Höntsy-Volley-asiaa – kysely ja päättäjäiset!

Höntsyn lentopalloseura Höntsy-Volley aloitti syksyllä yhden joukkueen voimin Tampereen miesten kuntosarja C:ssä. Kevätsarjassa oli jo KSC:ssä kaksi miesten joukkuetta ja kolmas porukka naisten kuntosarja B:ssä. Viime viikolla oli talvikauden viimeiset treenit, ja keskusteltiin kuluneesta kaudesta ja myös tulevaisuudesta. Kaikki Höntsy-Volleyn toiminnasta kiinnostuneet, vastatkaa kyselyyn ensi kautta koskien! Ja muistakaa myös Höntsyn lentopallon – kaikille lentopalloilijoille avoimet – kauden päättäjäispippalot 29.5.

Syyssarjaa kotisalissa Opettajia vastaan. Panu nostaa, Mitja valmistautuu passaamaan ja Mikko ottaa jo hyökkäysvauhteja.
Syyssarjaa kotisalissa Opettajia vastaan. Panu nostaa, Mitja valmistautuu passaamaan ja Mikko ottaa jo hyökkäysvauhteja.

Syksyllä kokosimme Höntsyn kaikkien aikojen ensimmäisen lentopallojoukkueen, johon lähti mukaan 12 miestä. Joukkuehenki oli hyvä ja into todella piukassa. Syksyn aikana huomattiin, että kun lentissarjan pelit ovat parhaaseen peliaikaan arki-iltaisin, olisi peleihin paljon enemmän tulijoita kuin voidaan kerrallaan ottaa. Näin syntyi ajatus pelaajaringin pienentämisestä, ja kun uusia tulijoitakin oli, niin perustettiin toinen joukkue. Samalla lähdettiin kokoamaan myös naisten porukkaa. Niinpä keväällä sarjassa pelasi jo kolme Höntsyn joukkuetta.

Ensimmäisen kauden menestys oli varsin hyvää, ottaen huomioon että yhteisiä treenejä ei kauhean paljoa ehtinyt varsinkaan ennen sarjojen alkua olla. Syyssarjassa Höntsy sijoittui KSC:n keskimmäiseksi, ja kutakuinkin sama toistui keväällä. Sarja jaettiin ylempään ja alempaan loppusarjaan, ja toinen miesten joukkueistamme oli ylemmän loppusarjan viimeinen, toinen puolestaan alemman loppusarjan ykkönen… Myös naisten joukkue sijoittui kevätsarjassa lähelle sarjan puoliväliä.

Tulokset ovat hyviä, koska pelin taso on kuntosarjassa yllättävän kova. Mukana on paljon porukoita, jotka ovat pelanneet ja harjoitelleet vuosia yhdessä. Kaudenpäätöskeskustelussa jokaisessa joukkueessa oltiin myös sitä mieltä, että peli oli kauden mittaan kehittynyt ja parantunut, joten parempaa voidaan odottaa syksyllä. Tässä hieman muita asioita ja ideoita, joita käsiteltiin ja tuotiin esille kaudenpäätöskeskustelussa:

– Joka joukkueessa oltiin kauteen pääosin tyytyväisiä. Mukavaa oli ollut. Treeniaktiivisuus oli selkein negativiisesti esiin nostettu asia. Tuotiin voimakkaasti esille sitä, että tulevalla kaudella jokaisen mukana olijan pitää olla aktiivinen treeneihin ja peleihin ilmoittautumisen suhteen. Ainoastaan ajantasainen tieto tulijoiden määrästä mahdollistaa hyvien harjoitusten suunnittelun ja tarvittaessa lisäpelaajien haalimisen.

– Kevään pelaajamäärää pidettiin kutakuinkin sopivana. Mikäli mukaan tulee henkilöitä, jotka eivät halua pelata niin paljoa, voisi osallistujamäärä olla isompikin. Ajatuksena onkin koota joukkueille reserviä, eli henkilöitä jotka haluavat olla mukana treeneissä ja toiminnassa, mutta joille ei ole niin väliksi, tuleeko varsinaisia otteluita. Myös joukkueen ydinryhmässä voisi kenties olla eri määrän pelaavia pelaajia. Nämä asiat luonnollisesti huomioitaisiin pelimaksuissa, eli reservissä olevan tai vähemmän pelaavan pelaajan maksu olisi pienempi.

