Vuoden ekan lentisturnauksen tuloksia

Viime lauantaina pelattiin tämän vuoden ensimmäinen iso lentopalloturnaus. Samalla polkaistiin käyntiin Vuoden Iskuri – ja Vuoden Peippaaja -kokonaiskisat, joissa pistelaskua on hieman uudistettu.

Kokonaiskisaan on mahdollista saada pisteitä kaikista vuoden 2024 lentopalloturnauksista – myös joukkuemuotoisista. Kisan voittajat palkitaan vuoden viimeisen taulukkomuotoisen turnauksen jälkeen.

Vuoden ekan turnauksen voitti tässä Teemua varmistava Anssi Tikkanen.

Lauantain turnaukseen oli ilmoittautunut 65 innokasta pelaajaa ja turnaus pelattiin viidessä 13 pelaajan lohkossa – kahdessa kilpa- ja kolmessa semi-lohkossa. Viime aikoina lentisturnauksissa on ollut hyvin väkeä, ja on esitetty paljon toiveita, että olisi enemmän kuin kahden tasoisia pelejä. Tällä kertaa kokeiltiin mallia, jossa semi-lohkot olivat kaikki keskenään eritasoisia. Yksi lohkoista eli C-lohko oli tavallaan ”alempi kilpasarja”.

Ainakin pelien kannalta tämä tuntui onnistuvan, sillä kaikilla tasoilla nähtiin paljon erittäin tasaisia, pitkien pallojen ja tasaisten erien myötä ajallisesti pitkiksi venyneitä kamppailuja. Turnauksen kestoa oli pyritty suurimman osan kohdalla porrastamaan. Koska lohkojen välillä kuitenkin tapahtui pelaajaliikettä, tuli päivästä osalle pitkä. Näitä haasteita varmasti työstetään jatkossakin ja pyritään löytämään entistä parempi turnausmalli.

Ylempi kilpasarja oli poikkeuksellisen kovatasoinen, monen perinteisen kilpasarjapelurin jouduttua tyytymään alemman finaalin paikkaan. Samalla se oli ennätyksellisen pitkä ja tasainen, sillä jatkopalloille päädyttiin kahdeksassa erässä kaikkiaan 13:sta, ja vaikka erien pituus periaattessa oli 11 pistettä, pelattiin ainakin kerran lukemiin 19-17. Näissä oloissa erittäin arvokkaan turnausvoiton punnersi itselleen vuoden 2019 Iskuri-voittaja Anssi Tikkanen, eroa kakkoseen Antti Kivimäkeen tuli turvalliset kolme pistettä. Turnausdebytantti Ella Immonen oli turnauksen parhaiten sijoittunut (ja hieman yllättäen ainoa ylimpään finaaliin päässyt) nainen.

Myös alemmassa kilpasarjassa nähtiin todella tasokasta peliä, mutta siellä yksi oli selvästi ylitse muiden Janne Välikosken rohmutessa peräti 26 pistettä – siis keskimäärin yli kaksi per pelaamansa 12 erää – lohkokakkonen jäi hänestä peräti kymmenellä pisteellä! Kuvaavaa on, että lohkon muiden pelurien välille ei eroa juuri syntynyt, kaikki keräsivät 11-16 pistettä. Erot muiden välillä syntyivät enimmäkseen siitä, oliko Jannen puolella ollessa saatu napattua kaksi vai kolme pistettä, vai oliko peräti menty tössimään yksi piste vastustajalle…

Kilpasarjojen pelistä hieman otteita tällä videolla:

Semi-finaalissa hajontaa tuli paljon enemmän. Kilpailu kärjessä oli tiukkaa, ja viimeisessä erässä Krista Lehtimäellä olisi ollut mahdollisuus viedä lohkovoittokisa jatkopeleihin kolmen pisteen voitolla. Kristan joukkue otti kuitenkin vain kahden pisteen voiton, ja näin Jussi Uotilan etumatka kesti ja semi-finaalin voitto hänelle.

Semi-sarjan voiton vei tässä lyövä Jussi Uotila.

Harrastesarjassa Ilkka ”Höntsy” Virjo vei periaatteessa lohkovoiton 26 pisteellä, mutta ei suostunut kuitenkaan jakamaan pokaalia itselleen, joten tämän finaalin voitosta kertova kultainen tarjotin lähti Jaakko Peltoluoman matkaan. Pisteen päässä hänestä olikin sitten jo kolme pelaajaa tasapisteissä. Tässä finaalissa pelasi myös Paras Höntsyhenki -palkinnolla palkittu Jyväskylän lahja Höntsy-palloilulle, Ayaz Karimov.

