Oy Höntsy Ab on voittoa tavoittelematon yritys

Oy Höntsy Ab on nyt virallisestikin yritys, jonka toiminnan tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa. Tarkoitus on järjestää ja edistää yhteisöllisiä, kaikille avoimia pallopelivuoroja Höntsymanifestin hengessä ja samalla tietysti työllistää ihmisiä. Jos voittoa kertyy, se käytetään toiminnan kehittämiseen.

”Annan toisten mä talletella suuret setelit, ne multa pitkät vain saa. Elän pelaan, kuljen ja laulu soi, osaansa ei muutella voi.” – Four Cats

Tausta: Höntsy on jo pitkään kertonut olevansa käytännössä voittoa tavoittelematon yritys. Tähän ja toiminnan luonteeseen vedoten on pyydetty ja saatu oikeus vuokrata kaupungin tiloja seurahinnalla. Tätä oltiin perumassa, mutta virallinen voittoa tavoittelemattomaksi muuttuminen on sovittu ratkaisuksi tilanteeseen. Saippuasarjan käänteitä voi lukea seuranta-sivulta.

Mikä muuttuu (teoriassa)?

Höntsyn yhtiöjärjestyksen §3:ssa määritellään, että

”Yhtiön tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa eikä se jaa omistajilleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön oman toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen.”

Lisäksi yhtiöjärjestyksen §8:ssa säädetään, että muutamissa oy-lain tarkoittamissa mahdollisissa tilanteissa (esimerkiksi yhtiötä purettaessa) varat käytetään toimialan mukaiseen yleishyödylliseen tarkoitukseen.

Yksiselitteisin tästä seuraava muutos on, että Oy Höntsy Ab ei voi maksaa omistajilleen osinkoa. Yritys voi edelleen tuottaa voittoa menneet tappiot kuitatakseen / lainoja maksaakseen ja toisaalta muutenkin, kunhan tämän yli menevät voitot käytetään toiminnan kehittämiseen.

Mikä muuttuu (käytännössä)?

Ei mikään.

Oy Höntsy Ab ei ole koskaan maksanut omistajilleen osinkoa. Voittoa tavoittelemattomaksi rekisteröityminen ei vaikuta muihinkaan asioihin, eli olemme esimerkiksi edelleen arvonlisäverovelvollisia kuten ennenkin.

Käytännössä yhtiöjärjestykseen on kirjattu jo pitkään vallinnut tilanne. Höntsyjen järjestäminen ei ole sellaista toimintaa, josta voisi odottaa tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pystymme jatkamaan viime aikojen tapaan taloudellisesti suhteellisen vakaalla pohjalla. Toivottavasti saamme nyt niin kaupungin kuin muidenkin toimijoiden taholta työrauhan toiminnan kehittämiselle.