Esittelyssä vallankumouksellinen palautumisjuoma

Nykypäivänä erilaiset ravintolisät ovat kasvattaneet suosiotaan perinteisten, Hart-Sport-tyyppisten urheilujuomien ohessa tai kustannuksella. Aiemmin ns. palautumisjuomat on yhdistetty lähinnä lihasten kasvattamiseen kuntosalilla, mutta elimistö tarvitsee ravintoa – protskua ja hiilareita – myös ihan tavallisen treenin jälkeen. Siksi haluan nyt antaa teille ilmaisen vinkin käänteentekevästä ja edullisesta palautumisjuomasta!

Nyt kaikki tietysti odottavat jotakin sen tyylistä viisastelua kuin suorituksen aikana juotavista urheilujuomista puhuttaessa usein kuullaan. ”Miksi ostaa kallista urheilujuomaa, kun voit tehdä täysin vastaavan tuotteen itse! Lisäät vain litraan vettä yhden tai kaksi ruokalusikallista hunajaa ja veitsenkärjellisen suolaa. Se (hirveän makuinen ja näköinen kuravesi) on siinä!” Mutta ei! Höntsyn suosittelema palautumisjuoma on paitsi terveellistä ja halpaa, myös hyvän makuista.

Photo by Mycael.
Photo by Mycael.

Se on nimittäin maitoa. Luit oikein, ihan tavallista maitoa ilman mitään lisäaineita. Valmistaminen rajoittuu siihen, että Suomessa maitoa ei juuri myydä kätevissä ready-to-drink-pakkauksissa, joten sinun täytyy kaataa maito esim. litran tölkistä puolen litran pulloon.

Maidossa on proteiinia ja hiilihydraatteja kutakuinkin ihanteellisessa suhteessa palautumista varten. Lisäksi siinä on kalsiumia, magnesiumia, vitamiineja ja muita elintärkeitä aineita. Maidon sisältämien rasvojenkin on viime aikoina havaittu olevan paljon terveellisempiä kuin muiden eläinrasvojen, mutta jos rasva epäilyttää, voi tietysti aina valita rasvattoman vaihtoehdon. Tosin ainakin omasta mielestäni maun kustannuksella…

Valkoisen kullan soveltuvuus palautumisjuomaksi on havaittu muuallakin. Nimittäin jos vertaatte toisiinsa suosittua palautumisjuomaa ja maitoa, havaitsette että palautumisjuoma on käytännössä tiivistettyä maitoa, johon on lisätty makuaineita.

Tässä käyttötarkoituksessa maidon tiivistäminen on kuitenkin lähinnä tyhmää, sillä kroppa tarvitsee urheilusuorituksen jälkeen myös nestettä. Tavallinen, tiivistämätön maito tuo kaikki tarvittavat ravintoaineet ja nesteyttää samalla kehoa. On kirjaimellisesti lähinnä makuasia, haluaako palautumisjuomaansa rasvaa – edes täysmaidossa ei sitä niin paljon ole, että sillä dieettinsä pilaisi.

Makuasioita on muitakin; itse olen sitä mieltä, että ruotsalainen maito on paljon parempaa kuin suomalainen. Jopa siinä määrin, että Ruotsista tänne rahdattu halpamaito on mielestäni parempaa kuin kotimainen luomuvaihtoehto, vaikka parasta on tietenkin ruotsalainen, homogenoimaton mellanmjölk. En tiedä, mistä tämä johtuu, mutta veikkaisin että syynä on erilainen lehmäkanta. Rehu ainakin on hyvin pitkälti samanlaista, ja leveysasteetkin ovat kutakuinkin samat.

Entäs hinta sitten? Palautumisjuoma maksaa sellaisen noin puolitoista-kaksi euroa annos. Puoli litraa maitoa litran tölkistä kaadettuna maksaa alkaen noin 33 senttiä (jos käyttää sitä paremman makuista ruotsalaista) tai noin 45 senttiä (kotimainen). Luonnollisesti tarjolla on myös vähälaktoosisia ja täysin laktoosittomia vaihtoehtoja, jotka ovat hieman kalliimpia – mutta silti selvästi halvempia kuin tiivistetyt maidot, joita myös palautumisjuomiksi kutsutaan.

Maito on hyvää, maito on terveellistä, maidosta pitää myös Teemu Selänne ja maidolla on maitotyttö. Anna höntsyn kasvattaa lihaksiasi – juo maitoa!