Ulkolentiksen 1.8. tulokset ja Grand Slamin tilanne

Tämän kesän virallinen ulkolentisturnaus pelattiin viime lauantaina 1.8. Tiukan ja raskaankin pelirupeaman jälkeen voittajaksi selviytyi Janne Kontas. Grand Slamin kärjessä lentopallo-osuuden (sisä- ja ulkolentikset) jälkeen on Veera Farin.

Ulkolentisturnausta on pelattu jo vuodesta 2012, ja tähän mennessä joka kerta – mukaan lukien tämänkesäinen esiturnaus – on saatu/jouduttu pelaamaan hellesäässä. Tällä kertaa lauantaiksi tilattu aurinkoinen keli saapui vasta sunnuntaina, ja ennenkuulumattomasti ulkolentiksessä jopa kastuttiin ajoittaisten sadekuurojen alla. Keli luultavasti verotti hieman myös osallistujamäärää – pokaaleista kilvoitteli tällä kertaa 24 pelaajaa.

Tähän rakoon aurinkoinen arkistokuva esiturnauksesta 4.7.
Tähän rakoon aurinkoinen arkistokuva esiturnauksesta 4.7.

Lentisturnauksiin on monasti toivottu pidempiä eriä, ja tällä kertaa toivetta todella kuunneltiin, kun alkulohkojen pelit pelattiin 21 pisteeseen asti. Kahdeksan hengen lohkoissa oli seitsemän pelin kohdalla tilanne, jossa kaikki ovat olleet toistensa kanssa samalla puolella yhtä monta kertaa, ja siksi päädyttiin pelaamaan näinkin pieni määrä vastaavasti pidempiä eriä.

Suhteellisen pienestä ottelumäärästä johtuen jouduttiin joitakin jatkopaikkoja ratkomaan. Ratkopelien jälkeen jatkettiin kilpa-, harraste- ja rentosarjoissa. Harraste- ja rentosarjan jatko-ohjelmana pelattiin samaiset 7 x 21 pistettä kuin alkulohkoissakin. Kilpasarjassa lähdettiin varmistamaan, ettei turnausvoittoa jouduta ratkaisemaan ainakaan kevyin perustein jatkoerillä. Kilpasarjassa mätkittiinkin peräti 14 (seuraava ”täysin tasapuolinen” kohta taulukosta) ottelua, kukin 11 pisteeseen.

Rentosarja jouduttiin pelaamaan seitsemällä pelaajalla yhden turnaajan loukkaannuttua. Pelit pelattiin siis 3 vs 3 yhden pelaajan kerrallaan huilatessa ottelunsa. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Höntsyn puhelinherätyspalvelua n. 8 minuuttia ennen alkusarjan alkua hyödyntänyt Raino Pikkarainen oli loppupeleihin mennessä saanut unihiekat silmistään, ja oli ainoastaan yhdessä ottelussa tappion kärsineellä puolella. Ainoa tappio tuli lohkon viimeisessä ottelussa, kun Raino oli jo varmistanut rentosarjan voiton.

Harrastesarjassa meno oli tasaisempaa, ja vielä ennen viimeistä ottelua sekä Ilpo Virkillä että Markus Matilaisella oli mahdollisuudet pokaalin voittamiseen. Markuksen joukkue oli viimeisessä matsissa vahvempi, ja näin harrastesarjan voitto meni hänelle. Tästä lohkosta löytyi myös tämänkertaisen höntsyhenkipokaalin voittaja Veera Farin.

Kilpasarjassa nähtiin varsin tasaisia otteluita. Jaettiin tuo kahdeksan pelaajan porukka sitten miten päin tahansa, aina oli molemmilla joukkueilla mahdollisuus erävoittoon. Kuvaavaa on, että kilpasarjan 14 ottelusta peräti viisi päättyi pistejakoon 2-1 eli ottelu päättyi pienimmällä mahdollisella erolla. Ensimmäisen seitsemän pelin jälkeen tuleva mestari Janne Kontas oli jo voitossa kiinni 13 pisteellä, päivän MVP-palkitun Hannu Pulakan ja Höntsyn oman pojan Ilkka Virjon seuratessa heti perässä 12 pisteellä. Taisto oli tiukkaa lähes loppuun asti, mutta lopulta toiseksi viimeisessä matsissa Jannen turnausvoitto varmistui. Viimeiselläkin matsilla oli vielä merkitystä, sillä sen avulla Janne Pellikainen kiilasi itsensä jaetulle kolmostilalle. Kilpasarjasta löytyi myös päivän paras nainen, alkulohkoaan suvereenisti dominoinut Annemari Takala.

Kiitos kaikille jälleen kerran upeasta turnauspäivästä! Loppujen lopuksi kelikin oli tämän kesän mittapuulla ihan hyvä, eli lunta ei tullut ja sadettakin saatiin vain hetkittäin. Lentopalloturnaukset ovat olleet sen verran suosittuja, että harkitsemme seuraavaksi lentiksen omaa Grand Slam -kisaa, johon tulisivat kaikki vuoden aikana pelattavat sisä- ja ulkolentisturnaukset.

Grand Slam 2015:n kokonaiskilpailussa lentopalloilijat tietenkin hallitsevat, kun pelattuna on vasta sisä- ja ulkolentikset. Tarkoitushan on pelata vielä ainakin futis- ja yösäbäturnaukset – ilmoittautukaahan futisturnaukseen 29.8. saman tien, jotta tuon turnauksen toteutuminen varmistuu. Kärkikolmikon muodostavat molemmissa turnauksissa hienosti pärjänneet lentopalloilijat – nähtäväksi jää, pystyvätkö he puolustamaan asemiaan futiksessa ja säbässä. Loka-marraskuun vaihteessa pelattava Yösäbä on kokonaiskisan kannalta sikäli ratkaiseva, että tuossa kiertueen viimeisessä turnauksessa on jaossa tuplapisteet. Tämä ainakin osaltaan tasoittaa muiden kuin lentiseksperttien mahdollisuuksia, vaikka lentopallosta onkin mukaan otettu sekä sisä- että ulkolentisturnaus.

Ulkolentisturnauksen 1.8. kilpasarjan järjestys:

1.Janne Kontas
2.Ilkka Virjo
3.Janne Pellikainen
3.Hannu Pulakka
5.Jani Heino
6.Heikki Mannersuo
7.Pekka Mäkiaho
8.Annemari Takala

 

Grand Slamin kärki kahden turnauksen jälkeen:

1.Veera Farin94
2.Hannu Pulakka82
3.Janne Pellikainen77
4.Ilkka Virjo70
5.Ilpo Virkki65
6.Tero Keinänen60
7.Pekka Mäkiaho55
8.Raino Pikkarainen54
9.Pasi Hätönen51
10.Toni Luhti50
10.Janne Kontas50
10.Annemari Takala50

Pisteitä kisassa saa seuraavasti: turnausvoitosta 50 pojoa, 2. tilasta 45, 3. tilasta 40 ja sen jälkeen aina 1 p vähemmän per sija. Parhaalle naiselle, MVP- ja Paras Höntsyhenki -pelaajille 15 lisäpistettä, lisäksi rentosarjan ja harrastesarjan voittajille 5 lisäpistettä. Kaikki nämä siis tuplana Yösäbässä.