Kotimaista kilvoittelua

Tampereella järjestetään Puistosählyn MM-kisat lauantaina 7.8. Mikä ihmeen puistosähly? Onko se edes laji? No nyt on, ja ihan seriously, verrattuna aika moniin muihin kotimaisiin kisoihin se todellakin on mitä vakavasti otettavinta urheilua.

Jostain syystä joka kylän pitää nimittäin tätä nykyä järjestää toinen toistaan älyttömämmät kilpailut. Eukonkanto ja äijänkärräys ovat varmaan kaikille tuttuja. Tämän lisäksi kilpaillaan esimerkiksi rautakankikävelyssä, perinteisessä saappaanheitossa ja eksoottisessa polkupyöräpullingissa.

Jotain suomalaisten innosta näihin tapahtumiin kertoo se, että melkein jokaisen tapahtuman kotisivulta saa lukea, miten ”x:n MM-kilpailut järjestetään jälleen” ja ”kilpailupaikkana on totutusti…” -tyyppisiä lauseita. Juoksu-urheilun harrastajilla kestosuosikkehin kuuluu nakukymppi. Pilkkijöiden pahimpia vieroitusoireita helpottamaan järjestetään puolestaan joka vuosi melkein viikon kestävä kesäpilkki.

Ihan kaikki kisat eivät saavuta pysyvää suosiota. Esimerkiksi vittuilun SM-kisat on ilmeisesti lopetettu toistaiseksi. Kisoja järjestänyt Rehelliset Lapin miehet ry. ei ainakaan ole päivittänyt sivustoa vuoden 2009 ”Fuck Offsien” jälkeen. Toinenkin fiksun tuntuinen laji, sahtikellunta, on painunut historian unhoon – varmaankin täysin syystä. Tänä kesänä ei järjestettäne edes hyttysentapon MM-kisoja, vaikka kerrankin tapettavaa riittäisi muuallakin kuin Lapissa.

Suurin osa kisoista on varmasti erinomaista kesähupia, mutta joidenkin kohdalla ainakin itselläni tökkii. Esimerkiksi löylynheiton MM-kisojen säännöistä käy selväksi, kuinka pimeä laji on kyseessä. Osallistujat rääkkäävät itseään pienessä, voimakkaalla (kiukaaksikin kutsutulla) sähköpatterilla varustetussa kopissa, ja jos taju menee niin hylätään – tämä ei taatusti ole omiaan levittämään myönteistä saunakulttuuria.

snow27
Puistosählyn lisäksi on tietysti muitakin iloisia ihan oikeasti urheilulliselta kuulostavia tapahtumia, joista tunnetuin lienee tänä vuonna 5000 osallistujaa vetänyt suopotkupallo. Sama pulju järjestää talvisin Umpihankifutiksen MM-kisoja (kuvassa). Leppävirran Urheilijoilla erilaisia kivalta kuulostavia perinnelajeja riittää. Pilkkihiihto, linkopallonheitto, hirrensyöksy ja kalajuoksu kuuluvat muiden muassa valikoimaan.

Puistosählyn sisarlajin suosählyn SM-kisat muuten järjestetään tämän viikon lauantaina 24.7. Leivonmäellä. Henkilökohtaisesti en ehkä ottaisi ihan parasta sählymailaani noihin kisoihin – täysin akateeminen miete, sillä ilmoittautumisaika on tietysti mennyt umpeen jo aikoja sitten. Harmi…