Lentopallon tasot (ja aikamatka 80-luvulle)

Kuluvan syksyn aikana lentopallon semi-taso jaettiin ylempiin ja alempiin vuoroihin. Muistutamme nyt vielä kaikkia näiden tasojen erosta. Ensisijainen toive on, että kävijät itse tunnistaisivat, mille vuoroille heidän tasonsa sopii. Luethan sinäkin tasojen määrittelyt vielä kerran? 

Ensin kuitenkin hyvin ajankohtainen asia. Tein tänään aikamatkan 80-luvulle, kun paikkojen rutiinitsekkauksen yhteydessä kävi ilmi, että Varalan uhreiluopiston palloiluhallissa 1 on sählyn pelaaminen kielletty. Huh huh! Näitä sählykieltojahan tosiaan oli lajin aikaisessa aamuhämärässä vähän siellä sun täällä, mutta olin kuvitellut niiden olleen historiaa jo ainakin 20 vuotta.

Ylemmällä semi-vuorolla ei ketään ole vapautettu torjunta- tai varmistusvastuusta.

Lentopalloilijat saivat tämän seurauksena joululahjan, sillä kun perjantaille klo 18.30 merkatut kaksi lentisvuoroa Varalassa oli jo nyt täyteen buukattu, päätimme että pelataan sitten koko kolmetuntinen lentistä. Ensin kello 17 ovat vuorossa pro- ja alempi semi -vuorot, ja sen jälkeen klo 18.30 jo aiemmin ilmoitettuun tapaan perus- ja ylempi semi -vuorot. Kaikki neljä tasoa siis tarjolla perjantaina 21.12. Varalassa! 

Höntsyn lentopallossa on jo vuosia ollut sellainen tilanne, että jatkuvasti lajia harrastavien taidot kehittyvät, ja samalla vaatimukset pelin tason suhteen nousevat – ja samalla mukaan tulee aina myös aivan aloittelijoita. Toisin sanoen, tässä taitotasolle herkässä lajissa pelaajien keskinäinen tasoero jatkuvasti kasvaa.

Tänä syksynä tähän reagoitiin jakamalla keskimmäinen taso eli semi-lentis kahtia ylempään ja alempaan tasoon. Tarkoitus on palvella tällä kaikkia. Toisaalta perus-vuoroilla käyvien edistyneemmälle porukalle tuli uusia vuoroja tarjolle alemman semin muodossa. Ja toisaalta semi-vuorojen edistyneempi porukka saisi tarjolle kovatasoisempia pelejä (myös silloin, kun eivät itse pro-vuorolle oikein vielä mahtuisi).

Kokonaisuutena lentiksen tasoryhmittely on toiminut oikein hyvin. Se on yksi avain yhtälössä, jonka avulla lentopallo on noussut nyt jo Höntsyn suosituimmaksi lajiksi – mielekästä peliä on tarjolla eri tasoilla. Lentiksen tasoista on pidemmälti asiaa – ja myös Höntsy-lentiksen perusoppaita – tarjolla täällä.

Syksyn mittaan on käynyt kuitenkin selväksi, että tämä jako alempiin ja ylempiin semi-vuoroihin ei ole kaikille aivan selvä. Kopioin nyt ”vaatimusmäärittelyt” tähän alle (ylemmästä semistä kursivoitu muutama avainkohta), ja toivon että jokainen vielä lukee nämä, ja miettii kriittisesti, että onko eväitä tulla ylemmälle semi-vuorolle. Pelin tason kovetessa, tietyssä vaiheessa on lähtökohta, että kaikkien on osallistuttava torjuntaan ja hyökkäämiseen. Toinen tärkeä asia on tieto siitä, mikä pallo kenellekin kuuluu. Tason noustessa vieruskaveri jättää sinulle tulevan pallon pelaamatta, ja jos sitä ei silloin pelaa kukaan, on tämä pelin kannalta huono juttu.

Alempi semi: Sinun tulisi osata ainakin helpon syötön nosto / perusmallinen hihalyönti ylöspäin ja passi helposta pallosta eteen-ylöspäin. Osaat syöttää enimmäkseen ”ruutuun” eli verkon yli vastustajan rajojen sisäpuolelle. Osaat pysytellä omalla kenttäpuoliskolla etkä tee jatkuvasti verkkovirheitä. Passarina ollessasi muistat mennä kakkospalloon (tai pyydät apua) ja ainakin hyvästä nostosta saat ihan lyötävän passin aikaan. Tiedät pelipaikat ja ainakin enimmäkseen muistat yrittää pelata suurin piirtein niiden mukaan.

Ylempi semi: Edellisen lisäksi: hallitset pelipaikat kohtuullisen hyvin ja osaat pyrkiä pelaamaan niiden mukaan. Pyrit olemaan aktiivinen ja liikkumaan ennakoivasti tilanteisiin, mm. varmistat hyökkäyksiä ja haet peippejä. Osaat antaa suht hyvän passin eteesi laitaan ja kelvollisen myös johonkin muualle. Osaat myös iskulyönnin ja hyppäät torjuntaan kun edestäsi lyödään, eli kovat pelaajat eivät saa aivan tyhjältä verkolta paukuttaa.

Mikäli itsearviointi ei tuota riittäviä tuloksia, laitetaan kevätpuolella jonkin verran viestejä pelureille, joiden olisi arviomme mukaan syytä ainakin toistaiseksi pysytellä alemmilla semi-vuoroilla…

Lopuksi vielä kommenttina, että tasomäärittelyt eivät tietenkään ole kiveen hakattuja, ja niistä väkisinkin tilanteen mukaan hieman joustetaan. Esimerkiksi välillä tulee viikkoja (kuten halloween-viikko) joilta monia vuoroja on peruttu – tällöin on vain hyväksyttävä, että kaikentasoiset pelurit änkeävät niille jäljelle jääville vuoroille.

Muita ajankohtaisia lentopalloasioita:

Kevätkaudelle on tarjolla lentiksen alkeiskurssi alkaen maanantaista 7.1.

Vuoden päättää kinkunsulatteluturnaus sunnuntaina 30.12. – ilmoittaudu nyt.