Yösäbän ja Grand Slamin tulokset

Höntsyn vuotuinen Yösäbä pelattiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tiukan vääntämisen jälkeen turnaus ratkesi perinteiseen tapaan viimeisten minuuttien aikana, ja mestariksi nousi Esa Kivimäki. Grand Slamin puolella Petteri Vaittinen onnistui säilyttämään asemansa, ja hänet kruunattiin Vuoden Höntsäriksi.

Totuttuun tapaan pelit pelattiin taulukkopelinä. Alkusarjoissa mätettiin ensin kymmenen lyhyttä (4 min + lisäaika) matsia, ja sen jälkeen finaaleissa toinen mokoma. Välissä kaikki pelaajat ja molarit myös karsivat rankkarikisaan, jonka finaalissa kenttäpelaajista pisimmän korren veti Tomi Vesola, molareista Niko Maukonen.

Esa Kivimäki vie palloa kohti turnausvoittoa. Muut seuraavat katseella.
Esa Kivimäki vie palloa kohti turnausvoittoa. Muut seuraavat katseella.

Jo viime vuonna Yösäbään lanseerattiin sääntö, jonka mukaan tasapisteissä ollessa jatkolohkon ratkaisee menestys rankkarikisassa. Tasaista oli joka lohkossa, ja tämä sääntö säästikin meidät ratkomasta jatkopaikkoja koko yön ajan. Parissa tapauksessa tästäkään ei ratkaisua löytynyt, ja jouduttiin ampumaan erikseen rankkarit kilpa-harraste-rentosarjoihin joutumisesta.

Mahdollisesti turnauksen suurin yllättäjä oli Kirsti Raulo. Hän ei ehkä ollut kakkosalkulohkon nopein tai taitavin pelaaja, mutta sopeutui loistavasti taulukkopelin lainalaisuuksiin – löysi ja toteutti vahvasti, nöyrästi ja tehokkaasti oman roolinsa kulloisessakin joukkueessa. Seurauksena selkeä alkulohkon voitto, paikka kilpasarjassa ja parhaiten menestyneen naisen pokaali.

Rankkarikisan nimiinsä vienyt Raholan oma poika Tomi ei alkusarjassa ollut parhaimmillaan, mutta meni sen jälkeen rentosarjassa menojaan, eikä ollut kertaakaan tappion kärsineellä puolella. Näin hänelle selkeä rentosarjan voitto. Rentosarjalaisista palkittiin myös Milla Surakka päivän – tai oikeastaan yön – Paras Höntsyhenki -pokaalilla.

Hyvistä asemista Grand Slamin viimeiseen osakilpailuun lähtenyt Petteri Vaittinen sijoittui rentosarjassa jaetulle neljännelle sijalle. Kokonaiskisan taistossa vielä mukana olleista Vili Keinänen jakoi sijoituksen Petterin kanssa ja Niko (ei sukua, kai) Vaittinenkaan ei montaa pistettä saanut eroa kiinni kurottua, vaikka voittikin rentosarjan molarien taiston. Näin Petterille Vuoden Höntsäri -palkinto 13 pisteen erolla kakkoseksi jääneeseen Teemu Rämöön.

Harrastesarjassa nähtiin tiukkaa taistoa ja ajoittain erittäinkin kuumia tunteita pelaajien välillä. Ratkaisu jäi viimeiseen otteluun, jossa Ilkka Soukka kiri pisteellä Jone Lehtosen ohi harrastesarjan voittoon. Molarien taiston tällä tasolla vei nimiinsä Kalle Kipinä.

Kilpasarjassa vain yksi asia ratkesi varhaisessa vaiheessa, nimittäin maalivahtien välinen taisto. Lassi Hakalalla saattoi käydä joukkuearvonnoissakin aluksi vähän huono tuuri, mutta toisessa päässä kenttää Niko Ojala iski silti pöytään aika vakuuttavan alun. Hänelle nimittäin tehtiin kilpasarjassa maali vasta, kun kuudetta ottelua oli pelattu noin minuutti. Jälkimmäinen puolisko sarjasta olikin molarien osalta tasaisempi, mutta hurjan alun turvin Niko vei parhaan maalivahdin pystin selvästi.

[youtube width=”600″ height=”365″ video_id=”zFASUWsYFnQ”]

Kolmanneksi viimeisessä matsissa nähtiin kuvanauhallekin tarttunut parranpärinää aiheuttanut tilanne, kun Ilari Tuominen ratkaisi ottelun aivan loppuhetkillä. Puolustavan joukkueen mielestä maali tehtiin korkealla mailalla, ja maalin hylkääminen olisikin voinut aiheuttaa turnausvoittajan vaihtumisen. Oheisesta videoklipistä voi jokainen itse katsoa, mahtoiko olla korkea maila… Saman klipin alkajaisiksi turnauksen parhaan kenttäpelaajan ja maalivahdin kohtaaminen, jossa maalivahti vie tällä kertaa pidemmän korren.

Kuten jokaisessa Yösäbässä tähän mennessä, jäi nytkin kilpasarjan viimeiseen matsiin jännitettävää pokaalin voiton suhteen. Voittomahdollisuudet olivat ennen matsia Tommi Määtällä ja Esa Kivimäellä. Ottelu sujui tasaisissa merkeissä reilun pari minuuttia, mutta kun liivittömät saivat maalin iskettyä, täräyttivät he minuutin sisään saman tien pari lisää ja veivät ottelun pistein 3-0. Näin turnausvoittajaksi nousi Esa Kivimäki, ja hänen vanavedessään koko kärkikolmikko tuli viimeisen matsin voittajajoukkueesta. Hetkeä aiemmin voittoa tavoitellut Tommi putosi neljänneksi. Kakkoseksi nousi turnauksen MVP:nä palkittu Jaakko Luttinen.

Kiitokset kaikille hyvin sujuneesta turnauksesta ja Grand Slamista! Totuttuun tapaan julkaisemme alla sekä turnauksen että kokonaiskisan tulokset kärjen osalta. Jos joku alemmaksi sijoittunut on kiinnostunut täsmällisestä sijoituksestaan, sitä voi tiedustella sähköpostilla (ilkka.virjo at hontsy.fi).

Tänä vuonna jäljellä on vielä vuoden viimeinen iso Höntsyn lentisturnaus, joka pelataan Sammon keskuslukiolla lauantaina 10.12. noin klo 10-16. Samalla ratkaistaan kaikista tämän vuoden lentis- ja biitsiturnauksista koostuva Vuoden Iskuri -kokonaiskisa. Tulethan sinäkin sinne – ilmoittautuminen avataan NYT, TÄÄLLÄ.  

Yösäbän kenttäpelaajien kärki

1.Esa Kivimäki
2.Jaakko Luttinen
3.Marko Kellberg
4.Tommi Määttä
5.Mitja Ohtola
6.Ilari Tuominen
7.Kimmo Lampimäki
7.Tero Rautiainen
9.Aku Keinänen
10.Kirsti Raulo

Grand Slamin kärki, lopputulokset

1.Petteri Vaittinen133
2.Teemu Rämö120
3.Vili Keinänen104
4.Niko Vaittinen93
5.Kimmo Lampimäki91
6.Minna Salmi90
7.Janne Pellikainen90