Joukkuelentiksen 2.11.2019 raporttia

Launtaina pelattiin tämän vuoden toiseksi viimeinen iso Höntsyn lentisturnaus. Tällä kertaa oli vuorossa joukkueturnaus, eli yksilöinä mukaan ilmoittautuneista oli muodostettu joukkueet, ja samoilla kokoonpanoilla mentiin koko päivä. Seuraava turnaus 30.11. onkin sitten taulukkoturnaus ja samalla vuoden viimeinen. 

Idän joukkue, kuvassa verkon takana, vei semi-sarjan kultamitalit.

Tällä kertaa tasaisten joukkueiden laadinnassa oli onnistuttu ainakin jossain määrin, sillä mikään joukkue ei jäänyt ilman erävoittoja ja todella tasaisia taistoja nähtiin paljon. Molemmissa sarjoissa oli neljä joukkuetta, jotka pelasivat ensin yhden kierroksen kahden erän otteluin, ja sen jälkeen välierät, finaalin & pronssiottelun.

Semi-sarjan puolella runkosarjan vei Idän joukkue viidellä erävoitolla kuudesta mahdollisesta. Venymiskyvystä kertoo se, että parikin näistä erävoitoista tuli erittäin niukasti, ja runkosarjan viimeiseksi jäänyttä Etelää vastaan yksi erä päättyi 30-28. Välierissä nähtiin juuri tämä pari, ja kovista pyristelyistä huolimatta runkosarjan voittanut Itä myös eteni finaaliin 2-0 – tässä pallo tuosta ottelusta.

Pohjoisen joukkueen turnaus oli kaksijakoinen: alussa se taisteli tasapäisesti runkosarjan voitosta, ja jyräsi kakkoseksi erävoitoin 4/6. Välierässä vastaan tuli vain kaksi erävoittoa ottanut Länsi, joka päräytti finaaliin selvästi 0-2, eikä pronssiottelustakaan ollut lohtua, vaan Etelä vei himmeimmät mitalit samoin 0-2-lukemin.

Finaalissa nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, kun pesäpallotyyliin taitojaan mittelivät Itä ja Länsi. Allaolevassa videossa vasemmalla pelaava Itä hävisi ensimmäisen erän 12-21 ja vei toisen erän samoin numeroin 21-12. Viimeisessä erässä Lännen eväät oli syöty ja Itä (Helena, Pertti, Ilpo, Maire, Reima, Katja) nappasi kultamitalit kaulaansa lukemin 15-6.

Kilpasarjan puolella nähtiin myös erittäin tasainen runkosarja, jonka kuudesta ottelusta peräti neljän lopputulos oli 1-1. Valitettavasti alkusarjassa nähtiin myös pari loukkaantumista – yhden pelaajan katsomon puolelle menettivät niin Islannin kuin Norjankin joukkueet. Loukkaantumiset korvattiin pääsääntöisesti siten, että huilivuorossa olevista pelureista värvättiin joku mukaan pelaamaan. Näin nähtiin niinkin erikoinen tilanne, että sama pelaaja eli Janne Konsa oli ensin mukana voittamassa semi-sarjan pronssiottelua, ja hetkeä myöhemmin taistelemassa kilpasarjan finaalissa – eikä finaalijoukkue tästä kyllä kärsinyt.

Tasaisen runkosarjan vei neljällä erävoitolla nimiinsä Tanska, joka sai välierässä vastaansa toisen ilman loukkaantumisia selvinneen joukkueen Ruotsin. Jotain muuta Ruotsille oli ilmeisesti tapahtunut, sillä heidän välierästään tuli täydellinen pannukakku. Tanskalaiset olivat kotonaan kuin voileipäbuffetissa ja surffasivat helposti finaaliin erävoitoin 21-8 ja 21-7.

Toisessa välierässä kohtasivat Norja ja Islanti, jotka molemmat kuittasivat kolme pistettä alkusarjasta. Asetelmat olivat siis näennäisen tasaiset, ja kuten toisessakin välierässä, alkusarjassa keskinäinen ottelu oli päättynyt 1-1. Tämä ei valaanpyytäjiä auttanut lainkaan, vaan Norja iski taululle lähes yhtä tylyt lukemat (21-10 ja 21-14) kuin toisessakin välierässä nähtiin.

Pronssiottelusta muodostui kilpasarjan pudotuspelien tiukin taisto, joka venyi kolmeen erään. Alla olevissa palloissa Ruotsi pelaa vasemmalla ja Islanti oikealla. Ruotsi oli terästäytynyt välierätappion jälkeen, mutta ei lopulta mahtanut mitään, kun viidellä pelannut Islanti marssi pokkaamaan himmeimmät mitalit kaulaansa.

Puhtaasti opetusvideomielessä: kun Jaria vastaan pelatessa sanotaan, että muistakaa heitot, tarkoitetaan tätä:

Kilpasarjan finaalissa kohtasivat Tanska ja Norja. Ensimmäisessä erässä Tanska pääsi jatkamaan lähes siitä, mihin välierässä jäi ja vei ekan erän lukemin 21-12. Toisessakin erässä Tanska meni alussa johtoon, mutta joutui turvautumaan aikalisään, kun Norja paukutteli pelin pitkältä takamatkalta tasoihin, noin tilanteeseen 15-15. Aikalisällä saatiin kunnon hygget kaivettua esiin, ja lopulta Tanska (sai kultaiset mitalit kaulaansa 2-0-voitolla (21-12, 21-16).

Voittajien on helppo hymyillä. Tanskan joukkue, kuvassa alhaalla Ilkka ja ylärivissä vasemmalta Anssi, Kasperi, Anna, Marko & Jussi.

Kiitoksia kaikille tiukoista väännöistä ja kivoista peleistä jälleen kerran!

Seuraava Höntsyn lentisturnaus pelataan Sammon keskuslukiolla lauantaina 30.11.2019. Tuolloin pelataan taulukoilla. Kyseessä on vuoden viimeinen turnaus, joten myös Vuoden Iskuri -kokonaiskisa ratkeaa tuossa turnauksessa. Ilmoittautuminen avataan noin viikon sisään, tarkkailkaahan tiedotusvälineitä… Myös vuoden 2020 ensimmäisen turnauspäivän (lauantai 25.1.2020, Sammon lukio) voi laittaa jo kalenteriin, ettei erehdyksessä mene sopimaan päivälle toisarvoista toimintaa.