Raportti sählyturnauksesta 28.4.2012

Lauantaina 28.4. oli taas Höntsyssä juhlapäivä, kun koko pitkä päivä oli pyhitetty sählylle – ja ilta sekä yö jälkipeleille.
 Grand Slam 2012 jatkui hauskoissa merkeissä, ja taas saatiin maailmaan uusia turnausvoittajia ja kokonaiskisan johtajia.

Pelipäivän aikana kaikki saivat varmasti kokea urheilleensa. Mikä tärkeintä, kovasta sähläämisestä ja tiukoista kamppailuista selvittiin jälleen kerran ilman, että yksikään peluri olisi jäänyt matkalle! Kaikki turnauksen aloittaneet pelasivat sen myös viimeiseen minuuttiin asti. Tästä ja upeasta pelitunnelmasta vielä kerran järjestäjien kiitos kaikille urheille höntsäreille!
1
Pelit aloitettiin neljässä alkulohkossa, joista jokaiselle oli aikataulutettu alkuiltapäivään myös lounastauko. Alkulohkoissa pelattiin viisi kolmen miniottelun (4 min) pelirupeamaa, joista joukkueet saivat 1 (tasuri), 2 (normaali voitto) tai jopa 3 (neljän maalin voitto, jolloin peli keskeytettiin etuajassa) pistettä. Jokainen peli pelattiin eri jaoilla, joten vaikka sähly on joukkuepeli, oli jokaisen pistepussi omanlaisensa.

Höntsyn periaatteiden mukaisesti kaikki pääsivät tietenkin jatkopeleihin, mutta siitä, missä seurassa jatkopelit jatkuisivat käytiin todella tiukkaa kamppailua. Monessa lohkossa jatkopaikkoja ratkottiin vielä ottelussa 15 ja yhdessä sekään ei riittänyt, kun
 Ahti Ahtiala ja
 Juha Latvala päätyivät tasapisteissä ampumaan rankkareita siitä, kumpi pääsee kilpafinaaliin, kumpi harrastesarjaan. Kuten videoraportistakin nähdään, tiukan taiston vei nimiinsä Juha.

Tutkakisassa ratkoille

Tällä kertaa tutkakisasta oli karsittu omien mailojen antama etu, eli kisa käytiin pelkästään lainamailoilla. Lisäksi kisattiin yhteistuloksesta molemmilta puolilta, mikä oli monille varsin vaikeaa. Miehistä finaaliin valikoitiin vähintään yhteistuloksen 199 km/h ampuneet, joita löytyi viisi. Naisia osallistui kisaan sen verran vähän, että heidät päätettiin ottaa kaikki finaaliin.

Jälleen kerran Höntsyn oma poika 
Säkkisen Toni kävi näyttämässä muille närhen munat täräyttämällä finaalissa rightilta 144 km/h. Leftiltä tuli tykö 84 km/h ja yhteistuloksella selkeä voitto – pokaalia ei kuitenkaan henkilökunnalle jaeta, joten varsinainen voittaja piti etsiä muualta.

Karsinnoissa
 Timo Närhi oli myös näyttänyt muille, ei muniaan vaan todella erikoisen tuloksen: kovempi lukema ”väärältä” puolelta kuin oikealta! Finaalissa saman tempun teki ja samalla kovimman lukeman väärältä puolelta ampui
 Petri Virjo, joka päätyi yhteistuloksella 107+110=217 km/h tasapisteisiin
 Olli Pakarisen kanssa. Ratkokierroksella molempien tulos heikkeni, mutta Olli (kuvassa) piti tasonsa paremmin ja nousi tutkakisan voittajaksi. Pronssia vei
 Ville Kauko (127+83). Naisten kisan voitti
 Eveliina Wikman (61+71=132 km/h) niukalla 5 km/h erolla kakkoseen eli
 Anu Kaukoon.

2

Rentosarjassa huikea jatkoerä

Jatkopeleissä kilpa- ja harrastesarja pelattiin 8 pelaajan taulukkopeleinä, 12 peliä molemmissa. Rentosarjassa lohkoja oli kaksi. Uutuutena oli se, että sarjan päätti näiden kahden lohkon välinen kamppailu 2×6 minuutin peliajalla, voittajalohkon jäsenille oli tarjolla 3 pistettä. Ennen finaalia oli jo selvillä, että rentosarjan voittaa joko Olli Pakarinen tai
 Mika Nyyssönen, jotka olivat omien lohkojensa ykköset.

Lohkojen välinen kamppailu oli äärimmäisen tiukka ja siinä nähtiin mm. ykköslohkon hukattu rangaistuslaukaus. Peli meni 2-2-tilanteessa jatkoerään, jota pelattiin niin pitkälle että ratkaisumaali nähtiin. Ykköslohko painosti pitkät tovit myös jatkoerässä, mutta lopulta kakkoslohko oli se joka vei potin.
 Aleksi Lahtinen nosti vastahyökkäyksen oikeaa laitaa ja heitti puolenvaihdon vasemmalle. Sieltä pallon poimi
 Misha Lindvall, jonka upeasta rystysyötöstä voittomaalin ajassa 18.38 viimeisteli
 Sami Kortelainen. Tätä kolmikkoa ja koko omaa lohkoaan Nyyssösen on siis kiittäminen Rentosarjan voitosta.