Rentosarjassakin väännettiin todella koko rahalla ja 13 pelatun erän jälkeen peräti neljä pelaajaa (Pekka Mäkiaho, Lidia Lipke, Marja Reunanen & Mika Nyyssönen) olivat tasapisteissä lohkon kärjessä. Seurasi peräti kolme (aikataulusyistä hyvin lyhyttä) ratko-ottelua, joiden päätteeksi lohkovoiton pokkasi itselleen Marja Reunanen.

Tuttuun tapaan tässä jutussa julkaistaan sijoituksia ja pisteitä vain kärjen osalta. Mikäli sijoituit alemmaksi ja haluat tietää täsmällisen sijoituksesi ja kokonaiskisan pistemääräsi, voit kysyä sitä Ilkalta ilkka.virjo@hontsy.fi .

Seuraava lentisturnaus pelataan lauantaina 9.3.2024 Vuoreksen koululla, tällä kertaa joukkueilla. Sinne ilmoittautuminen avautuu NYT. 

Vuoden Iskuri – ja Vuoden Peippaaja -kilpailut käyntiin!

Kokonaiskisojen pistelaskua siis uudistettiin hieman. Molemmissa sarjoissa voittaja saa 100, kakkonen 90, kolmonen 80 ja nelonen 75 pistettä. Siitä eteenpäin kukin saa kaksi pistettä vähemmän kuin edellinen. Iskuri-kisassa omia pisteitä syö myös väliin kiilannut peippaaja-kilpailun osallistuja. Molempien sarjojen paras nainen saa 10 lisäpistettä; finaalilohkojen voitosta saa 10 lisäpistettä ja kakkossijasta 5. Kilpa-alkulohkojen voittaja saa samoin 10 ja kakkonen 5 lisäpistettä (mutta jos voittajia on tasapisteissä useampi, nämä pisteet jaetaan lähimpään pisteeseen pyöristäen). Tästä johtuen esim. Iskuri-kisan kärki on erittäin tasainen, sillä turnausvoittaja Anssi ei ollut alkulohkonsa kärkisijoilla, mutta pari kovaa kilpakumppania oli.

Rentosarjan voitti hurjan taistelun jälkeen tässä nostava Marja Reunanen.

Uudistuneen pistelaskun ajatuksena on luoda isommat erot pelaajien välille, mikä mahdollistaa ainakin teoriassa paremmin loppukirit loppuvuoden turnauksissa. Joukkueturnauksista saatavat lisäpisteet säilyvät ennallaan: sarjan viimeisen joukkueen jäsenet saavat 5 lisäpistettä ja siitä eteenpäin jokainen sijoitus ylöspäin tuo viisi pistettä lisää (siis jos sarjassa on kuusi joukkuetta, saavat voittajajoukkueen jäsenet kukin 30 p).

Nyt kun mukana oli eräänlainen ”alempi kilpasarja” (Semi C), laskettiin tästä peippaja/iskuri-kisojen ”väliin” sijoittuvasta lohkosta lähteneille pisteet molempiin kilpailuihin. Näin he voivat jatkaa kilpailua tulevissa turnauksissa kummassa tahansa sarjassa. Tästä johtuen Peippaaja-kisaan 100 pistettä kuittasi siis Vili-Valtteri Jokinen, joka pelasi turnauksen ylimmässä kilpasarjassa. Jossain vaiheessa vuoden aikana näidenkin pelurien kisaaminen luonnollisesti ”naulitaan” jompaankumpaan sarjaan.

Lentisturnauksen I/24 kärki:

1Anssi Tikkanen
2Antti Kivimäki
3Jari Rämö
3Mikko Vauhkonen
5Pekka Ihalainen
5Tero Savilaakso
7Jarkko Myllynen
7Tomi Kytö
9Jarkko Leivo
9Niku Hinkka
9Teemu Rämö
9Vili-Valtteri Jokinen
13Ella Immonen

 

Vuoden Iskuri -kisan pistetilanne kärjen osalta:

1Anssi Tikkanen100
2Antti Kivimäki95
3Mikko Vauhkonen90
4Tero Savilaakso83
5Jari Rämö80
6Pekka Ihalainen73
7Ella Immonen72
8Jarkko Myllynen69
8Tomi Kytö69
10Jarkko Leivo65
10Niku Hinkka65
10Teemu Rämö65
10Vili-Valtteri Jokinen65
10Janne Välikoski65

 

Vuoden Peippaaja -kisan kärki:

1Vili-Valtteri Jokinen100
2Vesa-Matti Järvinen90
3Jussi Uotila83
4Krista Lehtimäki81
5Kimmo Immonen80
6Mika Kouhia75
7Timo Honkola69
8Tuomo Peltomaa67
9Arttu Keskinen65
10Jaakko Peltoluoma65
11Taneli Ylitalo63
12Petra Järvimäki61