Lentopallon tasoihin pieni päivitys

Tesoman koulun huippuhyvässä salissa pelattava torstaivuoro muuttuu ensi viikosta alkaen perus-vuoroksi. Näin perus-vuoroja on tarjolla jatkossa neljä per viikko. Samalla pyritään nostamaan jäljelle jäävien alempien semi-vuorojen tasoa hieman. 

Perskule!

Höntsylentiksessä on tällä hetkellä neljä tasoa. Viime aikoina on saatu palautetta, että tasojen väliset erot eivät aina toimi toivotusti, ja että esimerkiksi perus- ja alempi semi -vuoroilla on samat pelaajat ja samantasoinen peli.

Tästä syystä torstain vuoro muuttuu ensi viikolla perus-vuoroksi. Näin perus-vuoroja on tarjolla neljä per viikko, ja ajatuksena tässä on, että siltä pohjalta voidaan jonkin verran pelaajia pyytää pysyttelemään pelkästään niillä – ts. pelaamaan pääsee riittävästi, vaikka muut vuorot olisikin rajattu pois. Samalla tarkoituksena on hieman nostaa alemman semin tasoa ja saada sinne tasokkaampaa ja ennen kaikkea aiempaa vauhdikkaampaa peliä.

Mikäli tämä muutos toimii, oletuksemme on että sitä kautta myös ylemmän semin taso pystytään pitämään hyvänä. Tässä toimii jonkinlainen ketjureaktio, eli jos alempi semi ei eroa perus-vuorosta, syntyy painetta siirtyä ylempään semiin vaikka rahkeet eivät sinne ihan vielä riittäisikään, mikä sitten taas lisää tyytymättömyyttä siellä.

Koko tasosysteemin ideahan on se, että tasojen välillä on kohtalaisen selkeät erot. Niiden ylläpitäminen on toki ensi sijassa pelaajista itsestään kiinni, eli toivotaan että jokainen lähtökohtaisesti osaisi itse arvioida, mikä peli hänelle parhaiten sopii. Samalla rajojen paalutus ja paalujen paikallaan pysyminen vaatii näköjään aina välillä toimenpiteitä myös meiltä järjestäjiltä.

Tasoista löytyy tarkempi kuvaus täällä– samalta sivulta löytyy myös linkit oppaisiin koskien mm. sijoittumista kentällä. Lyhyesti perus-vuoro tarjoaa hyvää mutta samalla aloittelijaystävällistä peliä, johon voivat hyvin osallistua esim. vähemmän liikkuvat pelaajat tai pelaajat, joilla on perustaidoissa ja sijoittumisessa vielä hakemista. Alemmassa semissä kaikki jo hakevat hyvin palloja ja tietävät suurin piirtein, mikä pallo kenellekin kuuluu. Ylemmässä semissä taas alempaa systemaattisemmin hyökätään kunnon iskuilla, hypätään torjuntaan ja varmistetaan tilanteita. Pro-vuoron kuvaus on samankaltainen, mutta joka suhteessa perustaitoja ja suoritusvarmuutta vaaditaan vielä hieman enemmän.

Kitkerää palautetta tasoista tuli eniten hiihtolomaviikolla. Tässä on taustalla asia, jota emme välttämättä pysty muuttamaan. Silloin tällöin tulee eteen viikko, jolloin koulujen lomista, Halloween-juhlista tai mistä nyt lienee johtuen useita vuoroja on peruttu. Hiihtolomallahan tuli vielä yllättävä lisäperuutus vuorolle, joka oli hankittu korvaamaan peruuntuneita vuoroja. Kun tällainen viikko tulee eteen, emme käytännössä voi mitään sille, että peruuntuneilla vuoroilla yleensä käyvät tungeksivat jäljelle jääneille vuoroille, oli niiden tasona sitten mikä tahansa. Tämä on ymmärrettävää toimintaa, ja ylipäätään on tietysti pelkästään tuurista kiinni, mille tasolle perutuukset osuvat.

Jatkossa kun tällainen tilanne tulee eteen, pyritään tietysti ensisijaisesti hankkimaan korvaavia vuoroja. Jos niitä ei saada (tarpeeksi), tehdään niin että tuolla viikolla tasoja yhdistellään jo vuorojen nimissä, ts. tunnustetaan jo etukäteen etteivät tarkat tasot sillä viikolla päde.

Näillä kevättä kohden, tervetuloa pelaamaan!