Höntsy-Vinkkejä, osa 1: asenne ja odotukset

Hiljakkoin Höntsyn vetäjien saunaillan yhteydessä mietimme oikein psykologin johdolla yhteisömme tärkeintä yksittäistä asiaa eli Höntsyhenkeä: miten sitä voidaan luoda ja ylläpitää, entä miten kantaa sitä erilaisten ongelmatilanteiden yli. Paljon hyviä asioita tuli mieleen, ja osa niistä koskee ihan ketä tahansa meistä / teistä höntsäreistä. Näiden keskustelujen pohjalta tässä pari vinkkiä oman (ja muiden) höntsykokemuksen parantamiseen. 

Ensin kuitenkin ajankohtainen tiedote. Alkusyksy on saapunut ja monille vuoroille on paljon tulijoita. Älkää lannistuko! Ruuhka-aikoina esiintyy aina ”varmuuden vuoksi varaamista”. Varhain täyteen buukatulle vuorolle vapautuu aivan varmasti pelipaikkoja saman päivän aikana. Peruutukset tulee tehdä viimeistään kolme tuntia ennen vuoron alkua. Kannattaa seurailla Hobbydeediä ja käydä vaikka pari tuntia ennen vielä vilkaisemassa, onko paikkoja vapautunut. Esimerkiksi tämän viikon Amurin lentikseen tuli 22 varausta ja 11 peruutusta = lopulta pelureita oli 11, vaikka vuoro oli moneen otteeseen täyteen buukattu.  Sitten asiaan:

Pääsääntöisestihan Höntsyssä on kaikilla kivaa. Vetäjien kesken suhtaudumme ikään kuin hätätilanteena siihen, jos jollakulla ei näytä olevan kivaa – ainakin pyritään tällaista tilannetta korjaamaan. Nyt esitettävät vinkit sopivat kyllä kaikille, mutta erityisesti hieman kokeneemien höntsäreiden kannattaa ne muistaa. Yleensähän on niin, että aloitteleva höntsäri on todella iloinen päästessään ylipäätään pelaamaan. Kokemuksen kertyessä nälkä alkaa pikku hiljaa syödessä kasvaa ja odotustaso pelien suhteen nousee.

Näin!

Tällöin on hyvä muistaa, että voit monella tavalla itse vaikuttaa omaan ja muiden höntsykokemukseen.

Ennakkoasenne on erittäin tärkeä: Anna aina mielessäsi peleille mahdollisuus olla hyvät! Muista tämä erityisesti silloin, jos lähtökohdat eivät ole ihanteelliset (esim. väkeä on tavallista vähemmän, porukka on mielestäsi epätasainen, keli on huono, tms.), tai jos kaikki ei heti suju ihan mielesi mukaan. Monet parhaat höntsykokemukset liittyvät tilanteisiin, joissa on tavallista huonommista lähtökohdista välittämättä saatu aikaan aivan mahtavat pelit.

Lähtökohdista osa on henkilökohtaisia juuri sinulle, ja on hyvä tunnistaa nekin. Jos on ollut muuten huono päivä, voi pyrkiä irroittautumaan siitä ja ajatella, että tällä vuorolla tilanne korjataan. Toisaalta, jos elämä hymyilee ja päivä on ollut aivan mahtava, voi tätä mahtavuutta tietoisesti säteillä ympärilleen myös pelikentällä.

Jos nyt kaikki ei heti aivan mahtavasti menekään, niin varmaa on, että ”luovuttaminen” ei ainakaan auta asiaa. Jos ”päätät” puolen tunnin jälkeen, että tänään oli huonot pelit, niin loppuvuoro toteuttaa tämän ennusteen.

Seuraava neuvo saattaa kuulostaa ristiriitaiselta äskeisen kanssa, mutta ei sitä ole. Höntsyssähän on aina kivaa, mutta silloin tällöin kohdalle osuu vuoro, jolla pelaaminen on suorastaan yli-inhimillisen upeaa. Tämä on tietysti huippua, mutta voi luoda vähän liikaakin paineita seuraaville pelikerroille. Lähde siis peleihin odottaen ”tavallisen kivaa” vuoroa. Näin toimien sen timanttivuoronkin toistuminen on todennäköisempää.

Tietenkään kaikki asiat eivät riipu sinusta itsestäsi. Yritämme kovasti järjestää kaikkien höntsäreiden peleille hyvät puitteet. Siinäkin hommassa voit auttaa antamalla palautetta jos jokin asia on pielessä, jos keksit miten jotain voidaan parantaa – tai jos jokin on poikkeuksellisen hyvin. Palautetta voit antaa esim. sähköpostilla ilkka.virjo@hontsy.fi tai palautelomakkeen kautta (sieltä se onnistuu nimettömänäkin niin halutessasi).

Lisää vinkkejä myöhemmin – Oikein hyvää alkanutta Höntsy-syksyä kaikille!