Vauvauintia, jee!

1Ihmisellä pitää olla harrastuksia. Itse olen aina halunnut harrastaa vauvauintia, mutta vauva on puuttunut. Se puute on nyt korjattu, ja voi pojat että me uidaan!

Aluksi tuntui, että on todella vaikea päästä vauvan kanssa uimaan. Kaupungin ryhmät ovat täynnä ja ajat ihan epäinhimillisiä (tyyliin sunnuntaina klo 8 aamulla). Yksityisten ryhmät ovat vain täynnä. Lopulta paikka löytyi Anna Vääräsen (vauvauintia.net) vauvauinneista TAMKin altaasta torstai-iltapäivisin. Tämä aika sopii meille aamu-unisille, kun itse joutuu lisäksi olemaan yleensä iltaisin töissä.

Vauvauintiin pääsee kun vauva on 3 kk vanha ja painaa vähintään 5 kg. Me pääsimme Voiton (kuvassa alla) kanssa saman tien kun maaginen 3 kk tuli täyteen, ja sitä olinkin ehtinyt vesi kielellä odotella aina raskausuutisesta asti.

Vauvauinti on ihan huippua. Hyvässä paikassa vesi on lämmintä ja sopivan syvää niin, että myös ”uittaja” pääsee oikeasti ihan kunnolla uimaan. Vauvan kanssa uidaan n. puoli tuntia. Ohjatussa vauvauinnissa puoleen tuntiin mahtuu alku- ja loppuleikkejä, sukeltamisen opettelua ja kerrasta toiseen vaihtuvia temppuiluosioita. Annan vauvauinteja voi lämpimästi suositella: paikka on rauhallinen, väkeä on sopivasti, opastusta saa ja usein kokeillaan myös jotain ihan uutta.

Kun ryhmäuinti jäi helatorstaina väliin (ja sitä paitsi kesäksi tauolle), uskaltauduimme kokeilemaan, josko homma onnistuisi ilman ohjausta ihan vaan uimahallissa. Ja hyvinhän se menee niinkin. Nyt on testattu useampi paikka, ja voin todeta että Tampereen kaupungin uimahallien sijaan suosittelen vauvauintiin lämpimästi Kangasalan Kuohua tai Nokian Uimahallia.

Niissä Tampereen halleissa joissa olemme käyneet, on veden lämpö selvästi matalampi kuin TAMKilla tai naapurikunnissa. Lisäksi lämpimin allas on lastenallas, jonka syvyys on luokkaa 70-80 cm. Vauvauinti on siis sinihuulisen vauvan uittamista niin, että on itse kyyryssä asennossa. Ei järin nautinnollista. Sekä Kangasalla että Nokialla on iso aikuisille tarkoitettu ”terapia-allas”, jossa veden lämpö on 32 astetta, syvyys on sopiva ja tilaa piisaa. Kangasalla oli jopa miesten suihkussa turvakaukalo, johon vauvan saattoi laittaa suihkuttelun ajaksi. Oi edistystä!

Kuulemma nykyisin on luovuttu ajatuksesta, että vauvojen sukellusrefleksin ”unohtumisen” takia vauvauinti pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain. Näin ollen, vaikka ihan pikkuvauvan aloitusikä olisikin jo mennyt, ehditte silti vielä mukaan. Monet omista parhaista lapsuudenmuistoistani ovat uimahalleista ja pidän kovasti vedestä. Sen takia on jotenkin tosi mahtavaa kun voin käydä Voiton kanssa uimassa. Suosittelen tätä lämpimästi kaikille, mahtava tapa olla muksun kanssa yhdessä!