Lentopallon semi-tasosta taas ”ylempi” ja ”alempi”

Lentopallon tasojärjestelmä Höntsyssä tuntuu noudattavan jotain kosmista kiertokulkua. Vuoden 2020 alusta siirryttiin nykyiseen kolmiportaiseen systeemiin. Nyt ollaan taas samassa tilanteessa kuin viimeksi 2018, eli semi-vuorojen tasohaitari on kasvanut kovin suureksi: joillakin vuoroilla peli on lähellä pro-tasoa ja joillakin taas lähempänä perus-tasoa. Jotta pelaajat voisivat tietää etukäteen, kummantyyppiselle semi-vuorolle he ovat menossa, jaetaan vuorot jälleen ”semi ylempään” ja ”semi alempaan”. 

Todetaan ihan ensimmäiseksi, että muutoksella on siirymäaika 14.11. asti. Eli vuorojen nimet muuttuvat tässä suht pian, mutta vielä parin viikon ajan on mahdollista käydä varaamillaan vuoroilla ottamatta muutosta sen kummemmin huomioon. Maanantaista 15.11. alkaen kaikkien tulisi noudattaa uusia tasokuvauksia – ja tuon päivän jälkeen tulemme myös huomauttamaan, mikäli semi ylempi -tasolle eksyy pelaajia, jotka eivät sinne kuulu.

Pelipaikkakaaviota
Pelipaikkojen tulisi olla jo semi-alemmassa jotenkin ja ylemmässä hyvinkin tuttuja.

Miten sitten homma muuttuu? Tämä tilanne voi elää myöhemmin, mutta aluksi ylemmän semin vuoroja ovat ma Leinola, ti Hyhky ja la Linnainmaa. Alemman semin puolestaan ti Karonen ja to Tesoma. Sunnuntain Lentävänniemen miniturnaus pysyy perus- ja semi-tasojen yhteisenä tapahtumana. Perus- ja pro-vuorot pysyvät ennallaan.

Muutoksen taustasta: Tänä syksynä on ilahduttavasti saatu Höntsyyn paljon uusia, lentopallotaipaleensa alkuaskeleita ottavia pelaajia. Tämä on tehnyt perus-vuoroista tavallista aloittelevampien pelaajien tantereita, mikä on saanut monet aiemmin siellä tyytyväisesti pelanneet hakeutumaan semi-vuoroille. Tätä kautta semi-pelaajien tasohaitari on laajentunut. Nähdäksemme semi alempi -vuoro palvelee nykyistä paremmin niitä, joiden taso on siinä jonkin verran perus-vuoron yläpuolella. Vastaavasti kun osa porukasta karsiutuu semi alempaan, pystytään kovempaa peliä toivoville tarjoamaan useampia vuoroja. Sivumennen sanoen toivomme myös, että semi-vuorojen parhaat pelurit hakisivat aktiivisesti mukaan pro-vuoroille, sinne otetaan mielellään uusia jäseniä.

Missä raja sitten menee ja miten sitä valvotaan? Eri tasojen tarkemmat kuvaukset voit lukea täältä, ja kannustamme niiden pohjalta miettimään kriittisesti, mikä se oma sopiva (maksimi)taso on. Mutta lyhyesti:

Perustasolle ei esitetä mitään vaatimuksia. Aloittelijat ovat tervetulleita ja heitä pyritään auttamaan. Toki peli näilläkin vuoroilla on useimmiten jo varsin hyvää.

Alemmassa semissä pelaajan tulisi osata perustekniikat ja eri pelipaikkojen tehtävien perusteet – ja pyrkiä pelaamaan niiden mukaan. Myös liikettä tulisi löytyä, eli esim. syystä tai toisesta huonommin liikkuville suosittelemme perus-vuoroa.

Pääsääntöisesti pelaaja voi itse harkita, onko hänen paras tasonsa perus vai alempi semi. Ainoastaan joissain poikkeustapauksissa voimme toivoa, että pelaaja pysyttelisi vain perus-vuoroilla.

Ylemmässä semissä perustekniikat tulisi olla hyvin hallussa, samoin pelipaikat. Pelitapa on aktiivinen, myös hyökkäysten varmistamisen ja vapaan verkkopelaajan hommien osalta. Iskulyönti ja torjuntaan hyppääminen kuuluvat repertoaariin. Ylempään semiin voi tulla pelaamaan oman harkinnan perusteella, mutta mikäli toteamme että olet tullut väärään paikkaan, kerromme sen sinulle.

Pro-vuorolla kaikki vaatimukset ovat vielä pikku naksun kovempia. Sinne on etukäteiskarsinta, eli jos haluat mukaan, laita viestiä ilkka.virjo@hontsy.fi ja raati käsittelee hakemuksesi.

Huom. ylipäätään jos epäröit, että mikä sinulle sopiva taso olisi, voit lähettää minulle sähköpostia ja saada ennen pitkään siitä jonkinlaisen arvion vetäjäporukan keskustelun pohjalta. 

Toivottavasti tämänkertainen muutos päivittää tasosysteemin vastaamaan jälleen paremmin nykytilanteen haasteisiin! Muutoksia tehdään taas, kun ne tuntuvat tarpeellisilta, jos saan veikata niin noin 18 kk päästä…