iZettle-korttimaksut Höntsyn koekäyttöön

1Höntsyn käytössä on tähän asti ollut luottokorttimaksuja varten yksi perinteinen maksupääte. Kun pelivuorot ovat lisääntyneet, on pääte sattunut olemaan paikalla aina vain harvemmin silloin kun sitä olisi tarvittu. Ratkaisu ongelmaan häämöttää: nyt on koekäytössä uusi maksutapa eli iZettle.

Kyseessä on vetäjän älypuhelimen avulla toimiva ”maksupääte”, jossa kelpaavat Mastercard, Maestro, American Express, Visa ja Visa Electron sekä näiden ”johdannaiset”, kuten esimerkiksi Ticket Mind & Body -liikuntakortti ja luottokunnan Virikekortti. Toistaiseksi asia on niin, että muut kortit kuin Visa toimivat huomattavasti sujuvammin, joten jos lompakossasi on valinnan varaa, tarjoa mieluummin niitä.

Normaalisti maksu toimii näin: Vetäjän puhelimeen liitetään sirukortin lukija, johon kortti työnnetään. Maksun varmennuksen jälkeen kortti otetaan pois ja vetäiset nimmarisi puhelimen näytölle – siinä se. Toimii yhtä nopeasti kuin tavallinenkin maksupääte.

Jos haluat itsellesi kuitin, voidaan lopuksi naputella sähköpostiosoitteesi, ja kuitti tulee sinne – mikäli haluat kuittiin erittelyn siitä, mitä on ostettu, sano tästä heti aluksi.

Erona tavalliseen on siis Mastercardilla yms. käytännössä vain se, että et naputtele pin-koodiasi vaan varmistat maksun allekirjoituksellasi. (Tämä johtunee siitä että älypuhelimiin olisi turhan helppo asentaa ohjelma joka tallentaa pin-koodin.)

Visalla ja Visa Electronilla maksettaessa systeemi on kimurantimpi ja vaatii asiakkaalta puhelimen jossa on nettiselain (ei tarvitse olla varsinainen älypuhelin). iZettleen naputellaan asiakkaan puhelinnumero. Saat tekstarin ja klikkaat siinä olevaa linkkiä, minkä jälkeen joudut itse naputtelemaan luottokorttisi numeron, voimassaoloajan ja sen kolminumeroisen turvakoodin sieltä takaa ja painamaan ”maksa”.

Visa-maksu ei ole varsinaisesti vaikea, mutta ymmärrämme toki ettei kaikilla ole nettiselainta kännykässä tai muuten halua lähteä naputteluun. Toiveissa on, että jatkossa myös Visa-maksu saataisiin yhtä käteväksi kuin muiden korttien maksut (vaikeuden taustalla on Visa Europen vaatima ylimääräinen varmennuskiemura).

Täältä voit katsoa kuvat siitä, miten maksaminen käytännössä tapahtuu muulla kortilla vs. Visalla.

Mitä hyötyä?

Ensisijaisesti iZettlen hyötynä on se, että mikäli se koekäytössä (Ilkalla ja Villellä) havaitaan käteväksi, on meillä mahdollisuus hankkia se kaikille tai lähes kaikille Höntsyn vetäjille. Toisena hyötynä on kortinlukijan mitättömän pieni koko, eli vähemmän tavaraa roudattavaksi.

Tavallisesta maksupäätteestä joudumme maksamaan melko korkeaa kuukausivuokraa riippumatta siitä, minkä verran maksuja tosiasiassa tulee. Tämä on johtanut siihen että joinakin kuukausina korttimaksamisen kulut ovat olleet luokkaa 10% korttimaksujen määrästä – eikä korttimaksumahdollisuutta ole ollut kuin osalla vuoroista.

iZettlessä ei ole käytännössä lainkaan kiinteitä kuluja, vaan maksamme ainoastaan (sinänsä melko korkeata, n. 3%) provisiota välitetyistä maksuista. Kulut eivät siis riipu siitä, miten monella vetäjällä tällainen ”pääte” on käytössä, joten voisimme tarjota mahdollisuutta luottokorttimaksuun käytännössä aina tai lähes aina. Toistaiseksi käytössä on siis vielä perinteinenkin maksupääte (Tonilla tai Otsolla).

Mitä haittaa?

Toistaiseksi Visalla maksaminen on siis vähän hankalampaa – tämä haitta toivottavasti poistuu jatkossa. Korkean provision takia toivomme, että isommat maksut (tyyliin ”haluan maksaa puoli vuotta Höntsypassia”) hoidettaisiin mieluummin laskulla.

Osa liikuntaeduista toimii erilaisilla korteilla. Perinteisen maksupäätteen hylkääminen vaikeuttaisi Smartum Saldo -kortin käyttöä hieman, sillä kortti ei toimi iZettlen kautta. Tämä ei kuitenkaan ole iso ongelma, sillä Saldo-kortin omistajat voisivat maksaa Smartumin verkkokaupan kautta (kuten moni on tehnyt tähänkin asti). Maksujärjestelmän muutos ei siis muuttaisi sitä, että meillä käyvät edelleen kutakuinkin kaikki Suomessa käytössä olevat liikunta- ja kulttuurisetelit ja -kortit.