Lohkojen välinen ottelu oli hieno päätös Rentosarjalle, ja heti pantiinkin korvan taakse tämän pelimuodon hyödyntäminen jatkossakin tilanteessa, jossa on samalla tasolla useampi lohko. Taulukkopelissä ratkotaan ensin sisäinen paremmuusjärjestys ja samalla muut lohkon pelaajat tulevat tutuiksi. Näiden tuttujen pelaajien kanssa lähdetään sitten yhtenä joukkueena pelaamaan naapurilohkoa tai -lohkoja vastaan. Ai mitä herkkua!

¨

 

Harrastesarja repesi lopussa

Harrastesarjan finaalissa yksi asia oli selvä alusta alkaen, nimittäin turnauksen naisten sarjan voittaja, joka oli
 Päivi Pentinsaari. Päivi oli nimittäin ainoa ko. sarjaan päässyt nainen. Sama mimmi voitti vielä 
Shoeparkin ajoissa ilmoittautuneiden kesken arpomat vapaavalintaiset West Coast -kengät, joten varsin hyvä saldo… Katsomosta Päivin peli kirvoitti ”se varmaan pelaa jossain ihan oikeassa seurassa” -kommentteja, vaikka kaikkihan muistamme että hän tuli melkoisena sählyuntuvikkona mukaan Höntsyyn alkukesästä 2011. Vajaan vuoden aikana kehitys on siis ollut hurjaa!

1

Muita asioita Harrastesarjassa saatiinkin ratkoa pidempään. Vielä pelien puolivälissä tilanne oli täysin auki ja kaikilla mahdollisuudet vaikka sarjan voittoon. Yhdeksän ottelun jälkeen tiukimmin voitossa olivat kiinni
 Jari Kangas ja
 Ahti Ahtiala. Viimeinen kolmen ottelun rypäs sitten repäisi reilut erot pelaajien välille ja ratkaisi näidenkin herrojen välisen kaksinkamppailun, sillä kaikki kolme viimeistä ottelua päättyivät neljän maalin erolla kolmen pisteen voittoihin. Jari oli kaikissa voittavalla puolella ja repäisi näin eron Ahtiin neljään pisteeseen. Ahtikin keräsi loppurynnistyksestä kuusi pistettä, ja sarjan jaettuun kolmossijaan jäikin hänen takanaan matkaa viisi pinnaa.

Kilpasarjan trillerissä kaksi voittajaa

Kilpasarjan finaali mudoostui turnauksen arvolle sopiva trilleri, jossa viisi pelaajaa päätyi kolmen pisteen sisälle. Alussa vakuuttavinta pistesarjaa teki Yösählynkin voittanut
 Jussi Lammi, joka sai pian seuraa
 Tomi Vesolasta. Finaalin keskivaiheilla voittotaisteluun nousi mukaan
 Ville Virjo.

Ennen viimeistä kolmen pelin rypästä pisteitä laskeskeltiin ja räknäiltiin, että Jussin voittomahdollisuudet olivat menneet, koska hän oli pisteen Tomin takana ja kaikissa lopuissa otteluissa samalla puolella. Viimeiseen rykäykseen lähdettiin siinä uskossa, että pelit numero 10 ja 12, joissa Ville ja Tomi olivat eri puolilla, olisivat turnauksen voiton ratkaisevia.

Pelissä nro 10 voittajien puolella oli Ville, pelissä 12 taas Tomi. Molemmat olivat kuitenkin pelissä nro 11 häviäjien puolella, mikä aukaisi tilaisuuden finaalin heikohkosti aloittaneelle jokerikortille eli Höntsyn omalle
 Ilkka ”Igor Larionov” Virjolle. Ile keräsi viimeisestä kolmesta pelistä täydet kuusi pistettä ja ponnahti kärkeen tasapisteissä Tomin kanssa.

Koska henkilökunnalle ei siis pokaaleita jaella, bussi oli pian lähdössä ja suu napsui, päätettiin ettei voittoa lähdetä enää ratkomaan vaan turnaus sai
 virallisen voittajan Tomi Vesolasta ja
 epävirallisen voittajan Ilkka Virjosta. Myös Tomin kohdalla pelin kehittyminen on ollut huikeaa – vielä Yösählyssä marraskuussa mies oli siellä Rentosarjan keskivaiheilla ja nyt siis koko turneen kuningas. Pronssia nappasi Jussi Lammi – tässä mitalistien hymykuva:

4
Kaikki
 päivän tulokset ja Grand Slamin tilanteen turnauksen jälkeen löydät
 täältä.Kuvakavalkadia päivästä ja illasta: (”i”-painiketta klikkaamalla saat kuvatekstit näkyviin.)