Korjauttaminen kannattaa – mutta missä?

Asioiden korjaaminen on ekologista ja työllistävää. Mutta missä mitäkin kannattaisi teettää? Mihin puvun housut viedään jos hyvinvointikummun koko on muuttunut? Entä missä saisi auton huollettua ilman että tarvitsee itkua tirauttaa laskun hetkellä? Lue tästä Höntsyn sisäpiirin vinkit parhaista / edullisimmista tekijöistä.

Kirsti korjaa vaatteesi ja tekstiilisi!

Ei o pakko ite omistaa kaikkea, ompelimosta löytyy vehkeet ja ihminen joka osaa niitä käyttää. Photo by: Le Petit Poulailler
Ei o pakko ite omistaa kaikkea, ompelimosta löytyy vehkeet ja ihminen joka osaa niitä käyttää.
Photo by: Le Petit Poulailler

Kirstin korjausompelimo on ollut meikäläisen pelastus monta kertaa. Kaupasta hankitut vaatteet eivät istu joka paikasta kunnolla kenellekään, ja räätälinkin tekemät vaatteet alkavat lököttää jos sattuu höntsäämään vyötäröstä yli 5 cm pois. Koira voi piilotusinnossaan raapia sohvatyynyjen päälliset sököksi, takista hajoaa vetoketju ja sählyssä on seinän vieressä ärsyttävät puolapuut jotka pitää saada jotenkin peittoon.

Ratkaisu on tietenkin ammattitaitoinen korjausompelija, jolla on mittava kokemus alalla. Mitä itse muistan kuulleeni, niin ainakin Kirsti on aikanaan ollut palkkatöissä valmistamassa Leijona-pukuja ja smokkeja. Kyseisen firman mentyä konkkendaaliin on hän pyörittänyt omaa ompelimoa.

Nyt eläkeikäisenä liiketoiminta on pienempää, mutta jälki on edelleen ensiluokkaista ja hinta-laatusuhde ylivoimaisesti kaupungin paras. Esimerkiksi puvun housujen kaventaminen, anteeksi pienentäminen (”kaventaminen”, kuten Kirsti opettaa, viittaa lahkeisiin – vyötäröllä suurennetaan tai pienennetään), maksaa noin 10-15 euroa. Monen monesta pikku korjausurakasta selviät alle kympillä.

Kirstin korjausompelimo, viralliselta nimeltään Studio Kirsti Virtanen sijaitsee osoitteessa Rantatie 5 – siitä ”talouskaistalta” on kyltti pihaan ja pihasta opastus eteenpäin. Muista aina soittaa etukäteen, numero on 0400298499, ja sopia tapaamiselle aika! Kirsti ei ole maailman nopein puhelimeen vastaaja, joten ole kärsivällinen. Tapaamisten sopiminen on erittäin joustavaa ja työ tehdään sovitussa ajassa – yleensä paremmin kuin olisit kuvitellut.

Auto kuntoon Silta-Autossa

Merkkikorjaamoissa auton huoltaminen maksaa ihan sikana, lisäksi työ tehdään usein huonosti. Aiemmasta Fordistani pamahtivat etujarrut, ja kun vein auton korjattavaksi, asentaja sanoi ettei jarruja ollut auton elinajan aikana koskaan purettu ja voideltu. Tämä työvaihe lukee kuitenkin merkkihuollon ohjelmassa, jonka Auto Kivitila eli nykyinen Automaa oli ”suorittanut” kuutena vuotena peräkkäin ottaen siitä joka kerta satoja euroja.

Auton huoltamiseen ja korjauksiin on edullisempia ja parempia vaihtoehtoja. Yksi parhaista on Silta-Auto Järvensivulla. Kyseessä on opetuskorjaamo, jossa oppilaat tekevät työt opettajien valvonnassa. Ammattilaiselta kuultuna – ja pitkän oman kokemuksen perusteella – rohkenen sanoa että jälki kestää erittäin hyvin vertailun merkkikorjaamoiden kanssa, ja hintalappu on murto-osa siitä mitä joutuisit muualla maksamaan.

Ainoa selkeä miinus on se, ettet voi etukäteen olla aivan varma milloin autosi saat. Oppilailla menee töiden tekemisessä välillä kauemmin, mahdollisesti jotain tehdään ensin vähän väärin ja opettaja sitten teettää sen uudelleen. Tästä et joudu maksamaan, ja kuten sanottua se ei vaikuta lopputulokseen, mutta saatat saada autosi huollosta vasta seuraavana – tai jos oikein huono säkä käy, sitä seuraavana päivänä. Käytä siis paikkaa vain, jos sinulla on varaa odottaa tai jos saat siksi aikaa jostakin laina-auton. Tosin jos remontti on iso, vuokraat itsellesi hintaerolla hulppean avomersun pariksi päiväksi.

Kengät ja muut kamppeet kondikseen

Kengän pitää olla alun perinkin laadukas, että sitä on järkeä korjata. Laadukkaita kenkiä saat mm. Shoeparkista. Valokuva: Shoepark / West Coast
Kengän pitää olla alun perinkin laadukas, että sitä on järkeä korjata. Laadukkaita kenkiä saat mm. Shoeparkista.
Valokuva: Shoepark / West Coast

Suutari on meidän kaikkien arvostama ammattilainen – siis silloin kun on. Oikeasti ammattitaitoinen suutari pitää kenkiesi ja muiden tavaroidesi ohella huolta lompakostasi. Esim. jos yrität korjauttaa kympillä ostetut kengät, ja korjaus maksaisi 30 euroa, kerrotaan tästä sinulle etukäteen. Keskustassa on liikkeitä jotka eivät näin tee. Mutta ei hätää, on Tampereella hyviäkin suutareita!

Heitä on varmasti monia, mutta mainitsemme tässä Suutari Varman Amuriin koulun vieressä Sepänkadulla. Siellä on hiljakkoin korjautettu mm. Tonin sisäpelikengät huikeaan 4 euron hintaan. Olen kuullut monesta suunnasta, mm. ompelija Kirstiltä, hyviä todistuksia kyseisestä suutarista.

Onko sinulla hyviä Tampere-vinkkejä esimerkiksi hyvistä pyöräkorjaamoista, metallipajoista, puusepistä, tms.? Jaa ne kaikille vaikka tämän blogin kommenttiosastossa! Hyvää työtä tekeviä ammattilaisia kannattaa suosia, se on ekologista ja pitää talouden pyörät pyörimässä kestävällä tavalla.