hyviä aikeitaan (myös liikunnan suhteen) paljon paremmin, jos ”kaikki tai ei mitään” -asenteesta pääsisi edes osittain irti. Roska vähenee joka ikisellä kestoilulla, ei se edellytä totaalimeininkiä.

– Kuivausrumpu on ystävä. Kyllähän se vie energiaa, mutta vähän suhteessa kertakäyttövaippojen käyttöön. Jaksamista vähentäisi jos pitäisi aina nuo kaikki ripustella kuivumaan. Toisaalta sekin menis varmasti jos vaan satsaa seuraavaan kohtaan tarpeeksi:

– Hanki tarpeeksi paljon ja hyviä kestovaippoja, etteivät ole kaikki koko ajan pesussa. Tämä on järkibudjetilla mahdollista kun ostaa sellaisia, joiden kokoa pystyy säätämään – eli ettei tarvitse ostaa uutta settiä kun lapsi kasvaa.

– Ennen kaikkea: osta vaippaliinoja. Tämä kertakäyttöinen ”paperi” laitetaan sinne päällimmäiseksi, ja sonnat jäävät siihen & lentävät pönttöön. Pesuun menee vain märkä vaippa.

Tässä nyt teille vielä malliksi tommonen nykyaikainen, käyttövalmis vaippa ja oikealla näkyy pari semmosta ”imua” mitä sinne sisälle tungetaan:

2