Höntsy, korona, maskit

Höntsyn toiminta jatkuu näillä näkymin täysin normaalisti, vaikka koronatilanne onkin pahenemaan päin. Viime aikoina on asetettu merkittäviä maskisuosituksia. Höntsyssä mennään ainakin toistaiseksi pääosin entisillä ohjeilla syystä, jonka kerron seuraavassa.

Maski on näinä päivinä hyvä idea, mutta pallopelin aikana se ei oikein toimi.

Maskin käyttöä on suositeltu myös liikuntapaikoissa ja esimerkiksi kuntosalilla käydessä. Viranomaistenkin tunnustama tosiasia kuitenkin on, ettei itse urheilun aikana voida maskin käyttöä suositella. (Viimeksi näin lausui tämän päivän Hesarissa HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi). Itse en vielä ole törmännyt maskiin, joka pysyisi järkevästi mukana pallopelin tiimellyksessä. Tämänhetkinen suositus on siis pitää maskia liikuntapaikoille saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä, mutta riisua se varsinaisen suorituksen ajaksi.

Lähes kaikilla Höntsyn vuoroilla em. suosituksen mukainen toiminta vertautuisi suurin piirtein siihen, että varustautuu kondomilla treffeille lähtiessä ja riisuu sen, jos päädytään harrastamaan seksiä. Yleensä Höntsyssä tavataan vain ne ihmiset, joiden kanssa pallopeliä pelataan ja ryhmäkoot ovat niin pieniä, että pukuhuoneessa ei tarvitse olla sillit suolassa. Kun samojen ihmisten kanssaan urheillaan samalla kentällä 60-90 minuuttia, olisi turhaa teeskentelyä pitää maskia se 5-10 minuuttia, joka vietetään yhdessä urheilematta.

Tämä logiikka siis koskee useimpia Höntsyn vuoroja. Koulujen ja vastaavien saleissa muita ihmisiä on yleensä korkeintaan edellinen/seuraava harrastusryhmä, ja heidän kanssaan on jo tähän mennessä sovittu tai muotoutunut käytäntöjä joiden avulla ryhmät eivät joudu lähikontaktiin keskenään. Poikkeuksen tästä muodostaa Raholan liikuntakeskus, jossa on paljon muitakin käyttäjiä kuin vain Höntsyn pelaajat. Siellä suositusten mukainen maskin käyttö on paikallaan.

Yleisesti tilanteesta voimme todeta, että Höntsy on toistaiseksi välttynyt korona-altistuksilta kokonaan, eli tiedossamme ei ole että meillä pelatessa kukaan olisi altistunut virukselle. Tilanteen huonontuessa altistuksia voi tietenkin tulla, sillä ei ole mahdollista estää oireettomien viruksen kantajien pelaamista vuoroilla. Juuri tätä varten on tarpeellista noudattaa Höntsyn koronaohjeita ja pyrkiä välttämään kaikkia sellaisia lähikontakteja, joita peli ei nimenomaisesti vaadi.

Oma epidemiologinen perstuntumani (EI asiantuntijanäkemys, eli yhtä epäluotettava kuin muidenkin ennusteet) siitä, millä tavoin korona voi lähitulevaisuudessa heitellä kapuloita Höntsyn rattaisiin, tulee tässä:

  • En usko, että joudumme kevään kaltaiseen tilanteeseen, jossa pelit ovat määräämättömän ajan tauolla. Viranomaisten taholla on erittäin selkeä tahtotila, että kevään kaltaisiin laajamittaisiin sulkuihin ei haluta mennä. Mikäli tilanne Pirkanmaalla pahenee, voi eteen tulla tilanne, jossa liikuntapaikat suljetaan määräajaksi (esim. 2-3 viikkoa). Tämä olisi toki valitettavaa, mutta paljon helpompi lusia läpi kuin se mitä koimme keväällä.
  • Eteen voi hyvinkin tulla myös altistumisia. Joko Höntsyssä tai sen ulkopuolella tulevat altistumiset tai flunssaoireet voivat johtaa myös yksittäisten vuorojen perumisiin, mikäli esim. vetäjälle tulee flunssaoireita tai tieto altistumisesta pari tuntia ennen vuoroa, eikä korvaajaa lyhyellä varoitusajalla löydy. Tilanteen pahentuessa toinen mahdollinen seuraus on, että isompia tapahtumia (esim. lentisturnaukset) ei voida järjestää.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että toiminta voi jatkua normaalisti. Tähän voi jokainen omalta osaltaan vaikuttaa, ja toivonkin että jokainen ottaa tilanteen vakavasti, lataa Koronavilkun puhelimeen, ei tule peleihin jos on pieniäkään sairauden oireita & noudattaa hyvää käsihygieniaa ja pitää turvavälejä!