Kysynnästä ja tarjonnasta – Yösäbä 2017 peruttu

Tämän vuoden yösäbäturnaus, jota ensi lauantaille kaavailtiin, on peruttu. Syynä on vähäinen osallistujamäärä, eli vähimmäistavoitteesta jäätiin noin 10 osallistujalla. Tässä yhteydessä ajattelin valottaa toimintalogiikkaamme tämän ja muiden vastaavien tapausten osalta jonkin verran.

Höntsy täytti tänä syksynä seitsemän vuotta. Monelta osin tämä seitsemän vuotta on ollut kova koulu siihen, minkälaisia tapahtumia meidän kannattaa järjestää.

Lyhyesti sanottuna toimintaamme ohjaa neljä tärkeää tekijää: 1) Kysyntä, 2) kustannukset, 3) tilojen saatavuus ja 4) oma / vetäjien motivaatio. Kun näiden tekijöiden palapeli osuu sopivasti kohdalleen, kannattaa toimintaa järjestää. Se, miten nämä missäkin tapahtumassa jakautuvat, voitaisiin ehkä esittää jollain sipilämäisellä ”kakkaralla”.

Yösäbäilyä jokunen vuosi sitten.

Ylivoimaisesti tärkein kohta on kuitenkin kysyntä, sillä ilman sitä emme voi järjestää yhtään mitään. Säbäilijät saattavat ihmetellä, miksi järjestämme niin monia lentopalloturnauksia. Vastaus on yksinkertainen: lentisturnaukseen normaalisti pärähtää 20 ilmoittautunutta saman tien kun ilmoittautuminen avataan, ennen kuin on ehditty sen kummemmin edes mainostaa. Annetaan siis kansalle, mitä se haluaa.

Tämä periaate ohjaa myös vuorotarjontaamme. Paras tapa saada sitä, mitä itse haluaa, on painua heti pelaamaan kun sellaista tarjotaan. Turnausten osalta Yösäbässä sovellettu ”pitää olla vähintään x ilmoittautunutta päivään y mennessä” -periaate on tullut jäädäkseen. Tämä on ehkä karusti sanottu, mutta viime vuosina olemme pyrkineet kouluttamaan teitä asiakkaita siihen, että reagoimme vahvasti kysyntään. Jos haluaa pitää jonkin vuoron hengissä, kannattaa painella sille saman tien pelaamaan. Pelkkä sympatia tyyliin ”sääli, kun ei enää ole sählyä lauantaiaamuisin, tykkään ajatuksesta että saattaisin joskus käydä” ei lämmitä yrityksen kassaa.

Jossain määrin meidän on toki itsekin mahdollista vaikuttaa kysyntään esimerkiksi muulla tapahtumien tarjonnalla tai markkinoinnilla. Tässä touhussa marginaalit ovat huippu-urheilun tapaan pienet, ja niinpä meillä on käytännössä varaa järjestää vain tapahtumia joille on ”orgaanista” kysyntää. Mikäli sitä on riittävästi, niin markkinoinnilla voidaan sitä tukea. Tai toisin ilmaisten: toki olisimme esim. lehti-ilmoituksilla varmaan saaneet Yösäbään tarpeeksi porukkaa, mutta emme tarpeeksi maksaaksemme myös kyseiset ilmoitukset.

Aika usein kuulemme ehdotuksia siitä, mitä meidän pitäisi / kannattaisi järjestää. Näitä ehdotuksia, kuten kaikkea muutakin palautetta, kuuntelemme tietysti mielellämme! Aina silloin tällöin toiveita myös toteutetaan tai pyritään toteuttamaan. Tosielämän testissä toivomukset eivät kuitenkaan aina kanna. Havainnollisena esimerkkinä: ennen Höntsyn toiminnan aloitusta teimme netissä kyselyä, jossa tosi moni kertoi haluavansa höntsäillä säännöllisesti lauantaisin myös iltapäivällä / illalla. Todellisuus osoitti hyvin pian, että kyseessähän on huonoin mahdollinen viikoittaisten höntsyjen järjestämisaika…

Yösäbäily pitää nyt siis ainakin tämän vuoden taukoa. Ensi vuonna testataan mahdollisesti myös päivällä järjestettävän sähly- tai säbäturnauksen suosiota. Pysykää siis kuulolla. Lähiaikoina tarjolla normaalien vuorojen ohella vuoden viimeinen lentopalloturnaus lauantaina 25.11.

Ja hei! Lähiaikoina alkamassa jäähöntsyt Koulukadulla. Ensimmäinen kerta tiistaina 21.11. Marraskuun loppuun asti jäävuoroilla 10+1-tarjous eli kymppikortin ostajalle ostokerta kaupan päälle.