Muumit ja waterboarding

Tätä aihetta tuli jo sivuttua erilaisia kummia kilpailuja pohtiessa, mutta ”saunomisen” MM-kilpailuissa tapahtuneen murhenäytelmän jälkeen on pakko kommentoida asiaa uudelleen.

Muumit kääntävät selkänsä blogitekstille, vaikka esiintyvätkin siinä (ihan lopussa). Photo by PhillipC.
Muumit kääntävät selkänsä blogitekstille,
vaikka esiintyvätkin siinä (ihan lopussa).
Photo by PhillipC.

Tapahtumasarja on tietysti kauhea, mutta toisaalta: kenen mielestä tämä ei ole ollut vain ajan kysymys? ”Saunomisen” sietää todellakin olla heittomerkeissä tuon kilpailun nimessä. Kaikki tietysti tietävät, että löylyn suhteen on aina löytynyt enemmän tai vähemmän kilpailuhenkisiä sekopäitä, mutta tosiasiassa harvat asiat/sanat sopivat niin huonosti yhteen kuin ”saunominen” ja ”kilpailu”.

Kyseessä ei siis todellakaan ole kilpailu saunomisen jalossa taidossa, vaan käytännössä siinä, kuka kestää kauimmin kidutusta näyttämättä murtumistaan ulospäin. On selvää, että löytyy ihmisiä, jotka hulluuttaan tai turtuneisuuttaan pystyvät – apuvälineiden kanssa tai ilman – kestämään sitä kauemmin kuin on kenellekään terveellistä. Tähän mennessä hengenlähdöiltä on vältytty varmaankin sen vuoksi, että samaan sarjaan on sattunut vuosittain vain yksi tällainen tapaus. Tällöin se hullu / luonnonoikkukin tietysti tulee lopettaneeksi ajoissa. Nyt heitä oli kaksi ja seuraukset ovat kaikkien tiedossa.

On tietysti väsynyttä jauhaa ”maamme maineesta”, mutta minua ainakin on aina ärsyttänyt tapa, jolla sähkökiuasvalmistajat monopolisoivat näillä kilpailuilla ”saunomisen” itselleen. Se, joka on kestänyt 4 minuuttia sähköllä toimivassa höyrykattilassa, on ”paras saunoja”. Haistakaa rumasana! Nyt kun tapahtuman alun perin keksineet ovat jo tulleet tragedian vuoksi järkiinsä ja aikovat lopettaa, aikoo kaikkien ihailema bisnesnero Vesa Keskinen napata tämän ”kukahan tänä vuonna kuolee” -julkisuusvetonaulan itselleen. Varmasti jaloin tarkoitusperin!

gitmo
Photo by creativedc. Tällainen ihana imago myös Muumimaailmalle!

”Saunomisen MM-kilpailut” ovat kutakuinkin samaa luokkaa oleva näytelmä, kuin jos Muumimaailmassa alettaisiin järjestää muumien isännöimiä waterboarding-kilpailuja. Finaalissa Muumipeikko ja Niiskuneiti kostuttaisivat Muumipapan ja Muumimamman paikallaan pitämiä pyyhkeitä, ja se joka ensin tunnustaisi ettei oikeasti pidäkään muumeista, häviäisi. Voittaja julistettaisiin ”maailman parhaaksi muumien ystäväksi”.

Kuulostaako absurdilta? Menikö mauttomaksi? No, jottei pointti jäisi epäselväksi: muumeilla ja waterboarding-kidutuksella on kutakuinkin yhtä paljon tekemistä keskenään kuin saunalla ja ”saunomisen MM-kisoilla”.