Tällaista on Höntsyjooga!

Maanantaina Höntsy teki uuden aluevaltauksen, kun viikko-ohjelmaan tuli ensi kertaa tarjolle joogaa. Itsekin kävin elämäni ensimmäisellä joogatunnilla, ja kokemus oli positiivinen. Tässä on liikuntamuoto, jonka harrastaminen tekisi varmasti kaikille hyvää. Kannattaa ottaa omaan ohjelmaan!

Höntsyjoogahan on Tampereen Astangajoogakoulun järjestämä ”Astangajoogaan perustuva liikunnallinen joogatunti”. Koska omaa aiempaa kokemusta joogasta ei ole, en osaa tuntia muihin joogamuotoihin vertailla, mutta kerron tässä omat fiilikset ja koetan hieman kuvailla tunnin kulkua. Yleisvaikutelma vastasi varsin hyvin sitä mielikuvaa, mikä minulla etukäteen esim. aikoinaan käytyjen BodyBalance-tuntien perusteella oli. Tunti oli jonkin verran intensiivisempi, kuin mitä olin etukäteen kuvitellut, eli keskittynyttä liikuntaa todellakin tuli, ja hikikin virtasi.

Meitä kokeilijoita oli eka kerralla mukavat 11. Ne, keiltä olen ehtinyt palautetta kuulla, pitivät myös tuntia hyvin myönteisenä kokemuksena.

Jenni neuvoo seuraavan asanan alkuaskeleita.

Höntsyjooga on siinä mielessä ”helppoa”, ettei tunnilla tehty mitään sellaista, jota ei perushöntsäri pystyisi jollakin tapaa tekemään. Heti kärkeen ei tarvitse laittaa jalkaa niskan taakse ;). En toki venynyt kaikkiin asentoihin läheskään ohjaajan tapaan, mutta onneksi selkeästi neuvottiin, miten kankeammat voivat liikettä helpottaa.

Edellämainittu helppous ei kuitenkaan tarkoita sitä, että touhu olisi kovin kevyttä tai että tunnin aikana pääsisi helpolla. Haastavuutta, liikkuvuutta ja lihaskuntoa tuli oikein mukavasti. Monessa kohdassa kroppa kertoi, että tätä liikuntamuotoa olisi todella terveellistä harrastaa enemmänkin.

Esimerkiksi kuntosaliharjoittelusta poiketen joogatunnilla oli kuitenkin koko ajan sellainen tunne, että se, mitä tehdään on terveellistä ja hyväksi. Vaikka lihakset joutuivat koville, eivät ne nyt seuraavana päivänäkään ole tukossa tai ikävällä tavalla kipeitä, vaikka toki niissä treeni tuntuu. Selvästi lihasten on tällaista harjoittelua luontevaa ottaa vastaan, ja mukana tulee tunne, että on huoltanut itseään ja kehoaan.

Konkreettisemmin kerrottuna tunti eteni seuraavasti: aluksi oli pieni alkurentoutus, jota seurasi liikunnallinen sarja aurinkotervehdyksiä – eli tietynlaisia liikesarjoja, joita toistettiin samassa rytmissä useamman kerran. Koko tunnin ajan oli tarkoitus hengittää nenän kautta ja rytmittää liike hengityksen kanssa . Tämä tuntui ekakertalaisesta välillä haastavalta, mutta muuttuu varmasti ajan myötä helpommaksi.

Tämän jälkeen tehtiin erilaisia asanoita eli jooga-asentoja, joissa oli useimmiten tarkoitus pysyä viiden sisään-uloshengityksen ajan. Lopussa oli alkua pidempi loppurentoutus, joka jätti todella mukavan ja kevyen olon, vaikka treeni olikin välillä ollut varsin rankan tuntuista.

Voin vilpittömästi suositella tuntia kaikille. Itseäni hieman harmittaa, että tällä hetkelllä oma maanantai-ilta on vakituisesti buukattu Rahola – Atala -akselille, joten en näillä näkymin pysty Höntsyjoogassa säännöllisesti käymään. Viimeisen vajaan vuoden olen pyrkinyt käymään kuntosalilla kerran viikossa, mutta nyt tuli fiilis, että tämä olisi kyllä hyödyllisempää, eli ei-palloiluliikunta kannattaisi mieluummin vaihtaa joogaan.

Luvattu ajatus siitä, että tunti toimii vastapainona pallopeleille ja sisältää juuri niitä elementtejä, jotka palloilusta puuttuvat, toteutuu mielestäni loistavasti. Sellainen tunne tuli myös, että mikäli tunnilla joka viikko käy, näkee itsessään varmasti aika nopeaa kehitystä.

Yliopistonkatu 58 B:n porttikongissa oikealla oleva alaovi on iltaisin lukossa – soita siis ovisummeria, tai käytä ovikoodia jonka voit laittaa itsellesi muistiin Astangajoogakoulun seinältä. Jos olet ajoissa paikalla aulassa, päästä mielellään ovisummerilla seuraavia sisään.

Nyt kaikki kokeilemaan, sopiiko jooga juuri sinulle. Olisi hienoa, jos saataisiin sen verran innokkaita säännöllisiä kävijöitä, että voisimme tehdä Höntsyjoogasta pysyvän osan tarjontaamme!