Pyhäinmiestenpäivän juhlallisuuksia

Tällä viikolla vietetään pyhäinpäivää. Viime vuosina tämä mahtava juhlapyhä on jatkuvasti kasvattanut jo ennestään suurta suosiotaan, joka tällä viikolla näkyy voimakkaasti myös Höntsyn vuoroilla, joita perutaan pyhäinpäivän tanssiaisten vuoksi. 

Valokuva JD Hancock.

”Pyhäinpäivän tanssiaisilla” tarkoitan tietenkin Halloween-diskoja. Tuntuu, että Halloween on lyönyt itsensä todella voimakkaasti läpi juuri tänä vuonna. Voi toki olla, että kärsin dementiasta, mutta en muista, että aiemmin olisi jo viikkoja ennen pyhäinpäivää ollut lähimarketissa myynnissä karkkikurpitsoja, naamiaisasuja yms. Toissapäivänä kävimme Voiton kanssa ravintolassa, joka oli lattiasta kattoon Halloween-sisustettu. Tarjoilijoilla oli teema-asut ja kummitus-/zombie-meikit – ja tämä siis viikkoa ennen varsinaista Halloweenia.

Mielikuvani saa tukea, kun tsekkaan Höntsyn kalenteria menneiltä vuosilta. Viime ja toissavuonna on näillä viikoilla ollut 1-2 peruttua vuoroa, kun niitä tällä viikolla on peräti viisi. Diskot sun muut ovat tietenkin kivoja. Harmittava sivuvaikutus on, että nyt jää höntsääminen varsinkin lentopallon osalta tällä viikolla tavallista vähemmälle. Pahoittelut tästä!

Halloween ei aiempina vuosina ole ollut ”Höntsyn pyhäkartalla” oikeastaan ollenkaan, mutta tänä vuonna se on meille yhtä iso asia kuin koulujen syyslomaviikko. Loma-ajat ovat toki etukäteen tiedossa, tämän viikon tapahtumien suuri määrä ei – eli vielä pari viikkoa sitten emme tienneet, että näin monta vuoroa joudutaan perumaan. Tieto ei tosin olisi todennäköisesti mitään auttanut, sillä vapaita saleja korvaavia vuoroja ajatellen ei tällä hetkellä juuri ole.

Noin ylipäätään Höntsyn pyörittäminen on muuttanut käsityksiäni suomalaisista juhlapyhistä. Aiemmin ajattelin, että isoimmat juhlamme ovat joulu ja juhannus, joiden ajaksi koko maa pysähtyy. Höntsytouhuissa olen todennut, että loppujen lopuksi jouluna ja juhannuksena täydellinen seisokki rajoittuu vain pariin päivään.

”Kaikki paikat kiinni” -mielessä ylivoimaisesti isoin vuotuinen juhlamme on pääsiäinen. Höntsyssäkin pääsiäistauko on ainakin parina viime vuotena ollut pidempi kuin joulu- tai juhannustauko – osasyynä tosin joulupyhien osuminen viikonlopulle. Viime vuonna Suomi 100 -juhlinnasta johtuen myös itsenäisyyspäivä nousi isojen tapahtumien joukkoon.

Happy Halloween joka tapauksessa kaikille!