– Ensi kaudella voisi olla hyvä, että joukkueilla olisi enemmän kuin yksi vastuuhenkilö toimintaa suunnittelemassa. Eräs keskeinen idea on, että kaikki sellaiset salivuorot joissa ei ole kotipeliä, olisivat lähtökohtaisesti seuran yhteisiä. Näistä sitten suunnitelmallisesti jaettaisiin vuoroja joukkueiden omiin treeneihin ja esim. yhteisiin tekniikkatreeneihin. Suunnitelmassa paalutettaisiin samalla, kuka minkäkin treenin vetämisestä vastaa.

– Harjoituskalenteria suunniteltaessa tulee ottaa huomioon, että lentopallon pelaaminen on varsin erilaista miesten ja naisten verkkokorkeudella. Tulisi aina miettiä, voidaanko jokin harjoitus järjestää yhtä hyvin pelkästään naisten verkolla. Ja jos ei voida, tulisi sopiva osa harjoitusvuoroista joka tapauksessa järjestää naisten verkolla. (Joko niin, että tiettyinä päivinä mennään naisten verkolla, tai niin että jokin osa harjoitusvuorosta lasektaan verkko naisten korkeudelle).

Kautta 2015-16 kohti edetään näin: Otetaan ensin oheisella kyselyllä selville, minkä verran mihinkin on kiinnostusta. Tämän perusteella tiedetään, miten montaa ja minkälaista joukkuetta lähdetään kasaamaan. Joukkueelle rekrytään ensin keskeiset vastuuhenkilöt, ja he yhdessä Höntsyn henkilökunnan kanssa neuvottelevat sitten ilmoittautuneiden joukosta kunkin joukkueen lopullisen kokoonpanon. Pyritään siihen, että vastuuhenkilöt olisivat selvillä elokuun puoliväliin mennessä, ja lopullinen kokoonpano viimeistään koulujen salivuorojen alkaessa. Tällöin ehdittäisiin harjoitella aika pitkään jo ennen sarjan alkua.

– Lehtis-Mikan ehdotus ”joukkueen päivästä” otettiin varsin innostuneesti vastaan. Tähän yhteen päivään sitoutuisivat kaikki joukkueen jäsenet, ja sen aikana (esim. 6 h salivuoro) käytäisiin läpi pelitapa joka on tarkoitus kauden aikana opetella. Itse ajattelen, että tällainen ”seuran päivä” voitaisiin toteuttaa jossakin isossa kolmen lentiskentän salissa ja viettää sen jälkeen vielä iltaa koko seura yhdessä.


Tässä videonpätkä naisten kauden ensimmäisestä (!) pelistä Rientolaa vastaan 23.1. Video: Jussi Pentti.

Tällaisia keskusteluita muiden muassa käytiin. Omasta mielestäni toiminnassa on selvästi parantamisen varaa, mutta tämä ei ole kovin suuri ihme, kun seura on toiminut vasta yhden kauden. Haluaisin korostaa, että Höntsy-Volleyn joukkueisiin osallistuminen tulevalla kaudella on asia, joka on mahdollista kaikille kuntosarjaan riittävän tasokkaille pelureille! Jos siis joukkueessa mukana olo tavalla tai toisella kiinnostaa, niin vastaa kyselyyn ja ilmoittaudu aikanaan myös mukaan.

Näin lopuksi haluankin vielä muistuttaa, että Höntsy-Volleyn joukkueet eivät ole mitä tahansa joukkueita, vaan nimenomaan Höntsyn joukkueita. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mukana olijat ovat yhtä arvokkaita, eikä ketään lähdetä suosimaan tai penkittämään peliesitysten tai pärstäkertoimen perusteella. Joukkueet ovat myös kaikille avoimia yhteisesti sovittujen periaatteiden mukaan. Joukkueen kokoamisvaiheessa voidaan suorittaa karsintaa, jotta sarjapelaamisessa tärkeä kilpailukyky saavutetaan, mutta sen jälkeen kaikki ovat samalla viivalla. Mikäli peliaika jaetaan muuten kuin tasan, niin tämä johtuu joko selkeästä etukäteen tehdystä sopimuksesta, tai sitten siitä ettei joku ole yksinkertaisesti ehtinyt tai kyennyt omaa osaansa pelaamaan.

Kiitos kuluneesta kaudesta kaikille ja erityisesti joukkueiden kapteeneille ja treenejä vetäneille eli ainakin Tiinalle, Annalle, Mikalle, Mitjalle ja Tonille! Juhlitaan päätynyttä kautta päättäjäisissä. Ja muistathan vastata ensi kautta koskevaan kyselyyn. Kyselyyn toivotaan mahdollisimman paljon vastauksia kaikilta, joita toiminta jollakin tavalla – myös muussa kuin pelaajan roolissa – kiinnostaa. Vastausaikaa on 7.6.2015 asti.