Lentisturnauksen 2.10. raporttia

Vuoden 2021 eka taulukkomuotoinen lentisturnaus pelattiin lauantaina 2.10. Sammon lukiolla. Tässä hieman raporttia ja tunnelmia turneelta. Seuraava turnaus pelataan joukkueilla la 6.11. samassa paikassa, ilmoittautuminen avautuu piakkoin. 

Tämä vuosi jää historiaan Höntsyn lentisturnausten osalta, koska perinteistä Vuoden Iskuria (ja Peippaajaa) ei tänä vuonna tule johtuen turnausten pienestä määrästä. Ensi vuonna toivottavasti päästään taas kokonaiskilpailukin käymään.

Semi-sarjan voittaja Jani lyödä päräyttää.

Taulukkoturnausten idea on siis se, että joukkuepeliä pelataan yksilökilpailuna. Pisteitä saa vain oman joukkueen voitoista, mutta koska joukkueiden kokoonpano koko ajan vaihtuu, on lopputuloksena jokaisella oma henkilökohtainen pistemäärä. Tässäkin turnauksessa pelattiin ensin alkulohkossa 11 erää (kaikki 11 pisteeseen 2 p erolla) ja sitten finaalilohkossa toinen samanmoinen pläjäys. Tällä kertaa turnauksessa päädyttiin systeemiin, jossa oli kaksi alempaan ja kolme ylempää alkulohkoa. Alemmat lohkot aloittivat päivän aiemmin ja myös turnaus päättyi heillä aiemmin. Tämä porrastus oli järjestelyiden kannalta erittäin toimiva idea ja sitä varmasti tullaan jatkossakin turnauksissa näkemään.

Joissakin lohkoissa urakoitiin ihan tosissaan, esim. ylemmässä B-alkulohkossa pelattiin noin puolet peleistä jatkopalloille, yksi päättyi numeroin 20-18 ja toinen 18-16… Alkulohkojen jälkeen siis ihan kaikki pääsivät jatkoon, ja pelattiin peräti viiden tasoiset finaalit.

Rentofinaalissa voitosta kamppailivat tosissaan aivan loppumetreille asti lopulta jaetulle kolmannelle sijalle jääneet Nataliia Rozhko ja Matti Suohalme, pisteellä kakkoseksi tullut Vesa Karjalainen sekä lohkon voiton lopulta nimiinsä pokannut Antti Friman.

Harrastefinaalissa nähtiin erittäin jännittävä loppuratkaisu, jossa viimeisessä pelissä vielä Höntsy-veteraani Mika Nyyssösellä oli mahdollisuus napata pokaali nimiinsä. Lopulta Nyyssönen tipahti yhdessä Mikko Heinosen kanssa jaetulle kolmannelle sijalle, kun Höntsy-turnausdebyyttiään pelannut Vili-Valtteri Jokinen nappasi viimeisestä pelistä täydet kolme pistettä ja siten finaalivoiton nimiinsä. Vili-Valtteri palkittiin myös turnauksen Paras Höntsyhenki -pokaalilla, joten kyseessä oli melkoinen palkintopöydän siivous. Jokisen vanavedessä viimeisen pelin pisteiden turvin Paavo Lähteenmäki nousi lohkon kakkoseksi yhden pisteen verran Mikan ja Mikon ohi.

Harrastefinaalissa palkintopöydän putsannut Vili-Valtteri lyö korkealta.

Semi-finaalissakin ratkaisu jäi viimeiseen peliin, jossa Elina Kuneliuksella olisi kolmen pisteen voitolla ollut mahdollisuus viedä pokaalitaistelu vielä jatkopeleihin. Elinan joukkue voitti kuitenkin viimeisen pelin ”vain” pistein 2-0, ja näin voitto meni 21 pisteellä Jani Tainiolle. Semi-finaalin kärkikaksikko oli noussut sarjaan alemmista alkulohkoista ja jätti taakseen kaikki 8 ylemmistä alkulohkoista tähän finaaliin päätynyttä!

Alemmassa kilpafinaalissa 11 erää ei riittänyt parhaan pelaajan selvittämiseen. Ratkopelissä homma oli kuitenkin selvä, Vili Keinäsen porukka vei Juha Latvalan sakkia kuin pässiä narussa 3-0 ja näin Vilin takanreunalle lähti jälleen yksi turnauspokaali.

Turnauksen ylimmässä kilpafinaalissa nähtiin kovaa taistelua, mutta myös ehkä kevyttä väsähtämistä viimeisissä matseissa. Sitä se koronatauko teettää – tosin taustalla oli myös se, että kaikki kolme ylempää alkulohkoa tarjosivat kovaa peliä, ja virtaa joutui jättämään kentälle jo siinä vaiheessa paljon. Muillakin oli mahdollisuutensa, mutta lopulta oheisessa videossakin muutamat aika kova pommit tarjoileva Pekka Lammi oli vain kahdessa ottelussa häviävällä puolella ja ansaitsi siten turnauksen isoimman pokaalin voiton jo ennen viimeistä peliä. Viimeisessä matsissa kovimmat kilpakumppanit eli kakkoseksi tullut Anssi Tikkanen, kolmonen Teemu Rämö ja nelonen Janne Pellikainen kyllä pöllyttivät Pekan joukkuetta, mutta se ei enää riittänyt. Jaetulta viidenneltä sijalta Ilpo Kortelahden kanssa löytyi turnauksen parhaan naisen pokaalin pokannut Petra Bisi-Ala-Nikkola.

Kiitos kaikille mahtavasta turnauksesta jälleen kerran! Seuraava turnaus siis pelataan joukkueilla, mikä tarkoittaa sitä että mukaan edelleen ilmoittaudutaan yksilönä, mutta teemme etukäteen tasaiset joukkueet. Koko päivä pelataan samoilla kuusikoilla ja myös voittajaksi selviytyy kokonainen joukkue (tai joukkueet, koska yleensä kahdessa sarjassa pelataan). Ajankohta lauantai 6.11. ja paikkana sama Sammon keskuslukio. Joulukuussa tulossa vielä vuoden viimeinen turnaus. Marraskuun turnauksen ilmoittautuminen avautuu lähipäivinä ja pian selviää myös vuoden vikan turneen ajankohta.

Tästä vähän tunnelmapaloja viime lauantain peleistä eri sarjoista: