Ringette on kivaa ja jatkuu lopputalven sunnuntait!

Sunnuntaina 5.2. pääsimme testaamaan ringetteä Koulukadulla kokeneen ringette-naisen Minnan johdolla. Laji osoittautui todella hauskaksi, ja sekä pelivälineen käsittely että säännöt saatiin tunnin aikana siinä määrin hallintaan, että ihan kunnon peliä syntyi. Porukka innostui siinä määrin, että Höntsy-ringette jatkuu sunnuntaisin klo 18.30 Koulukadun ykköskaukalossa lopputalven, heti tämän viikon sunnuntaista alkaen. Edistämme näin tasa-arvoa; nyt on miehillekin paikka, jossa voivat pelata ringetteä! (Ja tietysti naisille myös). 

Kun lajia ei aiemmin ollut kokeillut, tuntui maila aivan aluksi oudolta. Nehän ovat kaikki rikki, lapa puuttuu jokaisesta! Kun sitten pääsi jäälle testaamaan mailaa yhdessä rinkulan kanssa, alkoi yhdistelmä tuntua jo luontevammalta, vaikka kiekkoa tai palloa haastavampi onkin.

Pelivälineen kesyttämisen ohella piti kesyttää säännöt, ja tällä saralla pelaajia sai aika usein muistuttaa varsinkin pelin alkupuolella. Ringetessä siniviivaa ei saa ylittää kuljettamalla, vaan ainoastaan syöttämällä, ja tämä koskee kumpaakin viivaa, eli matkalla omasta päädystä kaverin päätyyn on syötettävä vähintään kahdesti. Molempia siniviivoja ei saa ylittää yhdellä syötöllä, tästä seuraa ”pitkä rinkula” eli vastustaja saa jatkaa peliä.

Erityisesti se, että sääntö koskee myös puolustussiniviivaa (eli omalta alueelta pääsee pois vain syöttämällä), tuntui aluksi vähän luonnottomalta ja vaikealta muistaa. Paitsiotahan pelissä ei sitten olekaan, eli kun oma sininen on ylitetty, saa syöttää saman tien maalille asti. Lisäksi käytössä on ringette-viiva (B-pisteiden kaarten alkukohdasta päätyyn asti), jonka päädyn puolella saa kerrallaan olla molemmista joukkueista korkeintaan kolme pelaajaa.

Koska molareita ei vuorolla ollut, sovimme lisäksi että maalit pitää tehdä suurin piirtein suoraan syötöstä – ei siis ihan napauttamalla kuten tavallisissa kiekkohöntsyissä, vaan siten että maalia pitää välittömästi edeltää syöttö.

Tunnin aikana kaikki nämä säännöt opittiin lopulta muistamaan yllättävän hyvin. Peli parani koko ajan, ja tapahtui se mitä useimmiten tapahtuu, eli kun peliin pääsi vähän sisälle, alkoi ymmärtää mikä sääntöjen idea on. Ringette sopii höntsylajiksi todella hyvin, koska säännöt pakottavat yhteistyöhön, eli sooloilulla ei pitkälle pääse. Toisaalta kyseessä on nopeatempoinen, kohtalaisen nopeasti omaksuttava laji, joten kynnys pelaamiseen on matala. Kivaa on heti ensimmäisellä kerralla.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”hYxOCAn4RjQ”]

Innostuimme lajista saman tien niin, että nyt sitä on tarjolla koko lopputalven ajan. Laji jatkuu heti ensi sunnuntaina 12.2. klo 18.30 Koulukadun tekojääradan ykköskaukalossa. Kyseessä normaali höntsyvuoro normaaleine maksuineen. Laji on kuitenkin monille uusi, joten jokaisen vuoron alkajaisiksi on vähän aikaa mahdollista tutustua pelivälineisiin ja syötellä, lisäksi säännöt kerrataan porukalla aina aluksi. Vielä ensi sunnuntaina on todennäköisesti Minnakin paikalla jakamassa tekniikkavinkkejä. Ringette-mailoja ja rinkuloita on tarjolla talon puolesta, omat luistimet pitää tuoda itse. Kypäräpakko, lainakypäriä kuitenkin tarjolla. Tervetuloa!